Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το ποια είναι τελικά τα αίτια της συντριβής αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines στο Καζακστάν.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα έπληξε την πτήση J2-8243 των αερογραμμών του Αζερμπαϊτζάν πριν συνετρίβη κοντά στην πόλη Ακτάου, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN, καθώς οι αρχές ανέκτησαν ένα δεύτερο μαύρο κουτί, που ελπίζουν ότι θα ρίξει φως στα αίτια της καταστροφής, που στοίχισε τη ζωή σε 38 ανθρώπους.



Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ προσφέρουν μια εκτίμηση για τη συντριβή της Τετάρτης, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 38 από τους 67 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο.



Καζακστάν: Ελλιπώς εκπαιδευμένοι Τσετσένοι χτύπησαν το αεροσκάφος με ρωσική συστοιχία Pantsir-S σύμφωνα με πηγές

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι εάν οι πρώτες ενδείξεις επιβεβαιωθούν τελικά, μπορεί να πρόκειται για μια περίπτωση λανθασμένoυ στόχου, αναφέροντας ότι κακώς εκπαιδευμένοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ.

Την ίδια στιγμή το Reuters επικαλείται πηγή που αναφέρει ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από ρωσική συστοιχία Pantsir-S, αφού παρέλυσαν οι επικοινωνίες του από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κατά την προσέγγισή του στο Γκρόζνι. Η πηγή που επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι τα πυρά κατά του αεροσκάφους δεν πιστεύεται ότι ήταν σκόπιμα.

Κυβερνητικές πηγές του Αζερμπαϊτζάν ανέφεραν επίσης ότι το αεροπλάνο χτυπήθηκε από πύραυλο, που εκτοξεύθηκε από ένα σύστημα αεράμυνας Pantsir-S από την περιοχή Ναούρσκι της Τσετσενίας.

Η Ρωσία φέρεται να προσπάθησε να κάνει το αεροπλάνο της Azerbaijan Airlines να πέσει στη θάλασσα, αρνούμενη να του επιτρέψει να προσγειωθεί μετά από πυραυλική επίθεση, προτού μπλοκάρει το σύστημα πλοήγησής του. Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε κατά της πτήσης 8432 εν μέσω εναέριας δραστηριότητας μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από το Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, ανέφεραν πηγές στο Euronews, επικαλούμενες προκαταρκτική έρευνα.



Ανέφεραν ότι ο πιλότος εμποδίστηκε να προσγειωθεί σε οποιοδήποτε ρωσικό αεροδρόμιο, παρά τις επείγουσες εκκλήσεις, και αντ' αυτού διατάχθηκε να συνεχίσει στο Καζακστάν.

Η εφημερίδα "The Azeri Times" επιβεβαίωσε ότι το αεροπλάνο της Azerbaijan Airlines δεν έγινε αποδεκτό να προσγειωθεί εκτάκτως από τη Ρωσία, παρά την κρίσιμη κατάστασή του και πως υπέστη «ακραίες παρεμβολές GPS», οι οποίες ανάγκασαν τον πιλότο του να εκτρέψει την πτήση πάνω από την Κασπία Θάλασσα, όπου τελικά συνετρίβη στο Ακτάου του Καζακστάν.

Η Ρωσία προσπάθησε να διαψεύσει τις εικασίες ότι η πτήση καταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο, ζητώντας υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.


Η στάση του Καζακστάν

Με τη σειρά του το Καζακστάν δήλωσε ότι θα διεξάγει έρευνα για τη συντριβή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνεργαστεί με το Αζερμπαϊτζάν, αλλά όχι με τη Ρωσία. Το Αζερμπαϊτζάν θεωρείται ότι διεξάγει τη δική του έρευνα.

Πηγή που γνωρίζει την έρευνα του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε στο Reuters ότι ενώ «κανείς δεν ισχυρίζεται ότι έγινε σκόπιμα», το Μπακού «αναμένει από τη ρωσική πλευρά να ομολογήσει την κατάρριψη του αζέρικου αεροσκάφους». Την ίδια ώρα το Αζερμπαϊτζάν τήρησε πανεθνική ημέρα πένθους για τα θύματα της αεροπορικής συντριβής. Μετά τη συντριβή, ο Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, επέστρεφε στην πατρίδα του από τη Ρωσία όπου επρόκειτο να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής την Τετάρτη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε ανακοίνωσή του και δήλωσε ότι όσοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο βρίσκονται σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση και ότι ο ίδιος και άλλοι θα προσεύχονται για τη γρήγορη ανάρρωσή τους.

Με τη σειρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Αλίεφ για τις ανθρώπινες απώλειες,. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ: «Δυστυχώς, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ αναγκάστηκε να φύγει από την Αγία Πετρούπολη (όπου είχε σύνοδο κορυφής). Ο Πούτιν του τηλεφώνησε ήδη και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε σχέση με τη συντριβή του αζέρικου αεροσκάφους στο Ακτάου». Και πρόσθεσε: «Συμπάσχουμε βαθύτατα με όσους έχασαν τους συγγενείς και τους φίλους τους σε αυτό το αεροπορικό δυστύχημα και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση σε όσους κατάφεραν να επιβιώσουν».

Κυβερνητική επιτροπή για να διερευνήσει τι είχε συμβεί δήλωσαν ότι έχει συσταθεί οι αρχές του Καζακστάν. Συγκεκριμένα, τα μέλη της διατάχθηκαν να πετάξουν στο σημείο και να διασφαλίσουν ότι οι οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών θα λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Όπως δήλωσε η κυβέρνηση, το Καζακστάν θα συνεργαστεί με το Αζερμπαϊτζάν στην έρευνα.