Αντίστροφα µετρά ο χρόνος για την ορκωµοσία του Ντόναλντ Τραµπ, του 47ου προέδρου των Ηνωµένων Πολιτειών, η οποία - λόγω ψύχους - θα γίνει μέσα στη στη Ροτόντα του Καπιτωλίου, στην Ουάσινγκτον.

Η επιστροφή του Ρεπουµπλικανού στον Λευκό Οίκο για τη δεύτερη, µη συνεχόµενη θητεία του θα γίνει µε σειρά εκδηλώσεων που διαρκούν τρεις ηµέρες, αρχής γενοµένης από το Σάββατο (18/1), µέχρι τη ∆ευτέρα (20/1), ηµέρα κατά την οποία -όπως γίνεται κατά πάγια παράδοση εδώ και περίπου 90 χρόνια- θα γίνει η ορκωµοσία του νέου Αµερικανού προέδρου στο Καπιτώλιο.

Τα VIP εισιτήρια για την τελετή έχουν κάνει «φτερά» εδώ και ηµέρες, ενώ έχει ήδη σηµειωθεί ρεκόρ δωρεών, µε τους µεγαλοεπιχειρηµατίες να «συνωστίζονται» για να είναι «φίλοι» του νέου Αµερικανού προέδρου, όπως είχε πει ο ίδιος τον ∆εκέµβριο. Οπως έγινε γνωστό, το ποσό που συγκεντρώθηκε αποκλειστικά και µόνο για όλο το… event (και περιλαµβάνει σόου πυροτεχνηµάτων, επίσηµους χορούς, παράθεση επίσηµων δείπνων κ.ά.) ανέρχεται σε τουλάχιστον 170 εκατ. δολάρια, µε εκτιµήσεις πως αυτό θα φτάσει µέχρι και τα 200 εκατ.

Για να υπάρξει ένα µέτρο σύγκρισης, για την ορκωµοσία του Μπάιντεν είχαν συγκεντρωθεί περί τα 62 εκατ. δολάρια. Μεταξύ των δωρητών, εκτός από την Google, εταιρείες όπως οι Amazon, Meta, Microsoft και Uber έχουν δωρίσει 1 εκατ. δολάρια η καθεµία, ενώ προσωπικές δωρεές 1 εκατ. δολαρίων έχουν προσφέρει ο CEO της OpenAI, Σαµ Αλτµαν, και ο CEO της Uber, Ντάρα Χοσροουσάχι.

Τα µέτρα ασφαλείας για την ορκωµοσία στην Ουάσινγκτον είναι δρακόντεια: Φράκτες, µπλόκα και 25.000 αστυνοµικοί, πράκτορες και στρατιωτικό προσωπικό θα είναι επί ποδός, υπό τον φόβο ενδεχόµενου τροµοκρατικού πλήγµατος.

Ορκωμοσία Ντόναλντ Τραμπ: Ποιοι έχουν λάβει προσκλήσεις - Τα μηνύματα του νέου Αμερικανού προέδρου

Μολονότι δεν είναι σύνηθες, ο Ντόναλντ Τραµπ, φιλοδοξώντας να καταστήσει την ορκωµοσία ένα «παγκόσµιο γεγονός», όπως είπε µέλος του επιτελείου του στο CNN, έχει προσκαλέσει ηγέτες άλλων χωρών ή κοµµάτων, προκειµένου να δώσουν το «παρών». Μεταξύ των προσκεκληµένων ξεχωρίζει το όνοµα του Σι Τζινπίνγκ, µε τον πρόεδρο της Κίνας, πάντως, να µην πηγαίνει στην Ουάσινγκτον και να αναµένεται να στείλει είτε τον αντιπρόεδρό του, Χαν Ζενγκ, είτε τον υπουργό Εξωτερικών του, Γουάνγκ Γι. Το αυτό θα πράξει και η Ινδία, µε τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να παρίσταται στην αµερικανική πρωτεύουσα, σύµφωνα µε το σχετικό ανακοινωθέν του Νέου ∆ελχί.

Από εκεί και πέρα… «γράµµα» έχουν παραλάβει αρκετοί εκ των ηγετών που εντάσσονται στη λογική της «εναλλακτικής ∆εξιάς» και αισθάνονται κατά το µάλλον ή ήττον «κοντά» στον νέο Αµερικανό πρόεδρο. Τέτοια παραδείγµατα είναι:

- Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, που συνάντησε τον Τραµπ και κατά τα θυρανοίξια της Παναγίας των Παρισίων τον ∆εκέµβριο, ενώ τον επισκέφθηκε στις αρχές του νέου έτους στο θέρετρό του, στη Φλόριντα.

- Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορµπαν, που δεν θα παραστεί λόγω ανειληµµένων υποχρεώσεων, και ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίµπ Μπουκέλε, που έκανε το bitcoin επίσηµο νόµισµα και µείωσε δραστικά την εγκληµατικότητα, κερδίζοντας την άνετη επανεκλογή του τον Φεβρουάριο, µε το τίµηµα, βέβαια, να είναι οι φυλακίσεις χιλιάδων µε βάση τους νόµους έκτακτης ανάγκης και οι επικρίσεις περί αυταρχικής διακυβέρνησης.

- Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο, που ζήτησε, ανεπιτυχώς, από τον δικαστή του Ανώτατου ∆ικαστηρίου Αλεξάντρ ντε Μοράες να του επιστρέψει το διαβατήριό του, καθώς βρίσκεται στο σταυρόνηµα έρευνας για απόπειρα πραξικοπήµατος το 2022 ώστε να παραµείνει στην εξουσία µετά την ήττα στις εκλογές.

- Η επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερµανία, Αλις Βάιντελ, που δεν θα παραστεί λόγω προεκλογικών υποχρεώσεων.

- Ο ακροδεξιός Γάλλος πολιτικός Ερίκ Ζεμούρ δηµοσιογράφος της συντηρητικής «Figaro» από το 1996, που έχει καταδικαστεί (µε επιβολή προστίµου) για ισλαµοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις, ενώ παράλληλα υποστήριξε τη Μαρίν Λεπέν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022 (καθώς είχε αποκλειστεί κατά τον α’ γύρο, αφού είχε καταταγεί τέταρτος, κερδίζοντας το 7,07% των ψήφων). Αντίθετα, η Μαρίν Λεπέν δεν έχει προσκληθεί, µε το Politico να σηµειώνει πως η επαφή τους ποτέ δεν ήταν τόσο καλή σε σχέση µε άλλους ακροδεξιούς ηγέτες, αν και θεωρητικά «προέρχονται από την ίδια πάστα».

Ιδιαίτερη µνεία πρέπει να γίνει στο ότι η πρόεδρος της Κοµισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν έλαβε πρόσκληση, µε την εκπρόσωπο, Π. Πίνιο, να σηµειώνει στην καθιερωµένη ενηµέρωση Τύπου πως «δεν έχουµε λάβει πρόσκληση και δεν υπάρχει κανένα πρόγραµµα για να παραστεί (σ.σ.: η πρόεδρος της Επιτροπής) στην τελετή ορκωµοσίας». Ωστόσο, πρόσθεσε: «Προσπαθούµε να έρθουµε σε επαφή το συντοµότερο δυνατόν µε τη νέα κυβέρνηση» των ΗΠΑ, και πριν από την 20ή Ιανουαρίου. ∆εν φαίνεται επίσης να προσκλήθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρµερ, µε τον Ελον Μασκ να καταφέρεται τακτικά εναντίον του και να αναφέρει τη ∆ευτέρα (13/1) πως «έστειλε πράκτορες στην Αµερική για να υπονοµεύσουν τις εκλογές». Αγνωστο παραµένει, επίσης, αν ο Εµανουέλ Μακρόν έλαβε πρόσκληση, αν και ο Αµερικανός πρόεδρος βρέθηκε στα θυρανοίξια της Παναγίας των Παρισίων, τον ∆εκέµβριο.

