Εκατό κορυφαία ξένα πανεπιστήµια έρχονται στην Ελλάδα, προκειµένου να συνεργαστούν µε δηµόσια πανεπιστήµια για τη δηµιουργία κοινών µεταπτυχιακών προγραµµάτων, τα οποία θα οδηγούν και στην απόκτηση διπλού πτυχίου. Μεταξύ αυτών, τα περίφηµα Χάρβαρντ, Κολούµπια και Γέιλ, τα Πανεπιστήµια της Καλιφόρνια, της Βοστώνης και του Τέξας, η Σορβόννη, το Πανεπιστήµιο Σαπιέντζα της Ιταλίας, το Πανεπιστήµιο του Άµστερνταµ, το Πανεπιστήµιο του Τζόρτζταουν, πανεπιστήµια της Αγγλίας και άλλα εµβληµατικά ιδρύµατα.

Οπως αποκαλύπτει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Περικλής Μήτκας, συνολικά 132 ξένα πανεπιστήµια κατέθεσαν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Παιδείας για συµπράξεις µε ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα για τη χορήγηση κοινών, διπλών µεταπτυχιακών τίτλων και ύστερα από αξιολόγηση επιλέχθηκαν τα 100, τα οποία θα συνεργαστούν µε το σύνολο των πανεπιστηµίων στη χώρα µας. Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξάλλου έχει θέσει ως στόχο το 2025 να αποτελέσει χρονιά-ορόσηµο για τη διεθνοποίηση της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης και έχει εργαστεί εντατικά προς την κατεύθυνση αυτή. Για τον σκοπό αυτόν πραγµατοποίησε πριν από το τέλος του χρόνου στη Βουλή και µία µεγάλη συζήτηση µε τη συµµετοχή του προέδρου του Σώµατος, Κ. Τασούλα, αλλά και των ηγεσιών όλων των πανεπιστηµίων της χώρας, µε θέµα τη διεθνοποίηση των ελληνικών δηµόσιων πανεπιστηµίων. Στην πολύωρη συζήτηση, στην οποία µετείχε και ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, κατατέθηκαν εισηγήσεις για το θέµα από όλους τους πρυτάνεις της χώρας

Η «μαγιά»

Οπως εξηγεί ο κ. Μήτκας, «για τις νέες συµπράξεις ελληνικών και ξένων ΑΕΙ για κοινά µεταπτυχιακά προγράµµατα οι αιτήσεις συνεργασίας αξιολογήθηκαν και τελικά 100 από αυτές θα προχωρήσουν, µε τον στόχο η Ελλάδα να γίνει κόµβος ανώτατης εκπαίδευσης να φαντάζει πιο εφικτός». Η «µαγιά», όπως µας λέει ο κ. Μήτκας, υπήρχε από τις πολύ καλές και ουσιαστικές συνεργασίες µεταξύ των ελληνικών πανεπιστηµίων µε πανεπιστήµια του εξωτερικού µέσω κοινών επιστηµονικών δράσεων, µε αποτέλεσµα οι προτάσεις που εστάλησαν να είναι πολύ σοβαρές. Χαρακτηριστική είναι η ακαδηµαϊκή σχέση της Ελλάδας µε τις ΗΠΑ.

Σε συνεργασία µε το Institute of International Education (IIE), την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το Ιδρυµα Fulbright στην Ελλάδα, το υπουργείο Παιδείας έχει ανοίξει αποτελεσµατικούς διαύλους επικοινωνίας µεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ και κορυφαίων αµερικανικών πανεπιστηµίων, οι εκπρόσωποι των οποίων έχουν επισκεφθεί τη χώρα. Σηµαντικό ρόλο έχει η διευκόλυνση των διαδικασιών, που θα επιτρέψει στα πανεπιστήµια να κάνουν µεγαλύτερα βήµατα διεθνοποίησης και να τονώσουν την εξωστρέφειά τους. Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», αναµένονται σχετικές ρυθµίσεις από τα συναρµόδια υπουργεία Παιδείας, Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, που αφορούν στη διευκόλυνση των φοιτητών σε θέµατα όπως, επί παραδείγµατι, η χορήγηση φοιτητικής βίζας σε πολίτες τρίτων χωρών. «Θα στηρίξουµε µε κάθε µέσο την προσπάθεια να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης. Για τον λόγο αυτόν, πρόκειται να ενισχύσουµε περαιτέρω το αυτοδιοίκητο των πανεπιστηµίων, απλουστεύοντας διατάξεις και διαδικασίες που επιβραδύνουν τη λειτουργία των ΑΕΙ», ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του ο Κυρ. Πιερρακάκης.

