Τη σπουδαιότητα του κυπριακού χώρου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη φλεγόµενη Μέση Ανατολή αναδεικνύει η επίσκεψη που πραγµατοποιεί εκτάκτως σήµερα ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, στη Λευκωσία, την ώρα µάλιστα που στα Κατεχόµενα θα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Η επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου συνδέεται άµεσα µε τη Σύνοδο Κορυφής που έγινε χθες στο Κάιρο, στην οποία συµµετείχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αµπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, µε την Τουρκία να παίζει βρόµικο παιχνίδι στη Συρία. Η Άγκυρα επιχειρεί απροκάλυπτα πια να προωθήσει την αναθεωρητική ατζέντα της και να προχωρήσει σε οριοθέτηση παράνοµης ΑΟΖ µε τη ∆αµασκό, καταπώς έπραξε και µε τη Λιβύη, κίνηση που όχι µόνο αµφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώµατα της Κύπρου αλλά και διαταράσσει σηµαντικά τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αποκτά ακόµη µεγαλύτερη σηµασία υπό το πρίσµα των τουρκικών προκλήσεων και ενώ οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ. Βασική επιδίωξη είναι να αποτελούν άξονα σταθερότητας στην περιοχή, ο οποίος θα προσφέρει ασφάλεια και παράλληλα θα προωθεί την οικονοµική ανάπτυξη αλλά και την επιστηµονική συνεργασία. Για αυτό και οι τρεις χώρες έχουν σφυρηλατήσει τις σχέσεις τους µέσα από ένα ευρύτατο πλέγµα συνεργασιών σε όλους τους τοµείς: πολιτικό, οικονοµικό, ασφάλειας και πληροφοριών, πολιτιστικό-τουριστικό, ενεργειακό, αλλά µε τον τοµέα της άµυνας να ξεχωρίζει σηµαντικά τα τελευταία χρόνια.

Μέσα από κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται στην περιοχή, η Αθήνα, η Λευκωσία και το Τελ Αβίβ έχουν δηµιουργήσει ένα κοινό στρατηγικό δόγµα που περιλαµβάνει τη δυνατότητα άµεσης ανταπόκρισης σε πιθανές απειλές στην περιοχή. Θα πρέπει επίσης να θυµίσουµε ότι τόσο ο κυπριακός «Σιδερένιος Θόλος», που ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία, όσο και ο ελληνικός θα προέρχονται από το Ισραήλ, αναδεικνύοντας τη στενή συνεργασία τους και στον νευραλγικό τοµέα των εξοπλιστικών.

Ο Χακάν Φιντάν εµφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός κατά τη διήµερη επίσκεψή του στα Κατεχόµενα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ µετά τη συνάντησή του µε την ηγεσία του ψευδοκράτους επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας για λύση δύο κρατών και ειρωνικά προφανώς κάλεσε σε... συνεργασία Αθήνα και Λευκωσία. «Νοµίζω ότι η θετική ατµόσφαιρα µεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα εξαπλωθεί και στο νησί. Χάσαµε το χθες, ας µη χάσουµε το σήµερα και το µέλλον και ας συνεργαστούµε και από τις τέσσερις χώρες», είπε ο Χακάν Φιντάν, δηλώνοντας παράλληλα πως η υποστήριξη της Άγκυρας στο ψευδοκράτος θα πάει µέχρι τέλους. «Πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών, ελπίζω σε µια λύση δύο κρατών», ανέφερε επίσης ο Τούρκος αξιωµατούχος και υποστήριξε πως η περιθωριοποίηση και οι πολιτικές διεθνούς αποµόνωσης δεν µπορούν να εµποδίσουν το ιστορικό ταξίδι του ψευδοκράτους.

Όπως ήταν αναµενόµενο, η παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ στη µαρτυρική Μεγαλόνησο προκάλεσε την οργισµένη αντίδραση της Λευκωσίας. «Η παράνοµη επίσκεψη Φιντάν στα Κατεχόµενα συνιστά ακόµα µία παραβίαση του ∆ιεθνούς ∆ικαίου, η οποία προστίθεται στις συνεχιζόµενες, εδώ και 50 χρόνια, παραβιάσεις της Τουρκίας εις βάρος της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών µε την επίσκεψή του στέλνει µηνύµατα αδιαλλαξίας και περιφρόνησης των αποφάσεων του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών (ΟΗΕ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)», αναφέρει, µεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.