Μέση Ανατολή: Κατέληξαν σε συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα - Τραμπ: Σύντομα η απελευθέρωση ομήρων
Εξέλιξη κομβικής σημασίας
Η συμφωνία περιλαμβάνει εκεχειρία έξι βδομάδων, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, όπως και επιστροφή Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα
Η ισραηλινή κυβέρνηση αναμένεται να ψηφίσει την πρόταση, αύριο Πέμπτη, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο του Ισραήλ.
Ήδη, πάντως, Παλαιστίνιοι έχουν βγει στους δρόμους της Γάζας για να πανηγυρίσουν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο προτού ορκιστεί και αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, έγραψε στο κοινωνικό του δίκτυο Truth Social τα εξής με κεφαλαία γράμματα: «Έχουμε συμφωνία για τους ομήρους στη Μέση Ανατολή. Θα απελευθερωθούν σύντομα. Ευχαριστούμε!».
Βγήκε λευκός καπνός, μετέδωσε καλά ενημερωμένη αμερικανική πηγή στο CBS News. Όπως εξηγεί, η συμφωνία επετεύχθη μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Κατάρ με διαπραγματευτές της Χαμάς και με αντιπροσωπεία Ισραηλινών.
«Η εκεχειρία στη Γάζα και η ανταλλαγή ομήρων επετεύχθη» δήλωσε, ακόμη, πηγή - που είχε γνώση τω διεργασιών - στο BBC.
Συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα: Τι περιλαμβάνει
Σύμφωνα με το βρετανικό Sky News, πρόκειται για μία εξέλιξη που θα διαδρατίσει καθοριστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή που θυμίζει καζάνι που βράζει, με τους εκτοπισμένους να φτάνουν τους δεκάδες χιλιάδες.Η συμφωνία περιλαμβάνει εκεχειρία έξι βδομάδων, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, όπως και επιστροφή Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα.
Η εξέλιξη έρχεται αφότου ο Τζο Μπάιντεν, κατά τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του, είχε μιλήσει για μία προ των πυλών συμφωνία.
Η θολή εικόνα των προηγούμενων ωρών
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Reuters, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρνήθηκε νωρίτερα ότι η παλαιστινιακή οργάνωση είχε συμφωνήσει με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από μεσολαβητές του Κατάρ.Την ίδια ώρα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι, μετά το πράσινο φως από τη Χαμάς, η συμφωνία θα ανακοινωθεί επίσημα την Πέμπτη και θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή με την απελευθέρωση του πρώτου από τους ομήρους. Παράλληλα, το γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι η Χαμάς δεν είχε κοινοποιήσει την απάντησή της στην πρόταση.
«Σε αντίθεση με δημοσιεύματα, η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δεν έχει ακόμη επιστρέψει την απάντησή της στη συμφωνία», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου.
Προσχέδιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός: Πώς θα γίνει η επιστροφή ομήρων
Στο πρώτο στάδιο, θα απελευθερωθούν 33 όμηροι. Σε αυτούς περιλαμβάνονται παιδιά, γυναίκες, κάποιες εκ των οποίων στρατιωτικοί, άνδρες άνω των 50 ετών, τραυματίες και ασθενείς. Το Ισραήλ πιστεύει ότι οι περισσότεροι είναι ζωντανοί, αλλά επίσημη επιβεβαίωση από τη Χαμάς δεν υπάρχει.
Το πρώτο στάδιο μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, αν και ο Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters είπε ότι η ακριβής διάρκεια του πρώτου σταδίου δεν είχε διευθετηθεί. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι το πρώτο στάδιο θα διαρκέσει 60 ημέρες.
Εάν η συμφωνία προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί, την 16η ημέρα από την έναρξη της εφαρμογής της, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το δεύτερο στάδιο, με στόχο την εξασφάλιση της επιστροφής των εναπομεινάντων εν ζωή ομήρων -ανδρών στρατιωτών και νεότερων πολιτών- αλλά και την επιστροφή των σορών των νεκρών ομήρων.