Μάλιστα, όπως τόνισε στην τελευταία σύνοδο των πρυτάνεων στον Μυστρά, στις αρχές του περασµένου ∆εκεµβρίου: «Εχουµε ξεκαθαρίσει ότι το σχέδιό µας έχει στο επίκεντρο τα δηµόσια ΑΕΙ µας, µέσα από την ανάπτυξη συνεργειών µε µεγάλα πανεπιστήµια του εξωτερικού». Ενδεικτικό του κλίµατος που επικρατεί στα πανεπιστήµια είναι ότι οι πρυτάνεις αποτιµούν µε θετικό πρόσηµο την πολιτική του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση της διεθνοποίησης των πανεπιστηµίων και ζητούν περαιτέρω αύξηση των κονδυλίων, ώστε να περιληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις ίδρυσης µεταπτυχιακών προγραµµάτων σε συνεργασία µε ιδρύµατα του εξωτερικού

Κοινά μεταπτυχιακά

Ο προϋ πολογισµό ς της δηµό σιας δαπά νης για τη διεθνοποίηση των πανεπιστηµίων ανέ ρχεται συνολικά σε 62.000.000 ευρώ , εκ των οποί ων το ποσό των 50.000.000 ευρώ προέ ρχεται από το Ταµεί ο Ανά καµψης και Ανθεκτικό τητας για την περί οδο 2022-2025. Κά θε ΑΕΙ είχε τη δυνατότητα να υποβά λει ό σες προτά σεις επιθυµούσε, υπό την προϋ πό θεση πως αυτέ ς δεν ξεπερνού σαν το ποσό των 15 εκατοµµυρί ων ευρώ συνολικά . Το πρόγραµµα αποσκοπεί στην ενί σχυση των ελληνικώ ν Ανώτατων Εκπαιδευτικώ ν Ιδρυµά των που επιδιώ κουν να οργανώ σουν κοινά µεταπτυχιακά προγρά µµατα σπουδώ ν (Joint Master ή Dual Master) µε διακεκριµέ να ξέ να πανεπιστή µια για τη δηµιουργί α εκπαιδευτικώ ν προγραµµά των εµπλουτισµέ νων µε νέ α, ειδικά αντικεί µενα, που δεν εί ναι σή µερα διαθέ σιµα, και επιστηµό νων προσανατολισµέ νων σε νέ ες κατευθύ νσεις. Σηµειώνεται ότι στο τέλος των σπουδών χορηγείται στους φοιτητές µεταπτυχιακός τίτλος από κοινού και από τα δύο πανεπιστήµια ή δύο διακριτοί, ένας από το κάθε συνεργαζόµενο πανεπιστήµιο. Σύµφωνα µε το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραµµα αφορά αποκλειστικά σε κοινά µεταπτυχιακά προγρά µµατα σπουδώ ν (Joint Master ή Dual Master). ∆ιευκρινί ζεται ό τι ως joint master νοεί ται έ να Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στο οποί ο ο τί τλος σπουδώ ν απονέ µεται από κοινού από τα πανεπιστή µια που το υλοποιού ν, ενώ ως dual master νοεί ται έ να ΠΜΣ που υλοποιεί ται από τα συνεργαζό µενα πανεπιστή µια, αλλά το καθέ να χορηγεί στους συµµετέ χοντες φοιτητέ ς διακριτό µεταπτυχιακό τί τλο.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά