Τον Ιούνιο του 1986, ένα όµορφο καλοκαιρινό βράδυ, στο δωµάτιο ενός ξενοδοχείου στην Πράγα εκτυλίσσεται αυτό που κάποιος θα µπορούσε να χαρακτηρίσει κατασκοπευτικό θρίλερ του Ψυχρού Πολέµου.

Πρωταγωνιστές του, δύο υψηλόβαθµοι αξιωµατούχοι των µυστικών υπηρεσιών της τότε Τσεχοσλοβακίας, δύο βαριά οπλισµένοι άντρες και µια έγκυος γυναίκα.

Ο ένας της τριάδας είναι ο Κάρλος το «Τσακάλι», που έχει δίπλα του τη σύζυγό του, Μαγκνταλένα Κοπ, σε ενδιαφέρουσα και δεν ακούει τις παραινέσεις των Τσέχων αξιωµατούχων να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Εκείνοι επιµένουν ότι, για λόγους ασφαλείας, η τριάδα πρέπει να πάρει µια επόµενη πτήση για χώρα που επιθυµούν και ο Κάρλος τούς λέει ότι µόνο αν µάθει τον λόγο θα πάρει την απόφαση. «Πράκτορες της γαλλικής µυστικής υπηρεσίας (DGSE) έρχονται για να σας δολοφονήσουν», λέει ο ένας αξιωµατούχος στον διαβόητο τροµοκράτη, που αποφασίζει άµεσα να εγκαταλείψει την Τσεχοσλοβακία. Ο επόµενος προορισµός ήταν δεδοµένος.

Οι τρεις επιβιβάστηκαν στην επόµενη πτήση για τη Μόσχα, όπου ήταν καλοδεχούµενοι από την τότε ΕΣΣ∆ και την KGB, η οποία είχε αναπτύξει στενούς δεσµούς µε το «Τσακάλι».

Οι μέρες του "τσακαλιού" στη ∆αμασκό

Λίγους µήνες µετά, τον έστειλε στη Συρία, µε την οποία είχε χτίσει πολύ στενές σχέσεις σε εκείνα τα χρόνια του Ψυχρού Πολέµου, και τον εγκατέστησε σε ένα άνετο σπίτι.

Σχέσεις που τρεις και πλέον δεκαετίες µετά καλά κρατούν, αφού η Ρωσία του Πούτιν, σύµφωνα µε όσα βλέπουν το φως της δηµοσιότητας, οργάνωσε τη φυγή του «χασάπη», Μπασάρ αλ Ασαντ, και της φαµίλιας του, οι οποίοι βρήκαν άσυλο και µια νέα πολυτελή ζωή στη Μόσχα.

Εκείνο το δωµάτιο ξενοδοχείου στην Πράγα ήταν το τελευταίο ευρωπαϊκό έδαφος που πάτησε το πόδι του Κάρλος -κατά κόσµον Ιλιτς Ραµίρεζ Σάντσεζ- µέχρι να απαχθεί, χρόνια αργότερα, στο Χαρτούµ από πράκτορες της DGSE, που τον µετέφεραν στο Παρίσι.

Οι Σύροι τον καλοδέχτηκαν, του έδωσαν ένα ωραίο σπίτι, όπου µπορούσε να περνάει όµορφα τη µέρα του, και του άφησαν πλήρη ελευθερία κινήσεων. Το µόνο που του ζήτησαν ήταν να παραµείνει εκτός ένοπλης δράσης και ενεργειών που θα µπορούσαν να προσάψουν κατηγορίες στη χώρα ότι υποθάλπει τροµοκράτες. Το «Τσακάλι» συµφώνησε και πολύ γρήγορα προσαρµόστηκε στη νέα πραγµατικότητα, σε µια πόλη που επ΄ουδενί ήταν Βηρυτός, αλλά είχε µια κάποια κοινωνική ζωή.

rosiki_arkouda_4

Ο Κάρλος το «τσακάλι» ενώπιων του δικαστηρίου, ενώ νωρίτερα είχε βρει καταφύγιο στη Δαμασκό

Πολύτιµο asset

Οι Ρώσοι, που τον «χρειάζονταν» εκείνα τα χρόνια, δεν άργησαν να τον προσεγγίσουν έπειτα από λίγους µήνες και, θέλοντας να υπογραµµίσουν τη σηµασία της συνάντησης, δεν έστειλαν έναν απλό στρατηγό. Εστειλαν τον αρχηγό της KGB και µετέπειτα πρόεδρο της χώρας, Γιούρι Αντρόποφ, να συναντήσει τον Κάρλος σε µια αποµονωµένη βίλα σε προάστιο της ∆αµασκού. Σύµφωνα µε αρκετά δηµοσιεύµατα, το «Τσακάλι» είχε εκπαιδευτεί από την KGB σε αυτό που λέµε επιχειρησιακή δράση και οι Ρώσοι τον θεωρούσαν πολύτιµο asset.

Στο τέλος, βέβαια, τον «άδειασαν», όταν ο κλοιός γύρω του είχε αρχίσει να σφίγγει και οι µέχρι πρότινος φιλόξενοι Σύροι τού ζήτησαν επιτακτικά να εγκαταλείψει την χώρα.

Όντας ανεπιθύµητος σε χώρες της Ευρώπης, ο Κάρλος βρήκε άσυλο στο Χαρτούµ, τον τελευταίο σταθµό της διαδροµής του, µέχρι το βράδυ που οι Γάλλοι πράκτορες τον νάρκωσαν και τον έβαλαν µέσα σε ένα learjet.

Ηταν σκεπασµένος µε κουκούλα, την οποία του έβγαλε ο διοικητής της DGSE, στρατηγός Φιλίπ Ροντό.

Το «Τσακάλι» ρώτησε αν πάνε στο Ισραήλ και ο Ροντό µειδίασε, λέγοντάς του: «Βρίσκεσαι στον εναέριο χώρο της Γαλλίας».

rosiki_arkouda_1

Η συνεργασία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Άσαντ υπήρξε στενή σε όλα τα επίπεδα

Μερικές δεκαετίες µετά, µια άλλη πτήση µετέφερε τον Μπασάρ αλ Ασαντ στη φιλόξενη αγκαλιά της Ρωσίας, που έσπευσε να τον σώσει, όταν οι αντάρτες βρέθηκαν λίγες ώρες µακριά από τη ∆αµασκό.

Παρότι επικρατούσε µυστήριο γύρω από την τύχη του Μπασάρ αλ Ασαντ τις πρώτες ώρες της ήττας του, το τοπίο δεν άργησε να ξεκαθαρίσει ύστερα από λίγα 24ωρα.

Ανώτεροι αξιωµατούχοι της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών -της περιβόητης FSB- ενηµέρωσαν κατ’ ιδίαν τον δικτάτορα για τον κίνδυνο που διέτρεχε, λίγες ώρες πριν οι αντάρτες φτάσουν στη ∆αµασκό.

Η φυγάδευση του Άσαντ από την FSB με εντολή του Πούτιν

«Θα χάσεις και πρέπει να φύγεις τώρα», ήταν το µήνυµα στον Ασαντ, ενώ οι Ρώσοι πράκτορες τον προέτρεψαν να µην πει τίποτε σε κανέναν, ούτε στους πιο στενούς του συµβούλους. Η FSB φοβόταν µήπως κάποιος προδώσει τη φυγή του δικτάτορα, ενώ η εντολή για τη φυγάδευση δόθηκε από τον ίδιο τον Βλαντίµιρ Πούτιν, ο οποίος διατηρεί στενότατες σχέσεις µε τον άνθρωπο που αιµατοκύλισε την ίδια τη χώρα του.

Ο Ασαντ ενηµέρωσε µόνο την οικογένειά του και εγκατέλειψε το προεδρικό µέγαρο εν κρυπτώ µαζί µε την ασφάλειά του, που τον οδήγησε στο Αεροδρόµιο της ∆αµασκού. Εκεί επιβιβάστηκαν όλοι στο προσωπικό του τζετ, το οποίο απογειώθηκε αµέσως, ενώ οι πιλότοι έσβησαν τον ποµπό µετάδοσης για να µην εκπέµπεται το στίγµα του αεροπλάνου.

rosiki_arkouda_3

Ο Άσαντ με τη γυναίκα και τα παιδιά του βρήκε καταφύγιο στη Μόσχα

Υστερα από µια σύντοµης διάρκειας πτήση, το τζετ προσγειώθηκε στη ρωσική βάση Κµεϊµίµ στις ακτές της Συρίας, όπου ένα θηριώδες µεταγωγικό Ιλιούσιν περίµενε µε τις µηχανές αναµµένες.

Ο Μπασάρ αλ Ασαντ πιθανόν να έριξε µια τελευταία µατιά στην πατρίδα του πριν επιβιβαστεί στο µεταγωγικό, που επίσης πέταξε για τη Μόσχα µε τον ποµπό µετάδοσης κλειστό. Προσγειώθηκε σε αεροδρόµιο που δεν δηµοσιοποιήθηκε και η οικογένεια µεταφέρθηκε αµέσως σε ασφαλές κρησφύγετο, προκειµένου να τακτοποιηθεί.

Κανείς, πλην των Ρώσων, δεν γνωρίζει τι περιουσιακά στοιχεία µπόρεσε να µεταφέρει ο Μπασάρ αλ Ασαντ στη νέα του πατρίδα, αν και οι εικασίες κάνουν λόγο για κάποια εκατοµµύρια δολάρια.

Παρόλο που ο Πούτιν ενέκρινε προσωπικά την επιχείρηση διαφυγής του «φίλου» του και εγγυήθηκε για την ασφάλεια του ιδίου και της οικογένειάς του, πηγές του Κρεµλίνου διέρρευσαν ότι δεν σκοπεύει να τον συναντήσει. Η διάσωση του δικτάτορα ήταν το λιγότερο που θα µπορούσε να κάνει ο Βλαντίµιρ Πούτιν, που πνέει µένεα σε ό,τι αφορά τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

rosiki_arkouda_5

Οι φωτογραφίες του Άσαντ και του Πούτιν σε αυτοκίνητο στη Δαμασκό


Προ τετελεσµένων το Κρεμλίνο

Η αδυναµία τους να προβλέψουν την οργιώδη ταχύτητα της εξέγερσης των ανταρτών ενάντια στο καθεστώς Ασαντ είχε ως αποτέλεσµα το Κρεµλίνο να βρεθεί προ τετελεσµένων. Η κατάρρευση του δικτάτορα, που ήταν ο πιο δυνατός σύµµαχος της Ρωσίας στην ήδη τεταµένη περιοχή της Μέσης Ανατολής ήταν ένα ηχηρό χαστούκι, που «τσαλάκωσε» τον Πούτιν.

Το νέο µεγάλο λάθος της FSB απασχολεί έντονα τον ηγέτη της Ρωσίας, που δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε «καρατοµήσεις» ηγετικών στελεχών της υπηρεσίας πληροφοριών. Πρόκειται για τα ίδια στελέχη που τον είχαν διαβεβαιώσει ότι οι Ουκρανοί θα τον υποδέχονταν ως «ελευθερωτή» όταν θα εισέβαλλε στη χώρα τους, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Τις τελευταίες εβδοµάδες, ρωσικές δυνάµεις σφυροκοπούσαν τις θέσεις των ανταρτών στη Συρία, καθώς οι τελευταίοι προέλαυναν προς τη ∆αµασκό, χωρίς όµως αποτέλεσµα.

Τώρα, το Κρεµλίνο προσπαθεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας µε τη νέα ηγεσία της Συρίας, προσπαθώντας να σώσει ό,τι σώζεται από µια χαµένη παρτίδα.

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή