Σε πολιτική περιδίνηση βρίσκεται η Γερμανία, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις πρόωρες εκλογές μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς, μία ήττα που έχει λάβει ιστορικές διαστάσεις, τη στιγμή που η επόμενη μέρα παραμένει δυσεπίλυτος γρίφος, καθώς οι μετεκλογικές συνεργασίες εξελίσσονται σε περίπλοκη υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σολτς έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης τη Δευτέρα, σε μία διαδικασία στην οποία μετείχαν οι 717 από τους 733 βουλευτές που έχει η γερμανική Μπούντεσταγκ. Τον Όλαφ Σολτς καταψήφισαν οι 394 βουλευτές, ενώ υπέρ του ψήφισαν 207 και 116 βουλευτές απείχαν.

Γερμανία: Η διαδικασία μέχρι τις εκλογές

Μετά την ψηφοφορία ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 23η Φεβρουαρίου 2025.

Ο Σολτς θα ζητήσει από τον πρόεδρο, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει επίσημα νέες εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν εντός 60 ημερών και έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Φεβρουαρίου, ύστερα από διακομματική συναίνεση.

Ο τριμερής συνασπισμός Σολτς κατέρρευσε τον Νοέμβριο, αφού οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από τον καγκελάριο, λόγω βαθιών διαφωνιών γύρω από τη διαχείριση του χρέους. Η κίνηση αυτή άφησε τη Γερμανία με μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, όπως υπογράμμισε και ο βρετανικός «Guardian».

Ο Σολτς χθες αξιοποίησε την τριαντάλεπτη ομιλία του στο Κοινοβούλιο για να υπερασπιστεί την απόφασή του να πιέσει για πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι η διχόνοια στην κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή. «Η πολιτική δεν είναι παιχνίδι», είπε, ασκώντας σκληρή κριτική στη συμπεριφορά του FDP, εν μέσω κατηγοριών ότι σχεδίασε την κατάρρευση της κυβέρνησης. «Λυπάμαι βαθύτατα γι' αυτή τη ζημιά», δήλωσε ο Σολτς, αναφερόμενος στις ενέργειες του συγκυβερνώντος κόμματος και του υπουργού του, του Λίντνερ.

Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε ανεπίσημα πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Οι πολιτικοί όλων των κομμάτων δίνουν μάχη για να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους που είναι δυσαρεστημένοι από την κρίση του κόστους ζωής και τη στασιμότητα για την Ουκρανία.

Ο ρόλος του Φρίντριχ Μερτς και οι δύσκολοι συσχετισμοί

Το πολιτικό τοπίο στη Γερμανία θα επηρεάζεται σημαντικά από τις κινήσεις του Φρίντριχ Μερτς, του ηγέτη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ο οποίος είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο πιθανότερος επόμενος καγκελάριος.

Όπως εξηγεί και η ελληνόφωνη έκδοση της «Deutsche Welle», ο 68χρονος Μερτς βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην καγκελαρία. Τουλάχιστον αυτό υποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, προειδοποιεί πως μέχρι την ημέρα των εκλογών, στις 23 Φεβρουαρίου, μπορεί να γίνουν πολλά και ο Σολτς να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Ο Μερτς κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη χθεσινή ψηφοφορία κατηγόρησε τους επικεφαλής του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων ότι ταπείνωσαν τη χώρα και προκάλεσαν την οικονομική της παρακμή.

Η κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Γερμανίας, της οποίας ηγείται ο Μερτς, και το συντηρητικό αδελφό κόμμα της στη Βαυαρία -η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU)- προηγούνται σήμερα με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Παραμένουν όμως μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία, οπότε θα πρέπει να κυβερνήσουν σε συνασπισμό με τουλάχιστον ένα άλλο κόμμα.

Η πόλωση στη γερμανική Βουλή

Το Κοινοβούλιο της Γερμανίας κατακερματίζεται όλο και περισσότερο λόγω της ανόδου των ριζοσπαστικών κομμάτων, επισημαίνει -από την πλευρά του- το Politico.

Μεγάλο μέρος της πολιτικής συζήτησης μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί στα εσωτερικά ζητήματα της Γερμανίας και όχι στο πώς η χώρα θα αντιμετωπίσει τις τεράστιες παγκόσμιες προκλήσεις που έχει μπροστά της, από την επιστροφή δηλαδή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έως την κατάρρευση του ελεύθερου εμπορίου, που επί μακρόν στήριζε το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Τα ποσοστά των κομμάτων δείχνουν πως σε κάθε περίπτωση ακόμα και για τους Χριστιανοδημοκράτες του Μερτς το στοίχημα της πλειοψηφίας στη Βουλή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Οι ιδεολογικά συγγενέστεροι φιλελεύθεροι του Λίντνερ, το FDP, κινδυνεύουν ακόμα και να μην πιάσουν το ελάχιστο όριο εισόδου στη Βουλή, το 5%.

Η Ακροδεξιά και η λαϊκιστική Αριστερά, είναι, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Μετς, εκτός συζήτησης.

Συνεπώς, στην πραγματικότητα ο επόμενος πιθανότερος σύμμαχος δεν είναι παρά το SPD. Δεν θεωρείται δηλαδή απίθανο να υπάρξει επανάληψη του «μεγάλου συνασπισμού» του 2005.

To SPD αναμένεται να δώσει μάχη για τη δεύτερη θέση, αλλά οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή δείχνουν πως η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη μετά τους Χριστιανοδημοκράτες θα είναι η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Η πολιτική αβεβαιότητα έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία βρίσκεται σε στασιμότητα εδώ και χρόνια.