Συρία: Το παρασκήνιο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Γερµανίας µε τον Αλ Σάρα στη ∆αµασκό - Το νεύµα µε την Αναλένα Μπέρµποκ
Εύλογα ερωτηµατικά
Έτοιµοι να σφυρηλατήσουν µια νέα σχέση µε τη Συρία δηλώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερµανίας
Έτοιµοι να σφυρηλατήσουν µια νέα σχέση µε τη Συρία δηλώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερµανίας. Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό και η Αναλένα Μπέρµποκ επισκέφθηκαν χθες τη Συρία και συναντήθηκαν στη ∆αµασκό µε στελέχη του νέου καθεστώτος και τον επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση του Λεβάντε (HTS), Αχµέντ αλ Σάρα.
Λίγο νωρίτερα η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέµατα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάγια Κάλας, ανέφερε σε ανάρτηση στο Χ: «Το µήνυµά µας προς τη νέα ηγεσία της Συρίας είναι ότι πρώτιστης σηµασίας είναι ο σεβασµός των αρχών που συµφωνήθηκαν µε τους περιφερειακούς ηγέτες και η διασφάλιση της προστασίας πολιτών και µειονοτήτων». Ταξιδεύοντας προς τη ∆αµασκό, η Μπέρµποκ δήλωσε ότι επισκέπτεται τη Συρία µε «απλωµένο το χέρι» αλλά και «ξεκάθαρες προσδοκίες» από το νέο καθεστώς, το οποίο θα κριθεί από τις πράξεις του.
Συρία: Συµβολικό αλλά χαρακτηριστικό τεστ αποτέλεσε η υποδοχή της Αναλένα Μπέρµποκ
Το τζιχαντιστικό παρελθόν της HTS δηµιουργεί εύλογα ερωτηµατικά, αλλά η οργάνωση επιµένει ότι πλέον έχει αλλάξει. Συµβολικό αλλά χαρακτηριστικό τεστ αποτέλεσε η υποδοχή της Γερµανίδας υπουργού, µε τους εκπροσώπους του νέου καθεστώτος να αποφεύγουν χειραψία µαζί της επειδή είναι γυναίκα. Η πολιτικός των Πρασίνων φάνηκε προετοιµασµένη και όταν συναντήθηκε µε τον Αλ Σάρα τον πλησίασε µε σταυρωµένα τα χέρια. Το κλίµα πάντως ήταν θερµό, µε τους οικοδεσπότες να µην κάνουν µεν χειραψία αλλά να ακουµπούν το χέρι τους στο σηµείο της καρδιάς.
Ιδιαίτερη έµφαση έδωσε ο Μπαρό στην επίτευξη λύσης µε τους Κούρδους µαχητές. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπήρξαν 24 νεκροί σε συγκρούσεις οργανώσεων προσκείµενων στην Τουρκία µε κουρδικές δυνάµεις. Μετά τη βοµβιστική επίθεση την Πρωτοχρονιά στις ΗΠΑ από µέλος του ISIS, στελέχη του επιτελείου του Ντόναλντ Τραµπ εξέφρασαν προβληµατισµό για τη σκοπιµότητα διατήρησης στρατιωτικών δυνάµεων στη Συρία.
Ενδεχόµενη αποχώρηση των Αµερικανών θα αφήσει απροστάτευτες τις δυνάµεις των Κούρδων απέναντι στις όποιες δυνάµεις του ISIS και κυρίως στον στρατό που συγκεντρώνει στα σύνορα η Τουρκία. Καταλυτική µπορεί να αποδειχθεί η παρέµβαση του Ισραήλ. Την Πέµπτη η ισραηλινή πολεµική αεροπορία βοµβάρδισε εγκαταστάσεις του συριακού στρατού νότια του Χαλεπιού. Σύµφωνα µε µαρτυρίες κατοίκων, ακούστηκαν πελώριες εκρήξεις στην περιοχή. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων έκανε λόγο για πλήγµατα εναντίον εγκαταστάσεων άµυνας και έρευνας.