Το State Department ενημέρωσε το Κογκρέσο σχετικά με προγραμματισμένη πώληση όπλων αξίας 8 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ, όπως επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο BBC. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο η αποστολή οπλισμού, που απαιτεί έγκριση από τις επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας, περιλαμβάνει πυραύλους για την αντιμετώπιση εναέριων απειλών, όπως drones. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Axios, το πακέτο περιλαμβάνει επίσης βλήματα πυροβολικού και πυραύλους Hellfire AGM-114 για ελικόπτερα. Η προτεινόμενη συμφωνία περιλαμβάνει επίσης βόμβες μικρής διαμέτρου και κεφαλές με εκρηκτικά.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται λίγες εβδομάδες πριν την αποχώρηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν από το αξίωμα. Η Ουάσινγκτον έχει απορρίψει εκκλήσεις για αναστολή της στρατιωτικής υποστήριξης προς το Ισραήλ, παρά τον μεγάλο αριθμό αμάχων που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στη Γάζα. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ ενέκριναν πώληση μαχητικών αεροσκαφών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 20 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ.

Πηγή που γνωρίζει την πώληση δήλωσε στο BBC: «Ο Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τους πολίτες του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και να αποτρέπει επιθέσεις από το Ιράν και τις ένοπλες ομάδες που το υποστηρίζουν. «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις απαραίτητες δυνατότητες για την άμυνα του Ισραήλ».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας από τις πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένες στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνούς Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), οι ΗΠΑ παρείχαν το 69% των μεγάλων συμβατικών όπλων που εισήγαγε το Ισραήλ την περίοδο 2019-2023.