Η νόσος των «ελαφιών ζόμπι», που είναι θανατηφόρα για κάθε ζώο που μολύνει, θα μπορούσε σύντομα να μεταδοθεί και στους ανθρώπους -αν δεν το έχει κάνει ήδη-σύμφωνα με μια ανησυχητική νέα έκθεση.

Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η σχεδόν 100% θανατηφόρος νόσος της χρόνιας φθοράς (CWD) - η οποία αφήνει τα ελάφια σε σύγχυση, με σάλια και χωρίς να φοβούνται τον άνθρωπο - θα μπορούσε να μεταπηδήσει από τα ζώα στους ανθρώπους.

Η ασθένεια έχει τώρα βρεθεί σε αγριόχοιρους που τρώνε μολυσμένο κρέας, με τους ερευνητές να προειδοποιούν ότι απέχει μερικά βήματα από την εξάπλωσή της στους οικόσιτους χοίρους, και στη συνέχεια στους ανθρώπους.


Πώς θα μπορούσε η νόσος των "ελαφιών ζόμπι" να μεταδοθεί στον άνθρωπο

Ο Δρ Μάικλ Όστερχολμ, κορυφαίος ερευνητής λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, προειδοποίησε: «Έχουμε τώρα κάποια περιορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι αγριόχοιροι μπορεί να έχουν μολυνθεί. Εάν μπορούν να μολυνθούν, σίγουρα είναι δυνατόν να μολυνθούν και οι οικόσιτοι χοίροι. Τι θα προκαλούσε αυτό στην αγορά χοίρων; Τι θα έκανε αυτό στην αγορά βοοειδών; Αυτά είναι τεράστια ζητήματα».

Στην έκθεση που χρηματοδοτήθηκε από το Τμήμα Φυσικών Πόρων της Μινεσότα, οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι η ασθένεια θα μπορούσε να μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων ελαφιών που συλλαμβάνονται από κυνηγούς.

Τόσο το χοιρινό όσο και το ελάφι μαγειρεύονται κανονικά πριν από την κατανάλωση, αλλά οι ερευνητές λένε ότι αυτό δεν θα εμπόδιζε κάποιον να κολλήσει CWD - επειδή το μαγείρεμα απλώς συγκεντρώνει τις λανθασμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται πίσω από την ασθένεια.

Η CWD είναι ανίατη. Κάποιος μπορεί να κολλήσει τη νόσο μόνο μέσω της επαφής με το σάλιο, τα κόπρανα ή το αίμα ενός μολυσμένου ζώου, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι δυνατόν να μολυνθεί κανείς από μολυσμένο πόσιμο νερό ή έδαφος.

Στην έκθεση, οι εμπειρογνώμονες - οι οποίοι εργάστηκαν δύο χρόνια για το έργο - ζήτησαν περισσότερη χρηματοδότηση για τις προσπάθειες αναχαίτισης της εξάπλωσης της νόσου.

Προειδοποίησαν επίσης ότι θα μπορούσαν να εμφανιστούν νέα στελέχη της νόσου, τα οποία θα ήταν πιο πιθανό να μολύνουν τον άνθρωπο.

Περίπου 6 εκατομμύρια ελάφια σκοτώνονται από κυνηγούς στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενώ 1,5 δισεκατομμύριο χοίροι καταναλώνονται επίσης ετησίως.

Δεν είναι σαφές πόσα κρούσματα CWD ανιχνεύονται κάθε χρόνο, αλλά η ασθένεια έχει πλέον εντοπιστεί σε τουλάχιστον 33 πολιτείες - μεταξύ των οποίων το Γουαϊόμινγκ, το Ουισκόνσιν, το Κολοράντο και περιοχές της Πενσυλβάνια.

Τον περασμένο Απρίλιο εκφράστηκαν ανησυχίες ότι η ασθένεια είχε ήδη εξαπλωθεί στον άνθρωπο και διαγνώστηκε ως νόσος Creutzfeldt-Jakob (CJD).

Όμως οι ερευνητές αργότερα αντέτειναν αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι η εργασία τους δεν απέδειξε ότι οι ασθενείς είχαν πράγματι προσβληθεί από τη νόσο CWD.

Το CDC αναφέρει ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα CWD σε ανθρώπους, αλλά προσθέτει ότι αυτό μπορεί να είναι μια πιθανότητα στο μέλλον.

Η CWD εμφανίζεται όταν πρωτεΐνες που φυσιολογικά βρίσκονται στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα - οι οποίες ονομάζονται πριόν - αναδιπλώνονται λανθασμένα και αρχίζουν να προκαλούν λάθος αναδίπλωση, δημιουργώντας ένα φαινόμενο καταρράκτη που διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και προκαλεί την ασθένεια.

Οι ερευνητές ανησυχούν συνήθως για τις ασθένειες που μολύνουν τους χοίρους, λέγοντας ότι τα ζώα αυτά έχουν παρόμοια κύτταρα με τους ανθρώπους - αυξάνοντας τον κίνδυνο να μεταδώσουν μια ασθένεια στους ανθρώπους.

Ο Δρ Όστερχολμ έχει επίσης στο παρελθόν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών που πλήττει τον κόσμο των ζώων, προειδοποιώντας ότι αν αυτή εξαπλωθεί στους χοίρους - και αρχίσει να εξαπλώνεται μεταξύ τους - τότε θα είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί και στους ανθρώπους.