Για στρατηγικής σημασίας χτύπημα στη Μόσχα κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ γράφοντας για τη δολοφονία του Ρώσου υποστράτηγου Ιγκόρ Κιρίλοφ, στη Μόσχα, από τις ουκρανικές δυνάμεις, με ένα νέο βίντεο από τη στιγμή της φονικής έκρηξης να βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Ο επικεφαλής των δυνάμεων πυρηνικής, βιολογικής και χημικής άμυνας της Ρωσίας, μαζί με τον βοηθό του, σκοτώθηκαν στη ρωσική πρωτεύουσα από βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε ηλεκτρικό πατίνι.





Δολοφονία του Ιγκόρ Κιρίλοφ: «Μικρή νίκη για το Κίεβο» λέει στρατιωτικής αναλυτής

Η δολοφονία του Ιγκόρ Κιρίλοφ στη Μόσχα αποτελεί «μικρή νίκη για το Κίεβο σε έναν πολύ βρώμικο πόλεμο», τόνισε ο στρατιωτικός αναλυτής καθηγητής Μάικλ Κλαρκ, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο SkyNews.

O καθηγητής ανέφερε ότι ήταν «τολμηρό» για την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας να πραγματοποιήσει την επίθεση στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Δεν είναι τόσο εύκολο να τοποθετήσεις μια βόμβα τόσο κοντά στο Κρεμλίνο, στην περιοχή Ριαζάνσκι, αλλά παρ' όλα αυτά, το έκαναν», είπε.

Σχετικά με την απόφαση της SBU να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, ο καθηγητής Κλαρκ υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια «ξεκάθαρη τακτική» του Κιέβου να «ταρακουνήσει τη Ρωσία» και να δείξει κάτι στον κόσμο.

«Στην πραγματικότητα θα αποδυναμώσει τον Πούτιν με την έννοια ότι φέρνει τον πόλεμο πίσω στη Μόσχα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα», προσθέτει.

Το χρονικό του χτυπήματος και η ανάληψη ευθύνης

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) είναι πίσω από τη δολοφονία του Ρώσου υποστράτηγου Ιγκόρ Κιρίλοφ, στη Μόσχα, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters πηγή στην εν λόγω υπηρεσία.


Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, επίσης, ότι ο Ρώσος υποστράτηγος σκοτώθηκε από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Η εφημερίδα «Kyiv Independent» και το πρακτορείο ειδήσεων RBC Ukraine αναφέρουν πως σκοτώθηκε από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), επικαλούμενα ανώνυμη πηγή της υπηρεσίας. Την ίδια ώρα, και οι πηγές του BBC στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας ισχυρίζονται ότι βρίσκονταν πίσω από την επιχείρηση για τη δολοφονία του Κιρίλοφ.

Σύμφωνα με πηγή, ο Ρώσος αξιωματικός ήταν «νόμιμος στόχος», καθώς ήταν εγκληματίας πολέμου, που έδωσε εντολή να χρησιμοποιηθούν απαγορευμένα χημικά όπλα εναντίον του ουκρανικού στρατού.

Η έκρηξη, σύμφωνα με μάρτυρες, σημειώθηκε όταν οι δύο άνδρες έβγαιναν από κτίριο. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε ηλεκτρικό πατίνι που βρισκόταν παρκαρισμένο απέξω. Η πόρτα εισόδου στο κτίριο έσπασε και τα τζάμια θρυμματίστηκαν, ενώ ζημιές υπέστη και το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του υποστράτηγου.

Ο μηχανισμός που σκότωσε τον Κιρίλοφ ήταν τηλεχειριζόμενος και η βόμβα πιθανότατα περιείχε περίπου 300 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης, όπως αναφέρει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο των Αρχών επιβολής του νόμου, ο οποίος δήλωσε: «Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός είχε χωρητικότητα περίπου 300 γραμμάρια σε ισοδύναμο TNT».


Σύμφωνα με ένα εργαλείο του ΟΗΕ για την εκτίμηση των ζημιών από εκρήξεις, αυτή η ποσότητα εκρηκτικής ύλης ισοδύναμου ΤΝΤ μπορεί να σπάσει μικρά παράθυρα από απόσταση περίπου 17 μέτρων ή να προκαλέσει ζημιές σε σπίτια από τούβλα από απόσταση 1,3 μέτρων. Για να προκληθεί θάνατος, η ίδια ποσότητα TNT θα πρέπει να εκραγεί σε απόσταση περίπου 1,55 μ. από ένα άτομο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εργαλείου του ΟΗΕ.

Ποιος ήταν ο Ιγκόρ Κιρίλοφ

Ο Kιρίλοφ διορίστηκε επικεφαλής των Δυνάμεων Ατομικής, Βιολογικής και Χημικής Άμυνας της Ρωσίας τον Απρίλιο του 2017.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΤΑSS, φοίτησε στην Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Διοίκησης Χημικής Άμυνας της Κοστρόμα.

Ο στρατηγός υπηρέτησε σε διάφορους ρόλους στον ρωσικό στρατό που σχετίζονται με επικίνδυνα υλικά.

Χθες, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) καταδίκασε ερήμην τον Κιρίλοφ για τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων στην Ουκρανία, ανέφερε η εφημερίδα «Kyiv Independent». Η SBU έχει υποστηρίξει ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε χημικά όπλα σχεδόν 5.000 φορές επί των ημερών της διοίκησής του.

Στον Κιρίλοφ είχαν επιβληθεί κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, μεταξύ άλλων, για τον ρόλο του στον πόλεμο στην Ουκρανία.