Επίθεση σε λόμπι ξενοδοχείου δέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας και επικεφαλής βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, Γκιόργκι Γκαχάρια, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η εκπρόσωπος του κόμματος «Για τη Γεωργία», Ανα Μπουτσουκούρι δήλωσε ότι στον Γκαχάρια επιτέθηκαν το πρωί της Τρίτης (14/01) πολλοί άνδρες στο λόμπι ξενοδοχείου στο Μπατούμι, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα εκείνος να β.


Γεωργία: Πλάκωσαν στο ξύλο τον πρώην πρωθυπουργό, νυν ηγέτη της αντιπολίτευσης Γκαχάρια - Κατηγορεί την κυβέρνηση (Δείτε βίντεο)

 Όπως ανέφερε: «Η επίθεση ήταν βάναυση, αλλά επιβίωσε».



Το ξενοδοχείο Sheraton, όπου έλαβε χώρα η επίθεση, είπε ότι θα παραδώσει στις Αρχές όλα τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας. Όπως ανέφερε, το σύντομο βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν προέρχεται από τις κάμερές του.


Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο ίδιος ο Γκαχαρία διαβεβαίωσε ότι η υγεία του είναι σταθερή, μετά τον τραυματισμό του. Διαγνώστηκε με κάταγμα στη μύτη και διάσειση


Πυρά και κατά του ιδρυτή του κυβερνώντος κόμματος 

Η Μπέρντια Σιτσινάβα, μέλος του κόμματος του Γκαχαρία κατηγόρησε τον δισεκατομμυριούχο Μπιτζίνια Ιβανισβίλι, ισχυρότερο άνδρα στη Γεωργία και ιδρυτή του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», ότι εκείνος βρίσκεται πίσω από την επίθεση.


Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2012 στη Γεωργία, κατηγόρησε τον Γκαχαρία ότι ενεπλάκη στο συμβάν με μέλος του και τον απείλησε με δίωξη.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του «Γεωργιανού Ονείρου», Μαμούκα Μντιναράτζε: «Να δούμε πρώτα ποιος επιτέθηκε σε ποιον. Υπήρξε ένας λεκτικός διαξιφισμός, υπάρχει βίντεο με τον Γκαχαρία να χτυπά με ένα ποτήριο στο πρόσωπο τον Ντιμίτρι Σαμχαράτζε». Και πρόσθεσε: «Η φυσική βία ξεκίνησε από εκείνον. Το μόνο που μένει να ερευνηθεί είναι αν ήταν πολιτικά υποκινούμενη ή όχι».


Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για το περιστατικό, αλλά δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.


Πολιτική κρίση στη Γεωργία

Σε πολιτική κρίση βρίσκεται η Γεωργία από τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί το κυβερνών κόμμα για εκλογική νοθεία. Τις κατηγορίες απορρίπτει το «Γεωργιανό Όνειρο».

Τον περασμένο Νοέμβριο ξεκόνησαν οι διαδηλώσεις των φιλοευρωπαίων, όταν ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίτζε ανακοίνωσε, ότι η Γεωργία θα παγώσει μέχρι το 2018 τις διαπραγματεύσεις ένταξής της στην ΕυρωπαΪκή Ένωση.

Οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με χρήση βίας από τις δυνάμεις καταστολής, με οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών να κάνουν λόγο για εκατοντάδες συλλήψεις και ξυλοδαρμούς διαδηλωτών.


Διεθνής καταδίκη για το περιστατικό

Την αναβίωση της βίας κατά ηγετών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και διαδηλωτών στη Γεωργία καταδίκασαν οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Τιφλίδα.

Η αμερικανική πρεσβεία ανέφερε ότι τέτοιες ενέργειες «φαίνεται ότι αποσκοπούν στον εκφοβισμό Γεωργιανών για να μην ασκούν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους και δεν συμβάλουν ουδόως στην επιστροφή της Γεωργίας στο ευρωατλαντικό μονοπάτι που επιθυμεί η πλειοψηφία των Γεωργιανών», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί άμεσα στην επίθεση που δέχθηκε ο Γκαχαρία.

Με τη σειρά του ο Βρετανός πρέσβης, Γκάρεθ Γουόρντ, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γεωργία «βαθιά ανησυχητική».