Ένα μυστηριώδες είδος ψαριού προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες στην αμερικανική πολιτεία της Μινεσότα, καθώς αυτό φαίνεται να... γερνάει ελάχιστα.

Πρόκειται για τα λεγόμενα βουβαλόψαρα Βigmouth, τα οποία είναι ψάρια γλυκού νερού και ζουν μερικές φορές για περισσότερα από εκατό χρόνια, αλλά τώρα κανένα νεαρό ψάρι δεν φτάνει στην ενηλικίωση.

Εντοπίστηκαν πριν από μερικά χρόνια στις όχθες της λίμνης Rice της Μινεσότα και μπορούν να ζυγίζουν περισσότερο από 23 κιλά. Τα εν λόγω ψάρια έρχονται στο ποτάμι κάθε χρόνο για να αναπαραχθούν.


Αγέραστα ψάρια προβληματίζουν τους επιστήμονες: Κανένα από το είδος τους δε φτάνει στην ενηλικίωση

Σύμφωνα με καναδική έρευνα, το γηραιότερο καταγεγραμμένο ψάρι από αυτά έζησε έως 127 ετών. Οι επιστήμονες καθόρισαν την ηλικία των ψαριών με τη βοήθεια μια μεθόδου που καταγράφει ένα είδος πέτρινων δομών στα αυτιά των ψαριών, ανάλογης με τους κύκλους χρονολόγησης στους κορμούς των δέντρων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, επίσης, δεν φαίνεται να γερνούν. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να οφείλεται στην εξαιρετική λειτουργία του ανοσοποιητικού, αφού είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν το σωματικό στρες και να παρουσιάσουν ένα όλο και πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα καθώς γερνούν.

Αυτά τα ψάρια είναι πιθανό ότι μπορούν να διατηρήσουν το μήκος των τελομερών τους. Ένα τελομερές είναι το τέλος ενός χρωμοσώματος που περιορίζει τον αριθμό των κυτταρικών διαιρέσεων, ενώ τα μικρότερα τελομερή σχετίζονται με τη γήρανση.


Ανησυχούν για τον πληθυσμό

Παρά την προχωρημένη ηλικία τους, οι επιστήμονες ανησυχούν τώρα για τον πληθυσμό, καθώς δεν βλέπουν όλα τα νεαρά ψάρια. Συγκεκριμένα, εδώ και χρόνια, κανένα νεαρό ψάρι δεν έχει φτάσει στην ενηλικίωση, όπως γράφει το BBC.

Σύμφωνα με την έρευνα, 389 από τα 390 ψάρια που μελετήθηκαν ήταν ηλικίας άνω των πενήντα ετών. Η μέση ηλικία ήταν 79 έτη, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα ψάρια αυτού του πληθυσμού γεννήθηκαν πριν από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές: «Για περισσότερα από εξήντα χρόνια, δεν υπήρξε μια επιτυχημένη γενιά νεαρών βουβαλόψαρων».


Υπεύθυνος ο.... λούτσος

Για τη "διαταραχή" αυτή, πιθανόν να είναι ένοχος ο λούτσος, καθώς αυτό το ιθαγενές είδος ψαριού αναπαράγεται επίσης στη λίμνη Rice. Ο νεαρός λούτσος πιθανότατα κυνηγά τα βουβαλίσια ψάρια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής των ψαριών είναι μια προσαρμογή στο γεγονός, ότι οι νέοι τους είναι επιτυχημένοι μόνο κατά διαστήμαυα. Αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα είδος, που αποτελεί από τους παλαιότερους πληθυσμούς ζώων στον κόσμο, χωρίς όμως να προστατεύεται.