Ιαπωνία: Γιγαντιαίος τόνος πουλήθηκε πάνω από 1,3 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία
Ποια είναι η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί
Ο πρώτος τόνος της χρονιάς φέρνει καλή τύχη - Τον τόνο, διεκδίκησαν οι βραβευμένοι με αστέρι Michelin εστιάτορες σούσι, Onodera Group
Ένας ερυθρός τόνος, το βάρος του οποίου είναι 276 κιλά και το μέγεθος του συγκρίνεται με μια μοτοσικλέτα, πουλήθηκε έναντι 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων στην πιο διάσημη ιχθυόσκαλα της Ιαπωνίας. Η πώλησή του σημείωσε τη δεύτερη υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας για το 2025. Σημειώνεται ότι τον τόνο, διεκδίκησαν οι βραβευμένοι με αστέρι Michelin εστιάτορες σούσι, Onodera Group – η αγορά έγινε χθες (05.01.2025) στην ιχθυόσκαλα Toyosu του Τόκιο στην Ιαπωνία όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Η εν λόγω προσφορά σηματοδοτεί τη δεύτερη υψηλότερη τιμή από τότε που η χονδρική αγορά θαλασσινών, που θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο, άρχισε να συλλέγει στοιχεία το 1999, σύμφωνα με το Kyodo. Η υψηλότερη προσφορά που έχει καταγραφεί είναι 3,1 εκατομμύρια δολάρια (333,6 εκατομμύρια γεν) για έναν τόνο βάρους 278 κιλών το 2019.
Μάλιστα πωλητές από όλη τη χώρα βγάζουν τα καλύτερα αλιεύματά τους σε δημοπρασία στην αγορά τα περισσότερα πρωινά της εβδομάδας. Αλλά η διάσημη δημοπρασία του νέου έτους έχει ιδιαίτερη σημασία για τους πλειοδότες που συγκλίνουν για να διεκδικήσουν την τιμή να διεκδικήσουν την πρώτη παρτίδα της χρονιάς.
«Ο πρώτος τόνος της χρονιάς φέρνει καλή τύχη. Θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο να χαμογελάσει με το φαγητό», δήλωσε ο Shinji Nagao, πρόεδρος της Sushi Onodera, τον οποίο επικαλείται το Kyodo. Ο όμιλος βρίσκεται πίσω από την βραβευμένη με αστέρι Michelin αλυσίδα Sushi Ginza Onodera με εστιατόρια στο Τόκιο και το Λος Άντζελες. Αυτή είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία ο όμιλος Onodera καταβάλλει την υψηλότερη τιμή, αφού πέρυσι πλήρωσε πάνω από 720.000 δολάρια (114,2 εκατομμύρια γεν) για έναν τόνο στη δημοπρασία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Sushi Ginza Onodera.
Το τελευταίο τους βραβείο αλιεύθηκε στα ανοικτά των ακτών της Όμα στο βορειοανατολικό νομό Αομόρι, σύμφωνα με το Kyodo. Ο ψαράς που βρίσκεται πίσω από την αλίευση του, ο Masahiro Takeuchi, περιέγραψε στα ιαπωνικά ΜΜΕ πόσο «απίστευτα χαρούμενος» ήταν. «Πάντα ανησυχώ για το πόσα χρόνια θα μπορέσω να συνεχίσω να ψαρεύω έτσι», δήλωσε ο 73χρονος, σύμφωνα με το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Η ιχθυόσκαλα άνοιξε για πρώτη φορά το 1935, αρχικά βρισκόταν στο Tsukiji και αποτελούσε έναν από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς του Τόκιο. Μεταφέρθηκε στο Toyosu, ένα κοντινό τεχνητό νησί, τον Οκτώβριο του 2019. Η μετεγκατάσταση έγινε δεκτή με ανάμεικτες κριτικές: οι υποστηρικτές υποστήριξαν την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, ενώ οι επικριτές χτύπησαν την απώλεια της εμβληματικής του θέσης.
