Ενα στοιχείο που προκαλεί εντύπωση και έκανε τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία.

Το όνοµα «Μοχάµεντ» ήταν το πιο διαδεδοµένο που δόθηκε στα νεογέννητα αγόρια σε Αγγλία και Ουαλία το 2023, µε περισσότερα από 4.600 παιδιά να φέρουν το όνοµα του Προφήτη του Ισλάµ, σύµφωνα µε την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωµένου Βασιλείου. Το «Μοχάµεντ», δε, άφησε πλέον το «Noah» στη δεύτερη θέση. Η κατανοµή, δε, του ονόµατος -όπως είναι λογικό- αντιστοιχεί µε την παρουσία συµπαγών µουσουλµανικών µειονοτήτων ανά περιοχή.

Για παράδειγµα, στην Ουαλία το όνοµα «Μοχάµεντ» (ή Muhammad, που αποτελεί και τη συχνότερη παραλλαγή του) είναι µόλις 63ο ανάµεσα στα πρώτα 100 ονόµατα, ενώ στο Μάντσεστερ, στο Μπέρµιγχαµ, στο Λονδίνο κ.α. αποτελεί το πλέον διαδεδοµένο. Η ίδια τάση, βέβαια, υπάρχει και αλλού στην Ευρώπη και έχει καταγραφεί από µέσα που προέρχονται από χώρες του Ισλάµ, που αναπαράγουν τις σχετικές έρευνες ινστιτούτων στη Γηραιά Ηπειρο (TRT World και πρακτορείο Anadolu από την Τουρκία, Morocco World News από το Μαρόκο).

Για παράδειγµα, το όνοµα «Mohammed» αποτελεί το πιο διαδεδοµένο όνοµα που δόθηκε σε αγόρια που γεννήθηκαν στο Βερολίνο για διαδοχικά έτη (2018, 2019, 2020 και 2022). Τα στοιχεία δηµοσιεύθηκαν από τη γερµανική εφηµερίδα «Tagesspiegel» και προέρχονταν από έρευνα της Εταιρείας για τη Γερµανική Γλώσσα (GfdS). Στο ίδιο µήκος κύµατος κινούνται και τα στοιχεία από την Ολλανδία, καθώς το 2022 το δεύτερο πιο διαδεδοµένο όνοµα που δόθηκε στα αγόρια που γεννήθηκαν εκείνη τη χρονιά ήταν το «Muhammad», σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ολλανδικής Τράπεζας Κοινωνικής Ασφάλισης, που δηµοσίευσε το Anadolu.

Ενίσχυση του Ισλάµ

Κατ’ αντιστοιχία, η ίδια εικόνα αποτυπώνεται και στην περιοχή των Βρυξελλών, όπου οι παραλλαγές «Mohammed» και «Mohamed» ήταν τα πιο διαδεδοµένα ονόµατα στη βελγική πρωτεύουσα, σύµφωνα µε την επίσηµη στατιστική αρχή Statbel για το 2021. Μάλιστα, το 43% των νεογέννητων έλαβαν ισλαµικά ονόµατα εκείνη τη χρονιά στην de facto πρωτεύουσα της Ε.Ε.

Αυτή η τάση αποτυπώνει εύγλωττα την ενίσχυση πληθυσµών που ασπάζονται το Ισλάµ στη ∆υτική Ευρώπη, γεγονός που συχνά προκαλεί την αφύπνιση συντηρητικών αντανακλαστικών στην κοινή γνώµη ή τουλάχιστον σε ορισµένα τµήµατά της. ∆εν είναι τυχαίο άλλωστε πως µετά τη δηµοσίευση των στοιχείων για τη Μεγάλη Βρετανία, που έγινε στις 5.12, υπήρξε άρθρο από το συντηρητικό αµερικανικό think tank Middle East Forum και από τον ειδικό επί του Ισλάµ Raymond Ibrahim, που µε αφορµή αυτά έφερε στην επιφάνεια άρθρα του βρετανικού Τύπου από το 2008, που αναφέρονταν σε µια «κλειστή συνεδρίαση» τζιχαντιστών εις ανάµνησιν των γεγονότων της 11ης Σεπτεµβρίου. Σε αυτήν -σύµφωνα πάντα µε τα ρεπορτάζ της εποχής- υπήρχαν αναφορές περί «διογκωµένου µουσουλµανικού πληθυσµού» που θα «κατακτήσει τη Βρετανία εκ των έσω», χωρίς να χρειαστεί η διάδοση της πίστης διά του ξίφους.

Σηµειώνεται, βέβαια, ότι η σχετική µεταβολή αφορά κατά βάση τα αγόρια και όχι τα κορίτσια: έτσι, ενώ το όνοµα «Muhammad» ανεβαίνει ψηλά στις λίστες µε τα πιο διαδεδοµένα τα τελευταία χρόνια, δεν συµβαίνει το ίδιο και µε τα κορίτσια, µε την παρουσία ισλαµικών ονοµάτων στις σχετικές λίστες να είναι σαφώς πιο χαµηλά. Αυτό λογικά οφείλεται στο ότι σχεδόν κάθε µουσουλµανική οικογένεια θα επιλέξει τουλάχιστον ένας από τους άρρενες απόγονούς της να φέρει το όνοµα του Προφήτη του Ισλάµ, ως ένδειξη της αφοσίωσης που υπάρχει στο πρόσωπό του, ιδίως σε ορισµένα µέρη του µουσουλµανικού κόσµου, όπως το Πακιστάν και η ΝΑ Ασία, εξηγούσε στον «Guardian» σε σχετική έρευνα ο Sean Mcloughlin, λέκτορας σε θέµατα σύγχρονων µουσουλµανικών πολιτισµών, πολιτικής και κοινωνιών στο Πανεπιστήµιο του Leeds.

Συνιστώσα στην Ευρώπη

Κατά συνέπεια, το Ισλάµ αποτελεί µια συνιστώσα πλέον στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και αυτό δεν µπορεί να παραγνωριστεί. Την ίδια ώρα, ο τρόπος που εκτιµώνται τα στοιχεία είναι εξίσου σηµαντικός. Από τη µία πλευρά, σαφώς οι µουσουλµανικοί πληθυσµοί έχουν αυξηθεί: για παράδειγµα, το 2011 οι µουσουλµάνοι αποτελούσαν το 4,8% ή λίγο λιγότερο από 1 στους 20 του πληθυσµού της Μεγάλης Βρετανίας. Το 2021 ανέρχονταν στο 6,5 % ή λίγο κάτω από 1 στους 15, καθώς αυξήθηκαν κατά 1,16 εκατοµµύριο, σύµφωνα µε τα στοιχεία του Μουσουλµανικού Συµβουλίου της Βρετανίας. Από την άλλη, βέβαια, η δεξαµενή επιλογής ονοµάτων φαίνεται πως είναι πιο στενή στο Ισλάµ, σε σχέση µε την Ευρώπη, που δείχνει να έχει ενστερνιστεί τη λογική της εκκοσµίκευσης, αντλώντας ονόµατα από µια ευρεία δεξαµενή, που περιέχει συχνά επιρροές ακόµα και από τον κόσµο της σόουµπιζ, γεγονός που δείχνει ότι πάντοτε το µέτρο πρέπει να υπάρχει στην αντιµετώπιση τέτοιων στοιχείων.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή