Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα (26/12) ότι ο Τζο Μπάιντεν του είχε προτείνει το 2021 να «αναβάλει κατά 10-15 χρόνια την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».

«Το 2021, ο νυν πρόεδρος Μπάιντεν μου πρότεινε ακριβώς αυτό: την αναβολή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για 10-15 χρόνια, επειδή η χώρα δεν ήταν ακόμη έτοιμη», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου.

«Απάντησα με τρόπο λογικό "ναι, (η Ουκρανία) δεν είναι έτοιμη σήμερα. Αλλά θα την προετοιμάσετε για να είναι έτοιμη και θα τη δεχτείτε» (ως μέλος), πρόσθεσε ο Πούτιν.

Εντούτοις, για τη Ρωσία, «ποιά είναι η διαφορά; σήμερα, αύριο ή σε δέκα χρόνια;», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.


"Κόκκινη γραμμή" για τη Μόσχα η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Η Μόσχα θεωρεί κόκκινη γραμμή την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Αντίθετα, το Κίεβο παρουσιάζει την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ως απαραίτητη για την ασφάλειά του έναντι της Ρωσίας και ζητά πρόσκληση ένταξης το συντομότερο δυνατό.

Η ουκρανική ηγεσία, ωστόσο, αναγνώρισε ότι η ένταξή της θα μπορεί να έρθει μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία, που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Ουάσινγκτον και Βερολίνο ιδιατέρως είναι επιφυλακτικοί σε οποιαδήποτε προοπτική ταχείας ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, το Κρεμλίνο προειδοποίησε ξανά ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε μια «μη αποδεκτή» απειλή για τη Ρωσία.


Σλοβακία: "Αν υπάρξουν διαπραγματεύσεις, θα χαρεί η χώρα του να παράσχει μια πλατφόρμα"

Η Σλοβακία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Σλοβακία προσφέρθηκε να αποτελέσει μια «πλατφόρμα» για πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο «είπε ότι αν υπάρξουν διαπραγματεύσεις, θα χαρεί η χώρα του να παράσχει μια πλατφόρμα», δήλωσε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι η Ρωσία «δεν είναι αντίθετη» σε μια τέτοια πρόταση. Ο Φίτσο, ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που κρατούν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επισκέφθηκε τη Μόσχα στις 22 Δεκεμβρίου.


Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα θα επιτύχει «όλους (τους) στόχους της στην Ουκρανία». «Αυτός είναι ο νούμερο ένα στόχος», είπε.

Παράλληλα είπε ότι η Μόσχα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ξανά τον νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik, αλλά δεν βιάζεται να το κάνει. «Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να τον χρησιμοποιήσουμε είτε σήμερα, είτε αύριο, αν χρειαστεί», ανέφερε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας πως αν χρειαστεί,η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πιο ισχυρά όπλα μεσαίου βεληνεκούς.