Ο ερυθρός τόνος είναι ο μεγαλύτερος τόνος και μπορεί να ζήσει έως και 40 χρόνια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF). Τα απειλούμενα είδη μεταναστεύουν σε όλους τους ωκεανούς, μπορεί να ζυγίζουν 1.500 κιλά και να φτάνουν τα 10 πόδια σε μήκος. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί σημαντικά από την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία, σύμφωνα με την WWF.
Η εν λόγω προσφορά σηματοδοτεί τη δεύτερη υψηλότερη τιμή από τότε που η χονδρική αγορά θαλασσινών, που θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο, άρχισε να συλλέγει στοιχεία το 1999, σύμφωνα με το Kyodo. Η υψηλότερη προσφορά που έχει καταγραφεί είναι 3,1 εκατομμύρια δολάρια (333,6 εκατομμύρια γεν) για έναν τόνο βάρους 278 κιλών το 2019.
Μάλιστα πωλητές από όλη τη χώρα βγάζουν τα καλύτερα αλιεύματά τους σε δημοπρασία στην αγορά τα περισσότερα πρωινά της εβδομάδας. Αλλά η διάσημη δημοπρασία του νέου έτους έχει ιδιαίτερη σημασία για τους πλειοδότες που συγκλίνουν για να διεκδικήσουν την τιμή να διεκδικήσουν την πρώτη παρτίδα της χρονιάς.
Ο πρώτος τόνος της χρονιάς φέρνει καλή τύχη
«Ο πρώτος τόνος της χρονιάς φέρνει καλή τύχη. Θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο να χαμογελάσει με το φαγητό», δήλωσε ο Shinji Nagao, πρόεδρος της Sushi Onodera, τον οποίο επικαλείται το Kyodo. Ο όμιλος βρίσκεται πίσω από την βραβευμένη με αστέρι Michelin αλυσίδα Sushi Ginza Onodera με εστιατόρια στο Τόκιο και το Λος Άντζελες. Αυτή είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία ο όμιλος Onodera καταβάλλει την υψηλότερη τιμή, αφού πέρυσι πλήρωσε πάνω από 720.000 δολάρια (114,2 εκατομμύρια γεν) για έναν τόνο στη δημοπρασία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Sushi Ginza Onodera.Το τελευταίο τους βραβείο αλιεύθηκε στα ανοικτά των ακτών της Όμα στο βορειοανατολικό νομό Αομόρι, σύμφωνα με το Kyodo. Ο ψαράς που βρίσκεται πίσω από την αλίευση του, ο Masahiro Takeuchi, περιέγραψε στα ιαπωνικά ΜΜΕ πόσο «απίστευτα χαρούμενος» ήταν. «Πάντα ανησυχώ για το πόσα χρόνια θα μπορέσω να συνεχίσω να ψαρεύω έτσι», δήλωσε ο 73χρονος, σύμφωνα με το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Η ιχθυόσκαλα άνοιξε για πρώτη φορά το 1935, αρχικά βρισκόταν στο Tsukiji και αποτελούσε έναν από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς του Τόκιο. Μεταφέρθηκε στο Toyosu, ένα κοντινό τεχνητό νησί, τον Οκτώβριο του 2019. Η μετεγκατάσταση έγινε δεκτή με ανάμεικτες κριτικές: οι υποστηρικτές υποστήριξαν την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, ενώ οι επικριτές χτύπησαν την απώλεια της εμβληματικής του θέσης.
Ο ερυθρός τόνος είναι ο μεγαλύτερος τόνος και μπορεί να ζήσει έως και 40 χρόνια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF). Τα απειλούμενα είδη μεταναστεύουν σε όλους τους ωκεανούς, μπορεί να ζυγίζουν 1.500 κιλά και να φτάνουν τα 10 πόδια σε μήκος. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί σημαντικά από την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία, σύμφωνα με την WWF.