Δηλώσεις που ενδεχοµένως παραπέµπουν σε µια νέα εποχή για το PKK και την «επίλυση» –όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα ΜΜΕ της Τουρκίας– του κουρδικού ζητήµατος στη γείτονα έγιναν από τον φυλακισµένο ηγέτη του PKK, Αµπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο «κλάδος ελαίας» που προσέφερε προ δύο µηνών, εκπλήσσοντας πολλούς, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο εθνικιστής ηγέτης των «Γκρίζων Λύκων», κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν και πρόεδρος του κόµµατος Εθνικιστική ∆ράση, δηµιουργεί νέα δεδοµένα και οδηγεί τον επί 25ετία επικεφαλής της οργάνωσης να κάνει λόγο την Κυριακή (29/12) για «τουρκοκουρδική αδελφοσύνη» και για ένα «νέο παράδειγµα», που «ενίσχυσαν ο κύριος Μπαχτσελί και ο κύριος Ερντογάν» και στο οποίο ο Οτσαλάν έχει την «ικανότητα και αποφασιστικότητα» να προσφέρει.

*Διαβάστε ακόμα: Οτσαλάν: "Ιστορική ευθύνη η προσέγγιση Τούρκων και Κούρδων - Αποφασισμένος να συμμετέχω στην ειρηνευτική διαδικασία"

Η τοποθέτηση του Οτσαλάν έγινε από το νησί-φυλακή Ιµραλί στη Θάλασσα του Μαρµαρά, όπου κρατείται εδώ και 25 χρόνια, µετά τη συνάντηση που είχε µε δύο βουλευτές του φιλοκουρδικού DEM, για την οποία δόθηκε «πράσινο φως» από το υπουργείο ∆ικαιοσύνης της Τουρκίας. Στον απόηχο της δήλωσης Οτσαλάν, σύµβουλος του προέδρου Ερντογάν δήλωσε ότι «ο αιώνας της Τουρκίας είναι ο αιώνας των Τούρκων και των Κούρδων».

Τα «ανοίγματα» Μπαχτσελί και το μήνυμα Οτσαλάν

Η «ειρηνευτική» διαδικασία (όρο πάντως που απέφυγε ο ίδιος ο Ερντογάν να χρησιµοποιήσει, µε αφορµή τα «ανοίγµατα» Μπαχτσελί) σε µια σύγκρουση που διαρκεί δεκαετίες τέθηκε σε κίνηση από τον κυβερνητικό εταίρο του Τούρκου προέδρου µέσω δύο προτάσεων που έγιναν τον Οκτώβριο και τον Νοέµβριο: αρχικά, ο Μπαχτσελί –που κάποτε ζητούσε την επιβολή θανατικής ποινής στον ηγέτη του PKK– πρότεινε ο Οτσαλάν να κηρύξει µονοµερώς το «τέλος της τροµοκρατίας» και τη διάλυση της οργάνωσής του από το βήµα της Βουλής, µε αντάλλαγµα την αποφυλάκισή του. Τον Νοέµβριο πρότεινε το φιλοκουρδικό κόµµα DEM να διεξαγάγει απευθείας συνοµιλίες µε τον Οτσαλάν.

Αυτό και έγινε, µε τον Αµπντουλάχ Οτσαλάν να δέχεται πριν από δύο µήνες την πρώτη του επίσκεψη στη φυλακή έπειτα από τρία χρόνια (από τον ανιψιό του και βουλευτή του DEM, Οµέρ Οτσαλάν), για να ακολουθήσει η επίσκεψη από άλλους δύο βουλευτές του κόµµατος, µε τον φυλακισµένο Κούρδο ηγέτη να δίνει το στίγµα του. Ο ιδρυτής του PKK στη δήλωσή του, πάντως, έκανε δύο αναφορές που έχουν τη δική τους σηµασία: αφενός έκανε ειδική µνεία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, την οποία χαρακτήρισε ως ένα από τα «σηµαντικότερα πεδία» για την επιτυχία της διαδικασίας (κάτι που εµµέσως πλην σαφώς δείχνει πως η λύση δεν θα δοθεί µέσω των όπλων). Αλλωστε, προς τον σκοπό αυτόν ο Οτσαλάν ανέθεσε στους δύο βουλευτές που τον επισκέφτηκαν να ξεκινήσουν άµεσα συναντήσεις µε τα κόµµατα στο τουρκικό Κοινοβούλιο.

Αφετέρου, έβαλε τον διεθνή παράγοντα στο τραπέζι, κάνοντας λόγο για «εξωτερικές παρεµβάσεις» και «γαγγραινοποίηση» του προβλήµατος, όπως αναδείχθηκε σε Γάζα και Συρία. Αυτό σηµαίνει πως «η λύση στο Κουρδικό δεν µπορεί να αναβληθεί», µε τον Οτσαλάν να ζητά τη συµβολή και τις υποδείξεις της αντιπολίτευσης για την επιτυχία του έργου.

«Χαμένοι» οι Κούρδοι στην επόμενη ημέρα της Συρίας - Πώς «διάβασαν» στην Τουρκία τη δήλωση Οτσαλάν

Η τοποθέτηση για τη Συρία δεν είναι τυχαία: οι Κούρδοι φαίνεται πως θα είναι µεταξύ των «χαµένων» στην επόµενη µέρα της χώρας, µε τον de facto ηγέτη της χώρας, Αχµέντ αλ Σάρα (ή Αλ Τζολάνι), που δείχνει ότι επηρεάζεται άµεσα από την Αγκυρα, να δηλώνει την Κυριακή (29/12) πως οι κουρδικές ένοπλες δυνάµεις θα πρέπει να ενταχθούν στις συριακές, γεγονός που αυτόµατα σηµαίνει πως η προοπτική για αυτόνοµη κουρδική περιφέρεια εντός της Συρίας αποµακρύνεται, την ώρα που το «ασφαλές» καταφύγιο για τους µαχητές του PKK µοιάζει πως «κλείνει». ∆εν είναι καθόλου τυχαίο, άλλωστε, το αίτηµα που προέβαλε προς την τουρκική ηγεσία για την απόδοση χάρης σε 4.700 στελέχη και µαχητές του ΡΚΚ, είτε είναι φυλακισµένοι είτε όχι.

Ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ., Χακάν Φιντάν, άλλωστε, σε τηλεφωνική του συνοµιλία µε τον Αντονι Μπλίνκεν το Σάββατο (28/12) σηµείωσε ακριβώς αυτό, προσθέτοντας πως η Αγκυρα στηρίζει την προσπάθεια της νέας ηγεσίας στη ∆αµασκό για την «εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια» της Συρίας, κάτι που σηµαίνει πως η χώρα του σαφώς δεν επιθυµεί τη δηµιουργία οµόσπονδου κουρδικού κρατιδίου, που θα «άνοιγε την όρεξη» για αντίστοιχη εξέλιξη εντός Τουρκίας.

Σηµειώνεται, βέβαια, πως, παρά τις ανωτέρω αναφορές, τα τουρκικά Μέσα στον απόηχο της συνάντησης στο Ιµραλί εστιάζουν κατά βάση στον «αγώνα κατά της τροµοκρατίας», η εξάλειψη της οποίας προβάλλεται ως ο µείζων στόχος για το άνοιγµα της Αγκυρας, χωρίς να γίνεται λόγος για «ειρηνευτική διαδικασία». «∆εν υπάρχει καµία διαπραγµάτευση», είναι το µήνυµα που εκπέµπεται στα τουρκικά ΜΜΕ, καθώς η Αγκυρα δεν επιθυµεί να δείξει πως βρίσκεται ενδεχοµένως σε δυσχερή θέση και «άγεται» απρόθυµα στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων, την ώρα που τονίζεται πως η µάχη απέναντι στην «τροµοκρατία» συνεχίζεται.

Λίγες ηµέρες µετά την τοποθέτηση του Οτσαλάν υπήρξε ένα άρθρο στη φιλοκυβερνητική «Yeni Safak», που επικρίνει τον ηγέτη του PKK, σηµειώνοντας πως δεν έκανε καµία αναφορά για «κατάθεση όπλων» από την οργάνωση, ενώ µιλά και για «σαµποτάζ» της διαδικασίας από το φιλοκουρδικό DEM, καθώς βουλευτές του εναντιώνονται στην Τουρκία και την επικρίνουν για τον ρόλο της στη Συρία. Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ του CNN Turk (που αναπαράγει και η «Hurriyet») για το παρασκήνιο της συνάντησης στο Ιµραλί εστιάζει σε µία συγκεκριµένη λέξη στη δήλωση του Οτσαλάν: τη λέξη «ικανότητα», κάτι που µεταφράζεται στο γεγονός ότι, µολονότι φυλακισµένος, ο Οτσαλάν φαίνεται πως έχει ακόµη ισχύ στα χέρια του και µπορεί να επηρεάσει εξελίξεις.

Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά» στις 4 Ιανουαρίου