Ατάραχος και με απόλυτη ψυχραιμία εμφανιζόταν ο Σαουδάραβας μακελάρης Taleb Al Abdulmohsen, λίγες ώρες προτού αιματοκυλίσει τη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου με 5 νεκρούς και τουλάχιστον 200 τραυματίες το απόγευμα της Παρασκευής (20.12.2024). Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail ο 50χρονος έπινε μπύρες σε σνακ μπαρ την Πέμπτη.

Ο Σαουδάραβας, απεικονίζεται σε βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, να μπαίνει αμέριμνος στο Saale Grill και να παίρνει μια μπύρα από το ψυγείο, λίγα λεπτά μακριά από το σπίτι του, στην πόλη Μπέρνμπουργκ το βράδυ της Πέμπτης.

Το απόγευμα της Παρασκευής, έριξε την ενοικιαζόμενη BMW του πάνω σε εκατοντάδες αθώους ανθρώπους που απολάμβαναν τη χριστουγεννιάτικη αγορά στην πόλη του Μαγδεμβούργου, περίπου 30 μίλια μακριά.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, μίλησε στην Daily Mail και ανέφερε ότι ο δράστης φαινόταν χαλαρός και χαρούμενος όταν πέρασε από εκεί γύρω στις 8 το βράδυ – αλλά ήταν κυρίως αποασχολημένος από το κινητό του τηλέφωνο.



Αναγνώρισα το πρόσωπό του, αλλά δεν είχα καμία προσωπική επαφή μαζί του

Ο ιδιοκτήτης του μπαρ υποστήριξε ότι ο γιατρός από τη Σαουδική Αραβία ήταν τακτικός πελάτης που απολάμβανε την μπύρα και επισκεπτόταν το κατάστημα έως και τέσσερις φορές την εβδομάδα.

«Ερχόταν να φάει στο μαγαζί μας πολύ συχνά. Αναγνώρισα το πρόσωπό του, αλλά δεν είχα καμία προσωπική επαφή μαζί του. Πάντα ερχόταν να φάει, ήθελε να μείνει μόνος του και δεν μιλούσε καθόλου».

Ο άνδρας επεσήμανε ότι τον αναγνώρισε σχεδόν αμέσως ως τον άνδρα που συνελήφθη στον τόπο της τραγωδίας το βράδυ της Παρασκευής, αφού είδε φωτογραφίες στα social media.

«Το πρωί μετά την επίθεση, ήμουν στο TikTok και έπαθα σοκ που τον γνώριζα», είπε ακόμη. «Στη συνέχεια πήγα στο κατάστημα και έλεγξα την κάμερα παρακολούθησης. Ήταν στις 19 Δεκεμβρίου, γύρω στις 8 το βράδυ. Εκείνη την ημέρα, φαινόταν εντελώς φυσιολογικός. Ακριβώς όπως πάντα, δεν παρατήρησα τίποτα διαφορετικό. Επίσης, μιλούσε στο τηλέφωνό του όλη την ώρα» συμπλήρωσε ο ιδιοκτήτης του μπαρ.

Ο άνδρας ανέφερε ότι ο Σαουδάραβας γιατρός έμεινε για σχεδόν δύο ώρες και έφυγε λίγα λεπτά πριν κλείσει στις 10 το βράδυ. Όσο ήταν εκεί, ήπιε Becks Green Lemon και έφαγε γαρίδες και ψωμί. Ο επιχειρηματίας πρόσθεσε: «Πάντα έπαιρνε ο ίδιος τα ποτά από το ψυγείο. Πάντα μιλούσε στο τηλέφωνό του. Την ίδια ώρα η γερμανική εφημερίδα BILD μίλησε με γείτονες και συνάδελφους του 50χρονου Σαουδάραβα. Ο συνταξιούχος Hans E. γνώριζε τον οδηγό που πέθανε στο Μαγδεμβούργο εδώ και χρόνια, δήλωσε στο γερμανικό μέσο ενημέρωσης.

«Ήταν πολύ διακριτικός, έκανε ελάχιστα ή καθόλου αισθητή την παρουσία του. Ζούσε στο διπλανό σπίτι για χρόνια, ήταν γιατρός στην κλινική Salus, όλοι το γνωρίζαμε αυτό. Ήταν ανύπαντρος», είπε συνοπτικά ο Hans. «Eρχόταν μόνο με τα πόδια», είπε αναφερόμενος στον Σαουδάραβα γείτονά του, για τον οποίο δεν είχε εικόνα να οδηγεί αυτοκίνητο. Ωστόσο, κανείς δεν είχε έρθει σε επαφή μαζί του «πόσο μάλλον να του μιλήσει», εξήγησε.


Ο «Doctor Google»

Ο 50χρονος δράστης ήταν γιατρός στο σωφρονιστικό τμήμα 2B του νοσοκομείου. Ένας πρώην ασθενής που υποβλήθηκε σε θεραπεία μαζί του από το 2019 έως το 2022 δήλωσε στους δημοσιογράφους της BILD: «Το παρατσούκλι του ήταν Dr Google επειδή πάντα γκουγκλάριζε άσχετα πράγματα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Mitteldeutsche Zeitung» ότι ο Tάλεμπ A. είχε συγκρούσεις με τους συναδέλφους του. Είχε ήδη απουσιάσει επανειλημμένα στο παρελθόν και βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια για εβδομάδες, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Πάντως, όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ του γερμανικού μέσου, οι συνάδελφοί του βέβαια δεν είχαν παρατηρήσει κάτι απειλητικό στην εργασία του.

Θεώρησαν ότι οι υπαινιγμοί του Taleb A. ότι αισθάνεται διωκόμενος από τις μυστικές υπηρεσίες, όπως φέρεται να είχε υποστηρίξει ο ίδιος ήταν «χονδροειδείς», δεδομένου του ιστορικού του ως πολιτικού πρόσφυγα από τη Σαουδική Αραβία, «αλλά εντός των ορίων του δυνατού». Επίσης σημείωσαν ότι δεν είχε στενές επαφές με συναδέλφους του, γενικά.

Στο μεταξύ η εξόριστη στη Γερμανία σαουδαραβική κοινότητα εξέφραζε τους φόβους της σχετικά με τον 50χρονο μακελάρη. «Τον γνωρίζουμε καλά, μας τρομοκρατούσε επί χρόνια», δήλωσε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου πρώην Μουσουλμάνων, Μίνα Αχάντι. Η ίδια χαρακτήρισε τον φερόμενο ως δράστη «ψυχοπαθή που είχε ασπαστεί τη συνωμοσιολογική ιδεολογία της άκρας δεξιάς» και ο οποίος «δεν απεχθάνεται μόνο τους μουσουλμάνους, αλλά και όλους όσοι δεν μοιράζονται το μίσος του».

Η γερμανική αστυνομία εκτιμούσε ότι «δεν αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο»

Εντωμεταξύ η γερμανική αστυνομία είχε διεξαγάγει «εκτίμηση κινδύνου» για τον Τάλεμπ πέρυσι και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν αποτελεί «ιδιαίτερο κίνδυνο», επεσήμανε σήμερα η εφημερίδα Die Welt.

Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος φαινόταν να έχει συχνά προβλήματα με τις γερμανικές αρχές και τη δικαιοσύνη. Μία ημέρα πριν την αιματηρή επίθεση στο Μαγδεμβούργο δεν παρουσιάστηκε σε δικαστική κλήση στο Βερολίνο, έπειτα από καυγά στον οποίο ενεπλάκη σε αστυνομικό τμήμα όταν οι αστυνομικοί δεν θέλησαν να καταγράψουν μία καταγγελία του, μετέδωσαν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.



Αποκαλύψεις από τη Γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών

Η υπουργός Εσωτερικών Νανσι Φέζερ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο ύποπτος ήταν «σαφώς ιδεολογικά εχθρικός προς το Ισλάμ», καθώς μοιράστηκε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα. Η αστυνομία δίνει προτεραιότητα στη διερεύνηση των λεπτομερειών του ιστορικού του. «Οι έρευνες των αρχών ασφαλείας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη», δήλωσε η ίδια. «Θα αναλυθούν οι απόψεις και οι δηλώσεις του υπόπτου, καθώς και οι πληροφορίες και οι διαδικασίες που διεξήχθησαν από διάφορες αρχές και τη δικαιοσύνη», υποστήριξε.

«Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα από αυτά», πρόσθεσε. «Το καθήκον είναι να συναρμολογήσουμε όλα τα ευρήματα που θα δώσουν μια εικόνα αυτού του δράστη, ο οποίος δεν ταιριάζει σε κανένα προηγούμενο προφίλ» κατέληξε.

Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των αρχών που διέθεταν πληροφορίες για τον Σαουδάραβα

Ποιες υπηρεσίες διέθεταν πληροφορίες για τον Σαουδάραβα Ταλέμπ Α. που σκόρπισε προχθές τον θάνατο στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου, από πότε και πώς τις διαχειρίστηκαν; Όσο γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες της ζωής και της δράσης του 50χρονου ψυχιάτρου στην Γερμανία τόσο αυξάνονται τα ερωτηματικά σχετικά με τους χειρισμούς των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ζητήσει επιπλέον έρευνα προκειμένου «να διευκρινιστούν όλες οι βασικές πληροφορίες, ενώ θα εξεταστούν λεπτομερώς οι ενδείξεις οι οποίες πιθανόν υπήρξαν από το παρελθόν και ο τρόπος με τον οποίο τις παρακολούθησαν οι αρμόδιες αρχές».

Ενδεικτικά, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) δήλωσε ότι στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού είχε λάβει μια πληροφορία για τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης στο Μαγδεμβούργο μέσω καναλιού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτή η πληροφορία, όπως και κάθε άλλη, ελήφθη σοβαρά υπ' όψιν», διαβεβαίωσε η BAMF, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η Υπηρεσία δεν έχει ανακριτικές αρμοδιότητες και για αυτό παρέπεμψε το πρόσωπο που παρείχε τις πληροφορίες στις αρμόδιες αρχές, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο αρχηγός της Υπηρεσίας κατά του Εγκλήματος (BKA) Χόλγκερ Μουνχ έκανε και πάλι λόγο για «εντελώς μη-τυπικό μοτίβο», αναφερόμενος στην πληροφορία που έφτασε στην υπηρεσία του από την Σαουδική Αραβία τον Νοέμβριο του 2023. «Η αστυνομία στην Σαξονία-'Ανχαλτ έλαβε τότε τα κατάλληλα ανακριτικά μέτρα. Αλλά το θέμα ήταν συγκεχυμένο. Ο Ταλέμπ Α. είχε διάφορες επαφές με τις αρχές, ήταν γνωστός για προσβολές και απειλές, αλλά όχι για βίαιες πράξεις», δήλωσε ο κ. Μουνχ στο ZDF.

Το περιοδικό Der Spiegel μετέδωσε πάντως ότι ο Σαουδάραβας είχε σε αναρτήσεις του στην πλατφόρμα «Χ» απειλήσει ότι «η Γερμανία θα πληρώσει το τίμημα για την μεταχείριση των προσφύγων που έρχονται από την Σαουδική Αραβία». Όλα αυτά ωστόσο, τόνισε ο αρχηγός της ΒΚΑ, πρέπει να ελεγχθούν εκ νέου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι αρχές είχαν παραλείψει κάτι. «Έχουμε να κάνουμε με ένα εντελώς μη-τυπικό μοτίβο και θα πρέπει να το αναλύσουμε πολύ προσεκτικά», πρόσθεσε.

Ερωτηματικά προκαλεί όμως και το γεγονός ότι αν και ο Ταλέμπ Α. είχε απασχολήσει τις αρχές ήδη το 2013, όταν καταδικάστηκε για απειλές διάπραξης εγκλημάτων, το 2016 η καταδίκη δεν επηρέασε το αίτημά του για πολιτικό άσυλο, το οποίο μάλιστα έγινε αποδεκτό εντός τεσσάρων μηνών. Αργότερα, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, καταδικάστηκε εκ νέου για κατάχρηση των κλήσεων έκτακτης ανάγκης: Ενώ βρισκόταν σε αστυνομικό τμήμα του Βερολίνου προκειμένου να κάνει κάποια καταγγελία, τηλεφώνησε στον αριθμό έκτακτης ανάγκης της Πυροσβεστικής και μιλούσε ακατάληπτα. Την ημέρα μάλιστα πριν από την επίθεση στην αγορά του Μαγδεμβούργου έπρεπε να εμφανιστεί στο δικαστήριο για αυτή την υπόθεση.


Η διαμάχη του μακελάρη «εδώ και χρόνια» με το Κεντρικό Συμβούλιο Πρώην Μουσουλμάνων και την συνδεδεμένη με αυτό οργάνωση «Secular Refugee Aid»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ARD, ο 50χρονος ψυχίατρος βρισκόταν «εδώ και χρόνια» σε διαμάχη με το Κεντρικό Συμβούλιο Πρώην Μουσουλμάνων και την συνδεδεμένη με αυτό οργάνωση «Secular Refugee Aid». Η πρόεδρος της οργάνωσης Μίνα Αχάντι δήλωσε ότι ο Ταλέμπ Α. επέκρινε συνεχώς την κατεύθυνση του Κεντρικού Συμβουλίου σχετικά με την οργάνωση της βοήθειας των προσφύγων και συκοφαντούσε συγκεκριμένους ακτιβιστές. Το 2023 μάλιστα έχασε για αυτό δικαστική διαμάχη μαζί τους.

Στην εκδίκαση της έφεσης, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, δήλωσε οργισμένος ότι ο ίδιος θα έσωζε την Ευρώπη από τον εξισλαμισμό, αφού δεν μπορούσαν να το κάνουν τα γερμανικά δικαστήρια. Ένας υπάλληλος της οργάνωσης είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος του λόγω των αναρτήσεών του στο «Χ», στις οποίες μεταξύ άλλων χαρακτήριζε την αστυνομία «οδηγό του ισλαμισμού στην Γερμανία».

Η υπόθεση του Σαουδάραβα θα απασχολήσει στις 30 Δεκεμβρίου την Επιτροπή Εσωτερικών και την Επιτροπή Ελέγχου της Bundestag. «Δύο ημέρες μετά το τρομερό έγκλημα, έρχονται στο φως όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για τον δράστη, οι οποίες δεν ταιριάζουν με το μοτίβο, αλλά εξακολουθούν να εγείρουν ερωτήματα για τις αρχές ασφαλείας σε ομοσπονδιακό και κρατιδιακό επίπεδο στη Σαξονία-'Ανχαλτ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ντιρκ Βίζε. Κατά την άποψή του, θα πρέπει μεταξύ άλλων να κληθούν η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και οι πρόεδροι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων.