Θρίλερ για γερά νεύρα στη Μέση Ανατολή, με το Γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου να  κατηγορεί τη Χαμάς ότι αρνείται τα όσα συμφωνήθηκαν, αναβάλλοντας το υπουργικό μέχρι η Χαμάς να εγκρίνει όλες τις λεπτομέρειες.

«Η Χαμάς αρνείται τις συμφωνίες και δημιουργεί μια κρίση της τελευταίας στιγμής που εμποδίζει μια συμφωνία», ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το πρωί της Πέμπτης, βάζοντας εμπόδια στην επικύρωση της συμφωνίας για εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων που συμφωνήθηκε χθες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Η Χαμάς ανακαλεί τις ρητές συμφωνίες που έγιναν με τους μεσολαβητές και το Ισραήλ σε μια απόπειρα εκβιασμού την τελευταία στιγμή», επισημαίνει.

«Το Ισραήλ δεν θα ορίσει ημερομηνία για συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ή της κυβέρνησης έως ότου οι διαμεσολαβητές ανακοινώσουν ότι η Χαμάς έχει εγκρίνει όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πληροφορίες της Jerusalem Post ανέφεραν νωρίτερα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ που ήταν αρχικά προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 11 σήμερα Πέμπτη προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία για τους ομήρους, θα συνεδριάσει τελικά το απόγευμα ή το βράδυ. Η καθυστέρηση στην ψηφοφορία οφείλεται στο γεγονός ότι η αντιπροσωπεία που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τις εργασίες της στο Κατάρ.

Νωρίτερα σήμερα σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τη Χαμάς ότι προσπαθεί να αποχωρήσει τελευταία στιγμή από τη συμφωνία για τους ομήρους λέγοντας ότι επιδιώκει αλλαγές την τελευταία στιγμή.

«Σε αντίθεση με μια ρητή ρήτρα που δίνει στο Ισραήλ το δικαίωμα να ασκήσει βέτο για την απελευθέρωση μαζικών δολοφόνων που είναι σύμβολα του τρόμου, η Χαμάς απαιτεί να υπαγορεύσει την ταυτότητα αυτών των τρομοκρατών», αναφέρεται στην ανακοίνωση και συνεχίζει: «Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στη διαπραγματευτική ομάδα να παραμείνει σταθερή στα όσα έχουν συμφωνηθεί και να απορρίψει κατηγορηματικά τις απόπειρες εκβιασμού της Χαμάς την τελευταία στιγμή».

Η πρώτη φάση της συμφωνίας θα διαρκέσει 42 ημέρες και η εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει δύο ή τρεις ημέρες μετά την υπογραφή της. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θανί, ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή από την Κυριακή 19 Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να αρχίσουν να αποσύρονται προς τα ανατολικά όσο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις οικίες του και εκατοντάδες φορτηγά γεμάτα με τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας καθημερινά.

Τη 16η ημέρα από την ημέρα έναρξης της πρώτης φάσης εκεχειρίας θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση του σχεδίου συμφωνίας. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης και με δεδομένο ότι επικρατεί, όπως τονίστηκε στις επίσημες ανακοινώσεις, «βιώσιμη ηρεμία», θα απελευθερωθούν όσοι όμηροι δεν έχουν απελευθερωθεί και οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από τη Λωρίδα της Γάζας. Το τρίτο, και τελευταίο, στάδιο θα αφορά στην ανοικοδόμηση της Γάζας, η οποία θα πάρει χρόνια, και στην επιστροφή των σορών των ομήρων.