Σε αντάλλαγμα για τους ομήρους, το Ισραήλ θα απελευθερώσει από τις φυλακές, σημαντικό αριθμό Παλαιστινίων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές για θανατηφόρες επιθέσεις. Το πόσοι ακριβώς Παλαιστίνιοι θα αφεθούν ελεύθεροι, θα εξαρτηθούν από το πόσοι όμηροι θα είναι ακόμη ζωντανοί. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που θα αφεθούν ελεύθεροι θα είναι «πολλές εκατοντάδες», ενώ ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι θα είναι πάνω από 1.000.
Δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί πού θα σταλούν οι κρατούμενοι, αλλά όποιος έχει καταδικαστεί για φόνο ή επιθέσεις που προκάλεσαν θανάτους, δεν πρόκειται να απελευθερωθεί στη Δυτική Όχθη.
Κανένας από όσους συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ δεν πρόκειται να απελευθερωθεί.
Σχετικά με την αποχώρηση των στρατευμάτων
Το Ισραήλ δεν θα αποσύρει πλήρως τα στρατεύματά του μέχρι να επιστραφούν όλοι οι όμηροι, αλλά θα υπάρξει σταδιακή απόσυρση, με τις ισραηλινές δυνάμεις να παραμένουν στην περίμετρο των συνόρων προκειμένου να υπερασπιστούν τις ισραηλινές συνοριακές πόλεις και τα χωριά.
Θα υπάρξουν ρυθμίσεις ασφαλείας στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας που συνορεύει με την Αίγυπτο, κατά μήκος του νότιου άκρου της Γάζας, με το Ισραήλ να αποσύρεται από τμήματα του διαδρόμου μετά τις πρώτες ημέρες της συμφωνίας.
Θα επιτραπεί στους αόπλους κατοίκους της Βόρειας Γάζας να επιστρέψουν, με έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι δεν θα μετακινηθεί προς τα εκεί οπλισμός. Τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από τον διάδρομο Νετζαρίμ στην κεντρική Γάζα.
Το πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας θα αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά, επιτρέποντας τη διέλευση ασθενών αλλά και ατόμων που με ανθρωπιστικά κριτήρια θα κρίνονται ως ευαίσθητες περιπτώσεις.
Αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας
Θα υπάρξει σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου διεθνείς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, εκτιμούν βάσιμα ότι ο πληθυσμός αντιμετωπίζει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
Πώς θα κυβερνηθεί η Γάζα
Το ποιος θα κυβερνά τη Γάζα μετά τον πόλεμο είναι ένας από τους άγνωστους παράγοντες των διαπραγματεύσεων. Φαίνεται ότι ο τρέχων γύρος συνομιλιών άφησε το θέμα εκτός προσχεδίου της συμφωνίας λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος και της πιθανότητας να καθυστερήσει την εξεταζόμενη συμφωνία.
Το Ισραήλ έχει πει ότι δεν θα τερματίσει τον πόλεμο αφήνοντας τη Χαμάς στην εξουσία. Επίσης, έχει απορρίψει τη διαχείριση της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή. Υπενθυμίζεται πως η Παλαιστινιακή Αρχή αναγνωρίζεται από τη Δύση εδώ και τρεις δεκαετίες, μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο και ασκεί περιορισμένη κυριαρχία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Το Ισραήλ έχει πει επίσης ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας του θύλακα της Γάζας μετά το τέλος των μαχών.
Η διεθνής κοινότητα έχει πει ότι η Γάζα πρέπει να διοικείται από Παλαιστίνιους, αλλά οι προσπάθειες να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις που θα αντικαταστήσουν τις κυρίαρχες μέχρι τώρα φατρίες, έχουν αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό άκαρπες.
Ωστόσο, υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ΗΠΑ σχετικά με μια προσωρινή διοίκηση που θα μπορούσε να κυβερνά τη Γάζα έως ότου μια Παλαιστινιακή Αρχή με νέα δομή μπορέσει να αναλάβει.