Την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Συρία ζήτησε ο νέος -αν και άτυπος ηγέτης της- Αχμέντ αλ-Σαράα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC από τη Δαμασκό.

*Διαβάστε ακόμα: Αλ Τζολάνι: "Η Συρία έχει εξαντληθεί από τον πόλεμο, δεν είμαστε απειλή για τη Δύση, ούτε τρομοκράτες"

«Τώρα, μετά από όλα αυτά που συνέβησαν, οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν, επειδή είχαν στόχο το παλιό καθεστώς. Το θύμα και ο καταπιεστής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως ο Σαράα ηγήθηκε της αστραπιαίας επίθεσης που ανέτρεψε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Είναι ο ηγέτης της «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ» (HTS), της κυρίαρχης ομάδας στη συμμαχία των ανταρτών, και ήταν γνωστός στο παρελθόν με το όνομα Aμπού Μοχάμετ αλ -Τζολάνι.

Σημείωσε ότι η HTS θα πρέπει να διαγραφεί από τον κατάλογο ως τρομοκρατική οργάνωση. Έχει χαρακτηριστεί ως τέτοια από τα Ηνωμένα Έθνη, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ πολλών άλλων, καθώς ξεκίνησε ως μέρος της Αλ Κάιντα, από την οποία αποσχίστηκε το 2016.

Τα μέλη της οργάνωσης δεν είχαν στόχο αμάχους ή περιοχές αμάχων, τόνισε. Στην πραγματικότητα, θεωρούσαν τους εαυτούς τους θύματα των εγκλημάτων του καθεστώτος Άσαντ.


Αχμέντ αλ-Σαράα: Δεν θέλουμε να κάνουμε τη Συρία Αφγανιστάν

Στη συνέχεια, αρνήθηκε ότι ήθελε να μετατρέψει τη Συρία σε εκδοχή του Αφγανιστάν.

Ο Σαράα είπε ότι οι χώρες ήταν πολύ διαφορετικές, με διαφορετικές παραδόσεις. Το Αφγανιστάν ήταν μια φυλετική κοινωνία. Στη Συρία, όπως είπε, υπήρχε διαφορετική νοοτροπία.

Ανέφερε, επίσης, ότι πιστεύει στην εκπαίδευση για τις γυναίκες. «Έχουμε πανεπιστήμια στην Ιντλίμπ εδώ και περισσότερα από οκτώ χρόνια», είπε ο Σαράα, αναφερόμενος στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας που κυβερνάται από αντάρτες από το 2011. «Νομίζω ότι το ποσοστό των γυναικών στα πανεπιστήμια είναι πάνω από 60%», πρόσθεσε.

Και όταν ρωτήθηκε αν θα επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ, ο Σαράα είπε: «Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία απλά δεν έχω το δικαίωμα να μιλήσω γιατί είναι νομικά ζητήματα».

Συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει «μια συριακή επιτροπή νομικών εμπειρογνωμόνων, για να γράψει σύνταγμα. Θα αποφασίσουν. Και οποιοσδήποτε κυβερνήτης ή πρόεδρος θα πρέπει να ακολουθήσει το νόμο».

Ο Σαράα ήταν χαλαρός καθ' όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, φορώντας πολιτικά ρούχα και προσπάθησε να καθησυχάσει όλους εκείνους που πιστεύουν ότι η ομάδα του δεν έχει λύσει το εξτρεμιστικό παρελθόν της.

Πολλοί Σύροι δεν τον πιστεύουν. Οι ενέργειες των νέων ηγεμόνων της Συρίας τους επόμενους μήνες θα υποδείξουν το είδος της χώρας που θέλουν να είναι η Συρία - και τον τρόπο που θέλουν να την κυβερνήσουν.