Μία νέα επιδημία μαστίζει την Κίνα, συγκεκριμένα ο ιός HMPV, που δημιουργεί συμφόρηση στα νοσοκομεία, κάτι που λίγο έως πολύ θυμίζει τις εποχές της σαρωτικής επέλασης του κορωνοϊού στην ασιατική χώρα.

Το σύνδρομο αποδόθηκε στα παιδιά που είχαν χαμηλή φυσική ανοσία λόγω των επιπτώσεων των σκληρών μέτρων που έλαβε η Κίνα με στόχο τον περιορισμό του Covid.

Όμως οι επίσημες εκθέσεις από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υποδηλώνουν ότι η κανονική γρίπη ηγείται της τελευταίας επιδημίας, με το 30% των εξετάσεων να είναι θετικές για γρίπη και ένα στα επτά άτομα που νοσηλεύονται με σοβαρή αναπνευστική νόσο να είναι θετικό σε αυτήν.


Το CDC προειδοποιεί ότι τα ποσοστά πολλαπλών ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη βρίσκονται σε άνοδο.

Στην τελευταία του έκθεση, για την εβδομάδα έως τις 29 Δεκεμβρίου, τα στοιχεία έδειξαν ότι το 7,2% των επισκέψεων εξωτερικών ασθενών σε τοπικά νοσοκομεία στις βόρειες επαρχίες οφειλόταν σε ασθένεια που μοιάζει με γρίπη.


Ιός HMPV: Ποια είναι τα συμπτώματα και πότε αναγνωρίοστηκε 


Ο Ανθρώπινος Mεταπνευμονοϊός, είναι ένας αναπνευστικός ιός που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Ενώ η ασθένεια είναι συνήθως ήπια, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, ιδιαίτερα σε βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ιός δεν είναι καινούριος, αλλά έχει κερδίσει την προσοχή εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε παιδιά κάτω των 14 ετών στη βόρεια Κίνα.


Ο HMPV, ο οποίος αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 2001, είναι ένας μονόκλωνος ιός RNA που εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού ή σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό, ρινική συμφόρηση και κόπωση, με περίοδο επώασης από τρεις έως έξι ημέρες.

Μάλιστα, σε αντίθεση με τον κορονοϊό, δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική αντιική θεραπεία για τον HMPV. Η θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως τη διαχείριση των συμπτωμάτων.


Φόβοι ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες


Τα πρώτα κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Χονγκ Κονγκ. Γειτονικές χώρες όπως η Καμπότζη και η Ταϊβάν παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Το Τμήμα Ελέγχου Μεταδοτικών Ασθενειών της Καμπότζης έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον HMPV, επισημαίνοντας την ομοιότητά του με τον Covid-19 και τη γρίπη.

Στην Ινδία, αξιωματούχοι υπογράμμισα ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού καθώς ο HMPV είναι «όπως κάθε άλλος αναπνευστικός ιός».

Τα συμπτώματα του HMPV είναι παρόμοια με αυτά ενός κρυολογήματος ή της γρίπης και είναι ένας από τους διάφορους ιούς που συχνά συγκεντρώνονται κάτω από τον ευρύ ορισμό του «κοινού κρυολογήματος». Δεν αποτελεί ασθένεια που πρέπει να δηλωθεί όπως το Covid-19 ή η γρίπη.

«Υπάρχει μια σειρά από άλλα… που δεν είναι κοινοποιήσιμα επειδή είναι πολύ κοινά και πολλοί άνθρωποι τα παθαίνουν. Μας κάνουν να νιώθουμε απαίσια για λίγες ημέρες, αλλά αν ξεκουραστούμε και ανακάμψουμε για λίγες ημέρες, τότε γινόμαστε καλύτερα», τονίζει στην Guardian, η Δρ Jacqueline Stephens, λέκτορας δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας.


Ομάδες υψηλού κινδύνου

Ο HMPV μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές ασθένειες όπως βρογχίτιδα και πνευμονία μεταξύ ηλικιωμένων, πολύ μικρών παιδιών και ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Σίγουρα μπορεί να προκαλέσει και προκαλεί σοβαρή νόσο, γι’ αυτό νομίζω ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι άνθρωποι ότι υπάρχει», δήλωσε ο καθηγητής Paul Griffin, διευθυντής λοιμωδών νοσημάτων στο Mater Health Services στο Μπρίσμπεϊν.

«Η πρόκληση είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα εκτός από το να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους [ότι] υπάρχει για να μειώσουμε τη μετάδοση. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή αντιιικά, αν και υπάρχουν κάποια εμβόλια υπό ανάπτυξη», δήλωσε ο Griffin.