Το ευαίσθητο ζήτημα της ανάπτυξης δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία έθιξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας για ένα από τα «καλύτερα μέσα» για να «αναγκάσει τη Ρωσία να συμφωνήσει σε ειρήνη».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για το ενδεχόμενο τα κράτη του ΝΑΤΟ να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, είπε: «Πιστεύω ότι η ανάπτυξη δυνάμεων των εταίρων είναι ένα από τα καλύτερα μέσα. Ας είμαστε πιο πρακτικοί σ' αυτό».

Ο Ουκρανός ηγέτης είπε επίσης ότι η Ευρώπη εισέρχεται σε «νέο κεφάλαιο» συνεργασίας και θα έχει «νέες ευκαιρίες» με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Στόχος μας είναι να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα για να αναγκάσουμε τη Ρωσία να συνάψει ειρήνη», είπε σε συνάντηση συμμάχων στη Γερμανία.



Ζελένσκι: Έχουμε διανύσει τόσο μακρύ δρόμο, που θα ήταν εντελώς τρελό να πετάξουμε την μπάλα τώρα


Ο Ζελένσκι δεν διευκρίνισε εάν μιλά για αποστολή στρατευμάτων μάχης ή για ειρηνευτικές δυνάμεις στο πλαίσιο διακανονισμού για τερματισμό του σχεδόν τριετούς πολέμου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο σε μόλις 11 ημέρες από τώρα (σ.σ. ορκωμοσία Τραμπ). Είναι στιγμή που πρέπει να συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο, να βασιστούμε ο ένας στον άλλον και να επιτύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα μαζί», είπε ο Ζελένσκι. «Το βλέπω ως εποχή ευκαιριών», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης από τους συμμάχους της Ουκρανίας να βοηθήσουν το Κίεβο να δημιουργήσει «οπλοστάσιο drones» που θα χρησιμοποιήσει κατά των ρωσικών δυνάμεων στην πρώτη γραμμή και πέρα από αυτήν.

«Έχουμε διανύσει τόσο μακρύ δρόμο, που θα ήταν εντελώς τρελό να πετάξουμε την μπάλα τώρα και να μη συνεχίσουμε την οικοδόμηση των αμυντικών συνασπισμών που δημιουργήσαμε», είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης των συμμάχων υπουργών Άμυνας στην αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους συμμάχους του Κιέβου «να συμμετάσχουν ακόμη πιο ενεργά» στην ανάπτυξη «οπλοστασίου drones» για την Ουκρανία, που έχουν αναδειχθεί ζωτικής σημασίας στον πόλεμο αυτόν.

Επίσης, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η άδεια για την παραγωγή αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας για το Κίεβο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «κάτι απολύτως εφικτό».