Εκατοντάδες νεκρούς και αμέτρητες καταστροφές άφησε στο πέρασμά του ο ισχυρός κυκλώνας Σίντο στη νήσο Μαγιότ του γαλλικού αρχιπελάγους στον Ινδικό Ωκεανό, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να ανακοινώνει ότι θα επισκεφθεί τον τόπο της τραγωδίας.

Το CNN ανέφερε ότι πλέον γίνεται λόγος ακόμα και χιλιάδες νεκρούς, ενώ οι μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής σοκάρουν. Ο Bruno Garcia, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Caribou στο Μαμουτζού -πρωτεύουσα της Μαγιότ- δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV: «Η κατάσταση είναι καταστροφική, αποκαλυπτική».




Μαγιότ: "Ισοπεδώθηκε" από τον κυκλώνα Σίντο - "Είναι σαν να έπεσε ατομική βόμβα" - Σπεύδει ο Μακρόν

Όπως πρόσθεσε: «Χάσαμε τα πάντα. Το ξενοδοχείο έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Δεν έχει μείνει τίποτα. Είναι σαν να έπεσε ατομική βόμβα στη Μαγιότ».



Η νήσος Μαγιότ βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό, στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Αφρικής, δυτικά της Μαδαγασκάρης. Αποτελείται από δύο κύρια νησιά και η έκτασή της είναι περίπου διπλάσια από το μέγεθος της Ουάσιγκτον.

Η Μαγιότ, που απέχει περίπου 8.000 χλμ. από το Παρίσι, είναι το φτωχότερο σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις τελευταίες δεκαετίες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από τις γειτονικές Κομόρες και τη Μαδαγασκάρη έχουν έρθει στη Μαγιότ, αναζητώντας καλύτερες οικονομικές συνθήκες και πρόσβαση στο γαλλικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Αεροφωτογραφίες του γαλλικού στρατού έδειχναν τα χωριά των περιοχών αυτών να έχουν μετατραπεί σε ερείπια. 

Ο κυκλώνας «Σίντο», καταιγίδα κατηγορίας 4, διέσχισε τον νοτιοδυτικό Ινδικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πλήττοντας τη βόρεια Μαδαγασκάρη και στη συνέχεια "χτύπησε" τη Μαγιότ με ανέμους άνω των 220 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία.

Πρόκειται για την ισχυρότερη καταιγίδα που έπληξε τα νησιά τα τελευταία 90 και πλέον χρόνια, δήλωσε η Meteo-France. Στη συνέχεια, ο κυκλώνας «Σίντο» συνέχισε προς τη βόρεια Μοζαμβίκη, όπου συνέχισε να προκαλεί ζημιές.



Ο κυκλώνας σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, αφού ισοπέδωσε γειτονιές, έβγαλε εκτός λειτουργίας τα ηλεκτρικά δίκτυα, διέλυσε νοσοκομεία και σχολεία και προκάλεσε ζημιές στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο Mohamed Ishmael, κάτοικος του Μαμουτζού, που είναι η πρωτεύουσα της νήσου: «Ειλικρινά, αυτό που βιώνουμε είναι μια τραγωδία, αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι στον απόηχο ενός πυρηνικού πολέμου… Είδα μια ολόκληρη γειτονιά να εξαφανίζεται».


Φόβοι για εκατόνταδες ή και χιλιάδες νεκρούς

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί από τον Γάλλο υπουργό Υγείας, αλλά ο πραγματικός αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερος, με τους τοπικούς αξιωματούχους να προβλέπουν ότι μπορεί να είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες, όπως ανέφερε το Associated Press.

Ο νομάρχης της Μαγιότ, François-Xavier Bieuville, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Mayotte la 1ère: «Νομίζω ότι υπάρχουν μερικές εκατοντάδες νεκροί, ίσως πλησιάσουμε τους χίλιους. Ακόμη και χιλιάδες… δεδομένης της βίας αυτού του φαινομένου».


Στη Μαγιότ ο Γάλλος πρόεδρος

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αργά τη Δευτέρα στην πλατφόρμα "X" ότι σκοπεύει να ταξιδέψει στη Μαγιότ «τις επόμενες ημέρες για να στηρίξει τους συμπολίτες μας, τους δημόσιους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που έχουν κινητοποιηθεί».

Πρόσθεσε ότι θα κηρύξει περίοδο εθνικού πένθους.


Νωρίτερα το βράδυ της Δευτέρας, ο εκτελών χρέη υπουργού Εσωτερικών Μπρούνο Ρεταϊλό δήλωσε ότι είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ο αριθμός των νεκρών, παραδεχόμενος πως «είναι σαφές ότι το νησί έχει καταστραφεί ολοσχερώς».




«Τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί»

Περίπου τα 2/3 του νησιού είναι επί του παρόντος απρόσιτα, δήλωσε στο BMF TV η Estelle Youssouffa, βουλευτής της πρώτης εκλογικής περιφέρειας της Μαγιότ. Όπως ανέφερε: «Δεν πρέπει να συγχέουμε τα χωριά που είναι αποκομμένα από την επικοινωνία (…) και τις παραγκουπόλεις, όπου υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να υπάρχουν επιζώντες. Τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί».



Ο Antoine Piacenza, ο οποίος εργάζεται σε ένα γυμνάσιο στο Mamoudzou, δήλωσε στο BFM TV ότι πολλοί από τους μαθητές του, οι οποίοι δεν έχουν χαρτιά, επέλεξαν να μην εγκαταλείψουν πριν από την καταιγίδα, από φόβο μήπως συλληφθούν από την αστυνομία. Όπως αναφέρει το CNN, τα τελευταία χρόνια η Γαλλία έχει κατακλύσει το νησί με χιλιάδες αστυνομικούς, επιφορτισμένους με την απέλαση των μεταναστών χωρίς χαρτιά και τη διάλυση των οικισμών τους.



Ο εκτελών χρέη υπουργού Εσωτερικών Μπρούνο Ρεταϊλό δήλωσε ότι η Γαλλία έχει κινητοποιήσει δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού και ότι ελπίζει πως περισσότερες πτήσεις θα μπορέσουν να εισέλθουν σύντομα στο έδαφος.

Τέλος, σημείωσε ότι οι πτήσεις δεν μπορούν να προσγειωθούν ακόμη τη νύχτα, δεδομένου ότι το αεροδρόμιο έχει πληγεί πολύ από τον κυκλώνα, ενώ την ίδια ώρα εκατοντάδες διασώστες, πυροσβέστες και αστυνομικοί έχουν σταλεί στην περιοχή από τη Γαλλία και τη Ρεϊνιόν, όπως ανέφερε το Associated Press.