Κίνηση ματ από την Κύπρο για τη Ζώνη του Σένγκεν: Η Πράσινη Γραμμή σύνορο της Ευρώπης
Οι προειδοποιήσεις
Αν η Κύπρος ενταχθεί στη Ζώνη του Σένγκεν χωρίς να επιλυθούν τα ζητήματα στη Μεγαλόνησο, η Πράσινη Γραμμή θα μετατραπεί σε «σκληρό» εξωτερικό σύνορο της ΕΕ
Αποφασισμένη να φέρει εις πέρας το συντομότερο την ενσωμάτωση της Κύπρου στη Ζώνη του Σένγκεν είναι η Λευκωσία, κίνηση που θα μπορούσε να επηρεάσει πολυεπίπεδα την επίλυση του Κυπριακού, την ώρα που στον ΟΗΕ προετοιμάζουν το έδαφος για την άτυπη πενταμερή που θα λάβει χώρα τον Μάρτιο στην Ελβετία.
«Η Κύπρος θα λύσει όλα τα τεχνικά ζητήματα που απαιτούνται για την ένταξή της στη ζώνη ελεύθερων μετακινήσεων Σένγκεν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Οριστικοποιούμε τις τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούνται», δήλωσε στο Politico ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης. Πρόκειται για μια κίνηση ματ από τη Λευκωσία, καθώς η Πράσινη Γραμμή θα αποτελεί εξωτερικό σύνορο της ΕΕ. Το εγχείρημα όμως δεν είναι εύκολο, εξού και πολλοί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους πώς θα επιδρούσε ένα επί της ουσίας «σκληρό σύνορο» στην προσπάθεια επανένωσης του νησιού και αν αυτό θα διευκόλυνε τις προσπάθειες της Άγκυρας για περαιτέρω παγίωση της διχοτόμησης, την οποία παντοιοτρόπως προωθεί.
Από την άλλη, κάποιοι εκτιμούν ότι με την ένταξη οποιοδήποτε εμπόδιο παρουσιαστεί ίσως να επιδράσει θετικά στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού και την κανονική λειτουργία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Η Κύπρος, αν και είναι κράτος-μέλος της ΕΕ από το 2004 και ενώ οι Κύπριοι απολαμβάνουν ελευθερία μετακίνησης σε όλο το μπλοκ των 27 χωρών, δεν αποτελεί ακόμη μέρος της Σένγκεν, η οποία περιλαμβάνει χώρες εκτός της ΕΕ. Η Λευκωσία αποτελεί όμως ειδική περίπτωση, καθώς το νησί είναι διαιρεμένο από το 1974 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας στον νότο και του ψευδοκράτους.
Αν η Κύπρος ενταχθεί στη Σένγκεν χωρίς να επιλυθεί το ζήτημα αυτό, η Πράσινη Γραμμή θα μετατραπεί σε «σκληρό» εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, καθώς αυτή η μετατόπιση θα απαιτούσε ελέγχους διαβατηρίων στα σημεία διέλευσης, αλλάζοντας έτσι το καθεστώς τους και αυξάνοντας ενδεχομένως τις εντάσεις.
Αξιωματούχοι της ΕΕ μάλιστα έχουν προειδοποιήσει ότι η πλήρης ένταξη στη Σένγκεν θα απαιτούσε αλλαγές στον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, ο οποίος διέπει την κυκλοφορία στο διαιρεμένο νησί. «Με μια ένταξη στη Ζώνη Σένγκεν η Πράσινη Γραμμή θα θεωρείτο εξωτερικό σύνορο της ΕΕ. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε έτσι να φυλάει μόνη της την Πράσινη Γραμμή, η οποία σήμερα φυλάγεται με περιπολίες κυανόκρανων του ΟΗΕ, και θα έπρεπε να εισάγει ελέγχους διαβατηρίων.
Έτσι θα παγιωνόταν η διαίρεση του νησιού. Η κυβέρνηση της Λευκωσίας όμως δείχνει έτοιμη να το δεχθεί, χάρη στα πλεονεκτήματα της ένταξης στον χώρο Σένγκεν», αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Γερμανικού Δικτύου Συντακτών RND.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή
Κίνηση ματ από την Κύπρο για τη Ζώνη του Σένγκεν
«Η Κύπρος θα λύσει όλα τα τεχνικά ζητήματα που απαιτούνται για την ένταξή της στη ζώνη ελεύθερων μετακινήσεων Σένγκεν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Οριστικοποιούμε τις τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούνται», δήλωσε στο Politico ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης. Πρόκειται για μια κίνηση ματ από τη Λευκωσία, καθώς η Πράσινη Γραμμή θα αποτελεί εξωτερικό σύνορο της ΕΕ. Το εγχείρημα όμως δεν είναι εύκολο, εξού και πολλοί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους πώς θα επιδρούσε ένα επί της ουσίας «σκληρό σύνορο» στην προσπάθεια επανένωσης του νησιού και αν αυτό θα διευκόλυνε τις προσπάθειες της Άγκυρας για περαιτέρω παγίωση της διχοτόμησης, την οποία παντοιοτρόπως προωθεί.Από την άλλη, κάποιοι εκτιμούν ότι με την ένταξη οποιοδήποτε εμπόδιο παρουσιαστεί ίσως να επιδράσει θετικά στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού και την κανονική λειτουργία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Η Κύπρος, αν και είναι κράτος-μέλος της ΕΕ από το 2004 και ενώ οι Κύπριοι απολαμβάνουν ελευθερία μετακίνησης σε όλο το μπλοκ των 27 χωρών, δεν αποτελεί ακόμη μέρος της Σένγκεν, η οποία περιλαμβάνει χώρες εκτός της ΕΕ. Η Λευκωσία αποτελεί όμως ειδική περίπτωση, καθώς το νησί είναι διαιρεμένο από το 1974 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας στον νότο και του ψευδοκράτους.
Οι προειδοποιήσεις και η Πράσινη Γραμμή
Αν η Κύπρος ενταχθεί στη Σένγκεν χωρίς να επιλυθεί το ζήτημα αυτό, η Πράσινη Γραμμή θα μετατραπεί σε «σκληρό» εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, καθώς αυτή η μετατόπιση θα απαιτούσε ελέγχους διαβατηρίων στα σημεία διέλευσης, αλλάζοντας έτσι το καθεστώς τους και αυξάνοντας ενδεχομένως τις εντάσεις. Αξιωματούχοι της ΕΕ μάλιστα έχουν προειδοποιήσει ότι η πλήρης ένταξη στη Σένγκεν θα απαιτούσε αλλαγές στον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, ο οποίος διέπει την κυκλοφορία στο διαιρεμένο νησί. «Με μια ένταξη στη Ζώνη Σένγκεν η Πράσινη Γραμμή θα θεωρείτο εξωτερικό σύνορο της ΕΕ. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε έτσι να φυλάει μόνη της την Πράσινη Γραμμή, η οποία σήμερα φυλάγεται με περιπολίες κυανόκρανων του ΟΗΕ, και θα έπρεπε να εισάγει ελέγχους διαβατηρίων.
Έτσι θα παγιωνόταν η διαίρεση του νησιού. Η κυβέρνηση της Λευκωσίας όμως δείχνει έτοιμη να το δεχθεί, χάρη στα πλεονεκτήματα της ένταξης στον χώρο Σένγκεν», αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Γερμανικού Δικτύου Συντακτών RND.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή