Σε διπλωματικό «πυρετό» βρίσκονται Ελλάδα και Κύπρος μπροστά στη δήλωση της Τουρκίας πως είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τη Συρία για καθορισμό ΑΟΖ, στα πρότυπα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, και αξιολογούν τα επόμενα βήματά τους.

Φιλοκυβερνητικά έντυπα της γείτονος, μετά τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, με τον αρχηγό της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) και νέου ηγέτη της Συρίας, Άχμεντ αλ Σάρα (Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι), στη Δαμασκό έχουν επιδοθεί σε ένα ακόμη παραλήρημα και ξεδιπλώνουν τεχνηέντως την αναθεωρητική ατζέντα του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία στοχεύει στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αλλά στην προώθηση της «γαλάζιας πατρίδας» σε βάρος και της Ελλάδας.

Το «όνειρο» της Άγκυρας να μετατρέψει τη Συρία σε στρατηγικό προπύργιό της στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο αποτυπώθηκε και στις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεταφορών και Υποδομών. «Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές υπηρεσίες και υπηρεσίες επικοινωνίας», είπε ο Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, διευκρινίζοντας ωστόσο πως οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.


Τα όπλα Ελλάδας και Κύπρου απέναντι σε μια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας για ΑΟΖ

Τις προσπάθειες της Άγκυρας να συνάψει, με fast track διαδικασίες, συμφωνίες με τη Δαμασκό, όπως έκανε και στην περίπτωση της Λιβύης, παρακολουθούν στενά Αθήνα και Λευκωσία, βάζοντας στο τραπέζι τα (αρκετά) ζητήματα που μπορούν να «φρενάρουν» τις επεκτατικές φιλοδοξίες του Ταγίπ Ερντογάν.

Το όποιο deal επιχειρήσει αυτή τη στιγμή η Τουρκία με τη Συρία θα είναι προϊόν μιας κυβέρνησης που δεν έχει διεθνή και εσωτερική νομιμοποίηση και θα έχει υπογραφεί από τον Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, ηγέτη της HTS - που συγκαταλέγεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Δύο στοιχεία που εύκολα και εύλογα συμβάλλουν στην αμφισβήτηση ενδεχόμενων συμφωνιών της Δαμασκού.

Ένα ακόμα εμπόδιο, σύμφωνα με ειδικούς, αποτελεί επίσης το γεγονός πως η Άγκυρα έχει αρνηθεί να υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνω μένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982, η οποία αποτελεί το κύριο νομικό σημείο αναφοράς για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Θυμίζουμε επίσης πως, από την πρώτη κιόλας στιγμή, Ελλάδα και Κύπρος φρόντισαν να κάνουν σαφές προς τις Βρυξέλλες ότι οι νέες αξιώσεις της Άγκυρας αφορούν ευρωπαϊκά σύνορα.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν εκτιμάται πως και εντός της ΕΕ υπάρχουν μοχλοί πίεσης, όπως η οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Άγκυρα για το Μεταναστευτικό, η οποία θα μπορούσε να μειωθεί ή και να κοπεί.

Την ίδια ώρα, τουρκικά ΜΜΕ παρουσιάζουν δημοσιεύματα που φέρουν τη συμφωνία Τουρκίας - Συρίας να βρίσκεται σε… τελικό στάδιο. Υποστηρίζουν δε πως πολύ σύντομα θα μεταβεί στη Δαμασκό αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας για να προωθήσει μια ενεργειακή συνεργασία, περιλαμβανομένης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.


Το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας»

«Θα αλλάξουν οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο» τιτλοφορεί το συγκεκριμένο θέμα η εφημερίδα «Τakvim» προβάλλοντας τις τοποθετήσεις του Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η γεωγραφία στην οποία βρισκόμαστε είναι πραγματικά πολύτιμη. Εάν δείξετε τον χάρτη μας σε ένα άτομο που δεν γνωρίζει τη γεωγραφία μας, θα πει ότι η Τουρκία είναι πραγματικά το πιο πολύτιμο μέρος».

Την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να προβάλλει με κάθε ευκαιρία την ανυποχώρητη αποφασιστικότητά της για το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας» αποτυπώνει και δημοσίευμα της εφημερίδας «Hurriyet», που αναπαράγει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, στις οποίες, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ξέρουμε ότι τα λιμάνια της (σ.σ.: Συρίας) είναι σχεδόν εντελώς υπανάπτυκτα. Πιθανότατα θα κάνουμε εκτιμήσεις και θα καταβάλουμε προσπάθειες για να πραγματοποιήσουμε ορισμένες επενδύσεις εκεί».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή