Ποιοι κρατούν τα κλειδιά της Συρίας: "Παράθυρο" ευκαιρίας βλέπει η Τουρκία, τον έλεγχο στα Υψίπεδα του Γκολάν διατηρεί το Ισραήλ, ανησυχούν οι ΗΠΑ
Οι αντιδράσεις
Η Τουρκία εντείνει τις µάχες µε τους Κούρδους, κάτι που ανησυχεί την Ουάσινγκτον
Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος παραµένει η Συρία, µε την Τουρκία και το Ισραήλ να φαίνεται πως έχουν το πάνω χέρι, ενώ η στάση ιδίως των ΗΠΑ παραµένει αινιγµατική. Αν κάτι, δε, φαντάζει ως πιθανό ενδεχόµενο, αυτό είναι η προοπτική διαµελισµού της Συρίας ή τουλάχιστον της δηµιουργίας σφαιρών επιρροής.
Αγκυρα και Τελ Αβίβ θέτουν τους δικούς τους στόχους και κινούνται ανάλογα για να τους επιτύχουν. Ξεκινώντας από την Τουρκία, φαίνεται πως «βλέπει» «παράθυρο ευκαιρίας» για να θέσει εκ νέου στο «σταυρόνηµα» τους Κούρδους και την ηµιαυτόνοµη περιοχή που διαθέτουν στα βορειοανατολικά της χώρας, µε την Αγκυρα να φέρεται πως συγκεντρώνει δυνάµεις στη µεθόριο, δηµιουργώντας ανησυχία στην Ουάσινγκτον.
Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», οι δυνάµεις που αναπτύσσονται στα σύνορα µε τη Συρία έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο Κοµπάνι, πόλη της οποίας η πλειονότητα του πληθυσµού αποτελείται από Κούρδους.
Το Στέιτ Ντιπάρτµεντ και ο εκπρόσωπός του Μάθιου Μίλερ έκαναν λόγο για «κατάπαυση του πυρός» γύρω από το Μανµπίζ στη Βόρεια Συρία, έπειτα από σχετική συµφωνία της Αγκυρας µε τις (κουρδικές) Συριακές ∆ηµοκρατικές ∆υνάµεις (SDF). Πηγές του τουρκικού υπουργείου Αµυνας αντέδρασαν έντονα, σηµειώνοντας πως «δεν έχουµε συνοµιλίες µε καµία τροµοκρατική οργάνωση» (συνδέοντας άµεσα SDF και PKK), ενώ έκαναν λόγο για «γλωσσική παραδροµή». Και ενώ υπάρχουν φωνές στο Κογκρέσο, µε γερουσιαστές που απειλούν µε κυρώσεις τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός της Τουρκίας µε τους Κούρδους, ο Ντόναλντ Τραµπ έκανε ορισµένες δηλώσεις που «πανηγυρίστηκαν» από τα ΜΜΕ της γείτονος, µη φειδόµενα τον χαρακτηρισµό «πορθητής» για τον Τούρκο πρόεδρο.
Οπως είπε ο Τραµπ, η Τουρκία βρίσκεται πίσω από την ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ, λέγοντας πως η Αγκυρα «κρατά το κλειδί για το µέλλον της Συρίας». Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «πολύ έξυπνο τύπο», προσθέτοντας πως η Τουρκία ήθελε για «χιλιάδες χρόνια τη Συρία και τα κατάφερε». Και µπορεί ο Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του στο «Αλ Τζαζίρα», να είπε πως θα ήταν «σοβαρό λάθος» οι εξελίξεις αυτές στη ∆αµασκό να χαρακτηριστούν «κατάληψη εξουσίας» από την Αγκυρα, ωστόσο το µήνυµά του ήταν σαφές στη νέα συριακή κυβέρνηση: «Αν χειριστούν αυτό το ζήτηµα (σ.σ. των κουρδικών δυνάµεων, τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί “τροµοκρατικές”) σωστά, δεν θα έχουµε κανέναν λόγο να επέµβουµε».
Αυτή, µάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία Ισραηλινός ηγέτης εισήλθε στο συριακό έδαφος, σύµφωνα µε το Associated Press. Σηµειώνεται, άλλωστε, πως την προηγούµενη Κυριακή, δύο ηµέρες πριν από τις δηλώσεις αυτές του Νετανιάχου, η ισραηλινή Βουλή, η Κνεσέτ, ενέκρινε σχέδιο για επέκταση των ισραηλινών οικισµών στα Υψίπεδα του Γκολάν, µε το Τελ Αβίβ να στοχεύει στον διπλασιασµό του πληθυσµού στην περιοχή (αυτή τη στιγµή υπάρχουν εκτιµήσεις για 31.000 έποικους που ζουν στο Γκολάν, ενώ οι ∆ρούζοι Αραβες ανέρχονται περίπου σε 20.000).
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή
Αγκυρα και Τελ Αβίβ θέτουν τους δικούς τους στόχους και κινούνται ανάλογα για να τους επιτύχουν. Ξεκινώντας από την Τουρκία, φαίνεται πως «βλέπει» «παράθυρο ευκαιρίας» για να θέσει εκ νέου στο «σταυρόνηµα» τους Κούρδους και την ηµιαυτόνοµη περιοχή που διαθέτουν στα βορειοανατολικά της χώρας, µε την Αγκυρα να φέρεται πως συγκεντρώνει δυνάµεις στη µεθόριο, δηµιουργώντας ανησυχία στην Ουάσινγκτον.
Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», οι δυνάµεις που αναπτύσσονται στα σύνορα µε τη Συρία έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο Κοµπάνι, πόλη της οποίας η πλειονότητα του πληθυσµού αποτελείται από Κούρδους.
Συρία: Οι αντιδράσεις των ΗΠΑ
Το Στέιτ Ντιπάρτµεντ και ο εκπρόσωπός του Μάθιου Μίλερ έκαναν λόγο για «κατάπαυση του πυρός» γύρω από το Μανµπίζ στη Βόρεια Συρία, έπειτα από σχετική συµφωνία της Αγκυρας µε τις (κουρδικές) Συριακές ∆ηµοκρατικές ∆υνάµεις (SDF). Πηγές του τουρκικού υπουργείου Αµυνας αντέδρασαν έντονα, σηµειώνοντας πως «δεν έχουµε συνοµιλίες µε καµία τροµοκρατική οργάνωση» (συνδέοντας άµεσα SDF και PKK), ενώ έκαναν λόγο για «γλωσσική παραδροµή». Και ενώ υπάρχουν φωνές στο Κογκρέσο, µε γερουσιαστές που απειλούν µε κυρώσεις τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός της Τουρκίας µε τους Κούρδους, ο Ντόναλντ Τραµπ έκανε ορισµένες δηλώσεις που «πανηγυρίστηκαν» από τα ΜΜΕ της γείτονος, µη φειδόµενα τον χαρακτηρισµό «πορθητής» για τον Τούρκο πρόεδρο. Οπως είπε ο Τραµπ, η Τουρκία βρίσκεται πίσω από την ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ, λέγοντας πως η Αγκυρα «κρατά το κλειδί για το µέλλον της Συρίας». Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «πολύ έξυπνο τύπο», προσθέτοντας πως η Τουρκία ήθελε για «χιλιάδες χρόνια τη Συρία και τα κατάφερε». Και µπορεί ο Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του στο «Αλ Τζαζίρα», να είπε πως θα ήταν «σοβαρό λάθος» οι εξελίξεις αυτές στη ∆αµασκό να χαρακτηριστούν «κατάληψη εξουσίας» από την Αγκυρα, ωστόσο το µήνυµά του ήταν σαφές στη νέα συριακή κυβέρνηση: «Αν χειριστούν αυτό το ζήτηµα (σ.σ. των κουρδικών δυνάµεων, τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί “τροµοκρατικές”) σωστά, δεν θα έχουµε κανέναν λόγο να επέµβουµε».
Οι δηλώσεις Νετανιάχου
Τα παραπάνω συµβαίνουν ενώ εκτεταµένη κινητικότητα υπάρχει και από το Ισραήλ, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερο εκνευρισµό στην Τουρκία. Οι ένοπλες δυνάµεις του Τελ Αβίβ διατηρούν υπό τον έλεγχό τους τη νεκρή ζώνη στα Υψίπεδα του Γκολάν, θεωρώντας πως η συµφωνία που υπήρχε για 50 χρόνια µε το πρότερο καθεστώς πλέον δεν έχει ισχύ. Ιδιαίτερη σηµειολογία, δε, έχει και ένα βίντεο µε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαµίν Νετανιάχου, να δηλώνει από τη χιονισµένη κορυφή του όρους Ερµών -το υψηλότερο σηµείο στην περιοχή- πως οι ισραηλινές δυνάµεις θα παραµείνουν στη νεκρή ζώνη «µέχρι να βρεθεί µια άλλη ρύθµιση που θα διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ».Αυτή, µάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία Ισραηλινός ηγέτης εισήλθε στο συριακό έδαφος, σύµφωνα µε το Associated Press. Σηµειώνεται, άλλωστε, πως την προηγούµενη Κυριακή, δύο ηµέρες πριν από τις δηλώσεις αυτές του Νετανιάχου, η ισραηλινή Βουλή, η Κνεσέτ, ενέκρινε σχέδιο για επέκταση των ισραηλινών οικισµών στα Υψίπεδα του Γκολάν, µε το Τελ Αβίβ να στοχεύει στον διπλασιασµό του πληθυσµού στην περιοχή (αυτή τη στιγµή υπάρχουν εκτιµήσεις για 31.000 έποικους που ζουν στο Γκολάν, ενώ οι ∆ρούζοι Αραβες ανέρχονται περίπου σε 20.000).
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή