Σε μια ακόμα προκλητική κίνηση προχώρησε ο νέος πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπο οποίος πριν από λίγες ώρες δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναν χάρτη που εμφανίζει ολόκληρο τον Καναδά ως μέρος της χώρας του, συνεχίζοντας να προωθεί την ιδέα μιας πολύ μεγάλης εδαφικής επέκτασης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τραμπ προχώρησε σε αυτή την κίνηση έχοντας προηγουμένως διατυπώσει σε συνέντευξη Τύπου οικονομικές απειλές κατά της Οτάβας. Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες, Τρίτη (7/1), σε δημοσιογράφους, ο Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στρατού στη γειτονική χώρα και απείλησε να χρησιμοποιήσει την «οικονομική ισχύ», καθώς εξήγησε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να γίνει ο Καναδάς η «51η πολιτεία» τους.

«Θα ήταν πραγματικά σημαντικό να ξεφορτωθούμε αυτή την τεχνητά τραβηγμένη γραμμή», δήλωσε αναφερόμενος στα αμερικανοκαναδικά σύνορα, πριν εκθέσει λεπτομερώς τα παράπονά του κατά του Καναδά, τον οποίο κατηγορεί ότι επωφελείται χωρίς κόστος από τη στρατιωτική προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υπενθυμίζεται ότι η κίνησή του αυτή έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ότι παραιτείται.




«Ούτε μία στο εκατομμύριο»

Από την πλευρά του, ο Τζάστιν Τριντό μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε μία στο εκατομμύριο ο Καναδάς να γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Όπως πρόσθεσε: «Οι εργαζόμενοι και οι κοινότητες και στις δύο χώρες μας επωφελούνται από το να είναι ο ένας ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και η ασφάλεια του άλλου».

Με τη σειρά της, η ΥΠΕΞ του Καναδά, Μέλανι Τζολί, σημείωσε σε ανάρτησή της ότι «τα σχόλια του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δείχνουν παντελή έλλειψη κατανόησης του τι καθιστά τον Καναδά μια ισχυρή χώρα». Τόνισε δε: «Δεν θα υποκύψουμε ποτέ απέναντι στις απειλές».

Επιπλέον, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συνομίλησε με τον Τριντό και του εξέφρασε την εκτίμησή του, με αφορμή την ανακοίνωση του Καναδού ηγέτη τη Δευτέρα ότι θα παραιτηθεί. Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν έγραψε στη δήλωσή του: «Την τελευταία δεκαετία ο πρωθυπουργός Τριντό ηγήθηκε με προσήλωση, αισιοδοξία και στρατηγικό όραμα. Η συμμαχία ΗΠΑ - Καναδά είναι ισχυρότερη χάρη σε αυτόν. Τόσο ο αμερικανικός λαός όσο και ο καναδικός είναι πιο ασφαλείς χάρη σε αυτόν. Και ο κόσμος είναι καλύτερος χάρη σε αυτόν».




Οι δηλώσεις σχετικά με Γροιλανδία και Παναμά που προκάλεσαν αντιδράσεις

Επιπροσθέτως, όσον αφορά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η άρνηση του Τραμπ να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης για τη Διώρυγα του Παναμά και τη Γροιλανδία.

Αναφορικά με τον πολύ στρατηγικό θαλάσσιο άξονα της Κεντρικής Αμερικής και το τεράστιο έδαφος της Αρκτικής, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι και τα δύο είναι «πολύ σημαντικά για την οικονομική ασφάλεια» των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγκεκριμένα ανέφερε, όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενη προσφυγή στη βία για την προσάρτηση της Διώρυγας του Παναμά και της Γροιλανδίας: «Δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω για κανένα από τα δύο». Και πρόσθεσε: «Η Κίνα είναι αυτή που διαχειρίζεται» τη διώρυγα του Παναμά, αναφερόμενος σε αυτή τη θαλάσσια αρτηρία που ανήκει στο κυρίαρχο κράτος του Παναμά.

Όσον αφορά τη Γροιλανδία, διαβεβαίωσε ότι η ανάληψη του ελέγχου της είναι θέμα «εθνικής ασφάλειας», επικαλούμενος κινήσεις ρωσικών και κινεζικών πλοίων, και απείλησε τη Δανία με «πολύ υψηλούς» τελωνειακούς δασμούς εάν δεν εγκαταλείψει αυτό το αυτόνομο έδαφος.


Υπενθυμίζεται ότι, παρότι οι βλέψεις του Ντόναλντ Τραμπ για τον Παναμά είναι σχετικά καινούργιες, το ενδιαφέρον του για τη Γροιλανδία δεν είναι, καθώς είχε ήδη εκφράσει την ιδέα να αγοράσει το νησί κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, προκαλώντας την έντονη άρνηση των τοπικών Αρχών.


Ηνωμένα Έθνη: «Κάθε κράτος-μέλος να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των άλλων μελών»

Οι δηλώσεις του Τραμπ δεν έμειναν ασχολίαστες από τα Ηνωμένα Έθνη, αφού ο ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε, όταν ρωτήθηκε για το σενάριο διά της βίας προσάρτησης αυτών των δύο εδαφών από τους Αμερικανούς: «Ο Χάρτης (των Ηνωμένων Εθνών) θέτει πολύ ξεκάθαρα την ανάγκη κάθε κράτος-μέλος να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των άλλων μελών».

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών του κράτους της Κεντρικής Αμερικής, Χαβιέρ Μαρτίνες-Ατσά, δήλωσε χθες ότι η εθνική κυριαρχία του Παναμά στη διώρυγά του «δεν είναι διαπραγματεύσιμη», προσθέτοντας πως η παραχώρηση της υποδομής στη χώρα του είναι «αμετάκλητη κατάκτηση».

Με τη σειρά της, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, χθες διεμήνυσε: «Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς». Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2 πρόσθεσε: «Όπως είπε ο πρωθυπουργός (σ.σ. της Γροιλανδίας) Μούτε Έγκεντε, η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση», σημειώνοντας παράλληλα πως «οι ΗΠΑ είναι ο πιο στενός μας σύμμαχος».