Μέτωπο με την Ουκρανία φαίνεται να ανοίγει ο πρωθυπουργός της ΣλοβακίαςΡόμπερτ Φίτσο, λόγω της πρόθεσης του Κιέβου να διακόψει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, αναφέρει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

Μάλιστα, ο Φίκο έθεσε επί τάπητος και το θέμα της λήψης ειδικών μέτρων κατά της Ουκρανίας εάν δεν συνεχίσει τη διαμετακόμιση.

Όπως τόνισε, έμεινε έκπληκτος από την άρνηση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να επιτρέψει τη διαμετακόμιση ύστερα από συνομιλία των δύο ηγετών σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα διαμετακομίσει αέριο ρωσικής προέλευσης, εκτός εάν έχει εγγυήσεις ότι το Κρεμλίνο δεν θα επωφεληθεί οικονομικά όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.


Σλοβακία: Οι λύσεις για το φυσικό αέριο και η άρνηση του Κιέβου 


Η Σλοβακία έχει προτείνει διάφορες εναλλακτικές λύσεις, όπως η αλλαγή της ιδιοκτησίας του φυσικού αερίου προτού αυτό εισέλθει στην Ουκρανία, όμως ο Ζελένσκι απέρριψε αυτές τις ιδέες ως «παιχνίδια», δήλωσε ο Φίτσο στους δημοσιογράφους.

Ενώ η Ευρώπη στο σύνολό της είναι απίθανο να υποστεί οποιαδήποτε ζημιά εάν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας σταματήσουν μετά το 2024, η Σλοβακία είναι από τις λίγες χώρες που εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτές τις εισαγωγές και η χώρα προειδοποιεί για πιθανή οικονομική ζημία.

Σύμφωνα με τον Φίκο, εάν το Κίεβο δεν επιτρέψει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου, η Σλοβακία θα εξετάσει κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων εάν θα λάβει αντίποινα κατά της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι η Σλοβακία στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια και ιδιωτικές προμήθειες όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Φίτσο έχει αρνηθεί να στείλει στρατιωτική βοήθεια από τα δικά της αποθέματα και έχει επίσης αρνηθεί να υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Προσπαθεί επίσης να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα και επικρίνει την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών και των περισσότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πόλεμο μέσω της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι γνωρίζει τα οικονομικά προβλήματα της Σλοβακίας, αλλά πρόσθεσε πως «είναι λίγο ενοχλητικό να μιλάμε για χρήματα, επειδή χάνουμε ανθρώπους».