Στην αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, κάνει εκτενή αναφορά το Reuters. 

Ειδική μνεία κάνει στο χάσμα που επικρατεί στις τιμές ενέργειας μεταξύ βορειοανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο περιγράφει, συγκεκριμένα, την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας από το 2022.

Η δύσκολη θέση του, σημειώνει το Reuters, απηχεί την κατάσταση ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου από τότε που ο πόλεμος της Ουκρανίας διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό στην Ευρώπη και ανάγκασε χώρες όπως η Ελλάδα να αναζητήσουν πιο ακριβές εναλλακτικές λύσεις.



Ηλεκτρική ενέργεια: Η τιμή χονδρικής στην Ελλάδα και την Ιταλία τον Αύγουστο ήταν 12 φορές υψηλότερη από ό,τι στις σκανδιναβικές χώρες




Ωστόσο, η νοτιοανατολική Ευρώπη έχει αισθανθεί τον αντίκτυπο πολύ περισσότερο από τη βορειοδυτική. Οι αναλυτές λένε ότι αυτή η κατάσταση μόνο θα χειροτερέψει το χειμώνα, και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη.

Η τιμή χονδρικής για την ενέργεια στην Ελλάδα και την Ιταλία τον Αύγουστο ήταν 12 φορές υψηλότερη από ό,τι στις σκανδιναβικές χώρες, αλλά ήταν πολύ υψηλότερη και από άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης που είχαν ζεστό καιρό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από το 2021, η Ελλάδα έχει ξοδέψει 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις ενέργειας για να προσπαθήσει να προστατεύσει τους πελάτες. Το 2022, η δαπάνη ανήλθε στο 5,3% του ΑΕΠ - μακράν το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ και διπλάσιο από αυτό της δεύτερης Ιταλίας- σύμφωνα με την γαλλική Enerdata.

Παρά τις προσπάθειες της Αθήνας να προστατεύσει τους πολίτες από τις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, η κατάσταση έχει επιδεινώσει την κρίση κόστους ζωής στην Ελλάδα μετά την κρίση χρέους του 2009-18 που μείωσε τους μισθούς, τις συντάξεις και τις επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τις μεταφορές.