Ανταρκτική: "Ωρολογιακή βόμβα" τα πάνω από 100 ηφαίστειά της - Πώς το λιώσιμο των πάγων μπορεί να τα "ξυπνήσει"
Σε αναμμένα κάρβουνα οι ειδικοί
Μεγάλη ανησυχία παρατηρείται από τους ειδικούς, ύστερα από την ανακάλυψη "ωρολογιακής βόμβας" στην Ανταρκτική, η οποία μπορεί να τη μεταμορφώσει και να αυξήσει δραματικά τη στάθμη των θαλασσών παγκοσμίως
Μεγάλη ανησυχία παρατηρείται από τους ειδικούς, ύστερα από την ανακάλυψη «ωρολογιακής βόμβας» στην Ανταρκτική, η οποία μπορεί να τη μεταμορφώσει και να αυξήσει δραματικά τη στάθμη των θαλασσών παγκοσμίως.
Ειδικότερα, πάνω από 100 ηφαίστεια καλύπτονται από το στρώμα του πάγου στη δυτική Ανταρκτική, που αν και είναι «ιδιαίτερα ευάλωτο σε κατάρρευση, σπάνια λαμβάνεται υπόψη η θέση του πάνω από ένα ενεργό ηφαιστειακό ρήγμα», σημειώνουν στη μελέτη τους οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν στο Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ.
Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας
Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι το λιώσιμο του στρώματος πάγου, που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, οδηγεί σε αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας, που επιταχύνει την τήξη στην επιφάνεια, δημιουργώντας έναν «βρόχο θετικής ανάδρασης».
There are 100+ volcanoes beneath the surface of Antarctica... and increasing ice sheet melt could set them off. Watch to learn more and read this report from @theAGU: https://t.co/k6DfCqNXim pic.twitter.com/pZfxmybuUU
— EarthShare (@EarthShare) January 9, 2025
Καθώς λιώνει το στρώμα πάγου, μειώνεται η ποσότητα της μάζας που πιέζει προς τα κάτω την επιφάνεια, γεγονός που δημιουργεί ένα ανυψωτικό αποτέλεσμα στο υπέδαφος. Αυτό, με τη σειρά του, επιτρέπει στους θαλάμους μάγματος να διαστέλλονται βαθιά μέσα στην Ανταρκτική, επιταχύνοντας τις διαδικασίες που οδηγούν σε ηφαιστειακή έκρηξη με την άσκηση πίεσης στα τοιχώματα του θαλάμου και την απελευθέρωση αερίων παγιδευμένων μέσα στο μάγμα.
Όταν εκρήγνυνται τα ηφαίστεια, αυτό οδηγεί σε περισσότερη τήξη στην επιφάνεια και η διαδικασία ξεκινά από την αρχή.
Το λιώσιμο του πάγου στην Ανταρκτική μπορεί να επηρεάσει τα κρυμμένα ηφαίστεια
Οι επιστήμονες έκαναν 4.000 προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να εξετάσουν πώς το λιώσιμο του στρώματος πάγου επηρεάζει τα θαμμένα ηφαίστεια της Ανταρκτικής.
Study: >100 #volcanoes lie beneath #Antarctica's ice. Melting of the ice decreases pressure on hidden magma chambers, causing them to expand &potentially to erupt. Subglacial eruptions would degrade the ice further, resulting in a dreadful feedback effect.https://t.co/VRZQdjDNIJ
— Jenny E. Ross (@LifeOnThinIce) January 7, 2025
Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Geochemistry, Geophysics, Geosystems», δείχνει ότι η απώλεια του βαρέος παγοκαλύμματος, που λιώνει με ανησυχητικούς ρυθμούς λόγω των εκπομπών άνθρακα, μπορεί να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά των θαμμένων ηφαιστείων και πιθανώς να σηματοδοτήσει την αξηση τόσο της συχνότητας όσο και της έντασης των υποπαγετικών εκρήξεων.
Οι ακριβείς προβλέψεις για την άνοδο μελλοντικά της στάθμης των θαλασσών ανά την υφήλιο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατανόηση της σταθερότητας του στρώματος πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής.
Melting Antarctic ice sheets may be causing larger volcanic eruptions https://t.co/AMKxkw1Hlq via @physorg_com
— Ilir Mehmetaj (@IlirMehmetaj) January 12, 2025
Λόγος για τον οποίο, όπως λένε οι ειδικοί, τα υπολογιστικά μοντέλα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την περίπλοκη αμφίδρομη σχέση μεταξύ των υποπαγετικών ηφαιστείων και της τήξης του στρώματος πάγου.
Η ομάδα των ερευνητών σημειώνει ότι οι εκρήξεις των υποπαγετικών ηφαιστείων μπορεί να μην είναι άμεσα παρατηρήσιμες στην επιφάνεια του παγοκαλύμματος, αλλά οι συνέπειές τους θα είναι προφανής.
Antarctica is covered in volcanoes, could they erupt? https://t.co/OfLqATqy6Y
— Live Science (@LiveScience) April 7, 2024
Η θερμότητα που απελευθερώνεται από αυτές τις ηφαιστειακές εκρήξεις μπορεί να λιώσει από κάτω τον πάγο και να αποδυναμώσει εκ των έσω το παγοκάλυμμα.
Αυτή η εσωτερική τήξη μειώνει περαιτέρω την πίεση στα υποκείμενα ηφαίστεια. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο όπου το λιώσιμο των πάγων οδηγεί σε περισσότερες ηφαιστειακές εκρήξεις και εκείνες με τη σειρά να προκαλούν περαιτέρω τήξη των πάγων.
Thinning ice, rising seas, and a race against time: Antarctic scientists face unprecedented challenges as climate change reshapes the frozen continent. #ProtectAntarctica https://t.co/UVmGwD2jPP
— Antarctic and Southern Ocean Coalition (@AntarcticaSouth) January 9, 2025
«Αυτά τα ευρήματα παρέχουν θεμελιώδεις γνώσεις για τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις ηφαιστείων -πάγου στη Δυτική Ανταρκτική και σε άλλες υποπαγετικές ηφαιστειακές ζώνες», σημειώνουν οι ερευνητές.