Η Σλοβακία προσφέρθηκε να αποτελέσει μια «πλατφόρμα» για πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο «είπε ότι αν υπάρξουν διαπραγματεύσεις, θα χαρεί η χώρα του να παράσχει μια πλατφόρμα», δήλωσε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι η Ρωσία «δεν είναι αντίθετη» σε μια τέτοια πρόταση. Ο Φίτσο, ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που κρατούν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επισκέφθηκε τη Μόσχα στις 22 Δεκεμβρίου.


Πούτιν: Η Σλοβακία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα θα επιτύχει «όλους (τους) στόχους της στην Ουκρανία». «Αυτός είναι ο νούμερο ένα στόχος», είπε.

Παράλληλα είπε ότι η Μόσχα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ξανά τον νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik, αλλά δεν βιάζεται να το κάνει. «Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να τον χρησιμοποιήσουμε είτε σήμερα, είτε αύριο, αν χρειαστεί», ανέφερε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας πως αν χρειαστεί, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πιο ισχυρά όπλα μεσαίου βεληνεκούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης με το Κίεβο, αλλά ότι θα επιτύχει ωστόσο τους στόχους της στην Ουκρανία, όπως εξηγεί το Sky News.

Έχει προηγουμένως απαιτήσει από την Ουκρανία να αποσύρει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και της ζήτησε να αναγνωρίσει τα κέρδη της Ρωσίας.


Ουκρανία και Δύση απορρίπτουν τα αιτήματα

Ωστόσο, τόσο το Κίεβο όσο και η Δύση έχουν απορρίψει αυτά τα αιτήματα. Ενώ ο Ζελένσκι επέμενε για το μεγαλύτερο μέρος της σύγκρουσης ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να πολεμά μέχρι να ανακτήσει τον έλεγχο των εδαφών της, η θέση του για τις διαπραγματεύσεις φαίνεται τώρα να έχει αλλάξει, αφού σε συνέντευξή του σε βρετανικό μέσο ενημέρωσης πρότεινε, ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, εάν τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχει μπορούσαν να τεθούν «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ».

Ο Ουκρανός ηγέτης παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις του δεν θα μπορέσουν να ανακαταλάβουν οποιαδήποτε εδάφη, που κατέλαβε η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία και στη χερσόνησο της Κριμαίας. Όπως δήλωσε, η διπλωματία είναι η μόνη επιλογή για να πείσει τον Πούτιν να αποσύρει τον στρατό του.

Το Κρεμλίνο στράφηκε πριν λίγους μήνες σε έναν από τους εναπομείναντες συμμάχους του, τη Βόρεια Κορέα, για να παράσχει πρόσθετες δυνάμεις και όπως πιστεύεται, 10.000 έως 12.000 στρατιώτες στάλθηκαν τον Οκτώβριο για να πολεμήσουν στο πλευρό του ρωσικού στρατού στις μάχες στην περιοχή του Κουρσκ.

Οι δηλώδεις του Βλαντιμίρ Πούτιν έγιναν την ώρα που οι νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν, ότι η Ουκρανία αιχμαλώτισε έναν τραυματισμένο στρατιώτη από τη Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσε ο κορεατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός YTN.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, που ένας Βορειοκορεάτης συλλαμβάνεται από τις ουκρανικές δυνάμεις από τότε που η Πιονγκγιάνγκ έστειλε χιλιάδες στρατιώτες για να βοηθήσουν τη Ρωσία στις μάχες στην περιοχή του Κουρσκ.