Με τον ταχύτερο ρυθμό την τελευταία επταετία καταναλώνει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο η Ευρώπη, με τον κρύο καιρό να αυξάνει τις ανάγκες για τη θέρμανση, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να σημειώσουν νέα πτώση αυτήν την εβδομάδα.

Oι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης είναι γεμάτοι σε ποσοστό λίγο πάνω από 70%, σε σύγκριση με περίπου 86% πριν από ένα χρόνο.


Αν και δεν υπάρχει κίνδυνος άμεσης έλλειψης, η ταχεία αυτή κατανάλωση μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη τη δημιουργία αποθεμάτων ενόψει της επόμενης περιόδου θέρμανσης και να επηρεάσει τις βραχυπρόθεσμες τιμές.

*Διαβάστε ακόμα: Το ρωσικό αέριο πιέζει την Ευρώπη - Η διακοπή της ροής μετά την απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τη διαμετακόμιση δημιουργεί νέα δεδομένα

Bloomberg: Τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι πιο χαμηλά στην Ευρώπη από το 2018

Τα επίπεδα αποθήκευσης έχουν μειωθεί συνολικά κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες από την κορύφωσή τους - περισσότερο από οποιαδήποτε πτώση από το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe που συγκέντρωσε το Bloomberg.

bloomberg-gas


«Όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα αποθήκευσης στο τέλος Μαρτίου, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για την περιοχή να ξαναγεμίσει εν όψει του επόμενου χειμώνα», δήλωσε σε σημείωμά της η Samantha Dart, επικεφαλής έρευνας φυσικού αερίου της Goldman Sachs. «Συγκεκριμένα, υπό το ψυχρότερο του μέσου όρου σενάριο για το οποίο κάνουν λόγο, επί του παρόντος, οι προβλέψεις».

Ο καιρός είναι ήδη ψυχρότερος στο μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπης, γεγονός που αυξάνει τη χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση. Επιπλέον, η Ευρώπη είναι όλο και πιο εκτεθειμένη στην αστάθεια της αγοράς, καθώς εξαρτάται από το παγκόσμιο υγροποιημένο φυσικό αέριο για να αντικαταστήσει το έλλειμμα που άφησε το τέλος της ροής του ρωσικού αγωγού μέσω της Ουκρανίας.

Απρογραμμάτιστες διακοπές από τους κορυφαίους προμηθευτές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την εύθραυστη ισορροπία της περιοχής και να προκαλέσουν διακυμάνσεις στις τιμές: Στη Νορβηγία, η μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου Hammerfest σταμάτησε τη λειτουργία της μέχρι τις 9 Ιανουαρίου λόγω βλάβης συμπιεστή.

Οι τιμές είχαν άνοδο 4% την περασμένη εβδομάδα και βρίσκονται κοντά σε υψηλό 14 μηνών.