Οι καλλιτέχνες και το «πατριωτικό» στίγμα

Κάθε ορκωµοσία προσελκύει διάσηµα πρόσωπα - που είτε τραγουδούν τον εθνικό ύµνο των ΗΠΑ (The Star Spangled Banner) στα σκαλιά του Καπιτωλίου είτε δικά τους τραγούδια κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Η Beyonce, η Lady Gaga και το ροκ συγκρότηµα 3 Doors Down έχουν εµφανιστεί στο παρελθόν. Ο Ντόναλντ Τραµπ, βέβαια, δεν µπορεί να θεωρηθεί ο… αγαπηµένος των celebrities, κάτι που φάνηκε και το 2017, όταν πλήθος ονοµάτων, όπως ο Ελτον Τζον, η Σελίν Ντιόν και ο Αντρέα Μποτσέλι, αρνήθηκαν δηµοσίως την πρόσκληση να τραγουδήσουν στην τελετή.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή τελετή ορκωµοσίας, ο Τραµπ φαίνεται πως επιµελείται ο ίδιος το καλλιτεχνικό πρόγραµµα, για να ανταποκρίνεται στις προτιµήσεις του, όπως είπε στο Axios µέλος της οµάδας που έχει αναλάβει την τελετή. Σύµφωνα µε το Associated Press, η σταρ της µουσικής κάντρι Carrie Underwood θα τραγουδήσει το «America the Beautiful», εκ των πλέον διάσηµων πατριωτικών τραγουδιών στις ΗΠΑ, λίγο πριν δώσει τον όρκο του ο Τραµπ. Τον εθνικό ύµνο θα τραγουδήσει -λαµβάνοντας τη σκυτάλη από τη Lady Gaga κατά την ορκωµοσία του Μπάιντεν- ο ερµηνευτής της όπερας Christoper Macchio, ο οποίος συµµετείχε και κατά την πρώτη ορκωµοσία του Τραµπ, το 2017, ενώ τραγούδησε και στη συµβολική προεκλογική συγκέντρωση στο Butler, στην Πενσιλβάνια, τον Οκτώβριο, µε τον Τραµπ να επανέρχεται στην πόλη όπου είχε γίνει η απόπειρα δολοφονίας του λίγους µήνες πριν.

∆εν θα µπορούσε, βέβαια, να λείπει το «YMCA» που ενέπνευσε και τον «χορό του Τραµπ», µε τους Village People να αναµένεται να τραγουδήσουν σε έναν από τους επίσηµους χορούς που θα διοργανωθούν, καθώς και στη «συγκέντρωση νίκης» που θα διεξαχθεί στην Ουάσινγκτον την Κυριακή. Σηµειώνεται, πάντως, πως οι σηµαίες θα είναι µεσίστιες, µε τον Τζο Μπάιντεν να έχει δώσει τη σχετική εντολή να παραµείνουν έτσι για έναν µήνα σε όλη την Αµερική, για να τιµήσουν τον Τζίµι Κάρτερ -ο οποίος πέθανε στις 29 ∆εκεµβρίου σε ηλικία 100 ετών-, προς ενόχληση του Τραµπ, που είχε σχολιάσει: «Κανείς δεν θέλει να δει αυτό και κανένας Αµερικανός δεν µπορεί να είναι χαρούµενος».

Οι προτεραιότητες του Ντόναλντ Τραμπ μετά την ορκωμοσία

Τόνοι µελανιού έχουν χυθεί σε σχέση µε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του νέου Αµερικανού προέδρου και των αλλαγών που θα επιφέρει στην πολιτική των ΗΠΑ τόσο στη διεθνή όσο και στην εσωτερική σκηνή. Πρώτα από όλα, το µείζον ερώτηµα είναι τι θα συµβεί µε τους πολέµους που είναι σε εξέλιξη σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Αναφορικά µε τον ρωσο-ουκρανικό πόλεµο, ο Τραµπ έχει εκφράσει επανειληµµένα την επιθυµία του να τελειώσει τη σύγκρουση σε 24 ώρες, αν και το χρονοδιάγραµµα έχει φύγει από το τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα και η επιθυµία για µια συνάντηση µε τον Βλαντιµίρ Πούτιν είναι υπαρκτές, µε τα δεδοµένα που µοιάζουν να διαµορφώνονται να είναι αφενός η διατήρηση του 20% της ουκρανικής επικράτειας που έχει υπό τον έλεγχό της η Μόσχα, αλλά και το πάγωµα της ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, µε τον Τραµπ σε συνέντευξη Τύπου από το Μαρ-α-Λάγκο να δηλώνει πως «κατανοεί την αντίθεση της Ρωσίας» και την «κόκκινη γραµµή» της Μόσχας.

Στη Μέση Ανατολή, οι «µηχανές» έχουν ανάψει για τα καλά για εκεχειρία στον πόλεµο Ισραήλ - «Χαµάς», µε τον Τραµπ να έχει προειδοποιήσει επανειληµµένα για «κόλαση» την παλαιστινιακή οργάνωση, αν δεν υπάρξει συµφωνία για την επιστροφή των οµήρων. Η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, άλλωστε, και οι συνεπαγόµενες προς αυτόν πιέσεις και από τον απερχόµενο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, θεωρούνται πως επιδρούν καταλυτικά για να αµβλυνθούν τα σηµεία διαφωνίας και να τεθεί σε εφαρµογή η κατάπαυση του πυρός.

∆ιακεκαυµένοι φάκελοι, όµως, είναι και άλλοι. Ενδεικτικά, αναφέρεται η προοπτική επιβολής δασµών σε Ευρώπη, Κίνα και Καναδά (µεταξύ άλλων), που ήδη «έπληξαν» την Οτάβα, αποτελώντας µεταξύ άλλων και λόγο για την παραίτηση του Τζαστίν Τριντό, αλλά και τα αυξηµένα κονδύλια για την άµυνα ως ποσοστό του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ, µε τον Τραµπ να ζητά αυτές οι δαπάνες να αυξηθούν από το 2% στο 5%, στόχο που καµία χώρα της Συµµαχίας δεν «πιάνει» αυτή τη στιγµή, µε τις αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (και δη στο Βερολίνο) να είναι έντονες. Ο Τραµπ, άλλωστε, προεκλογικά είχε πει χαρακτηριστικά: «Εφόσον δεν πληρώνετε, θα ενθάρρυνα τους Ρώσους να κάνουν ό,τι θέλουν».

Την ίδια ώρα, βέβαια, «φωτιά» στη «γηραιά ήπειρο» έχει βάλει η διακηρυγµένη άποψη του νέου Αµερικανού προέδρου περί αγοράς της Γροιλανδίας, αλλά και επανάκτησης του ελέγχου της ∆ιώρυγας του Παναµά, θέµατα που µπήκαν στο τραπέζι από τον Τραµπ αµέσως µετά την επίσηµη ανακήρυξή του από το Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου ως νικητή των εκλογών του Νοεµβρίου. Στο σταυρόνηµα µπήκε και ο Καναδάς, µε τον Αµερικανό πρόεδρο να παρουσιάζει ακόµα και χάρτη που τον απεικονίζει ως την 51η πολιτεία, θέτοντας εν αµφιβόλω τη νόρµα περί απαραβίαστου των συνόρων.

*Διαβάστε ακόμα: Γροιλανδία: Ο Τραμπ βάζει... "φωτιά στον πάγο" - Η ιδέα της Ουάσινγκτον που υπάρχει εδώ και 150 χρόνια και η απάντηση των... 5 αιώνων της Δανίας

Από εκεί και πέρα, µεταξύ της καταιγίδας εκτελεστικών διαταγµάτων (που θα µπορούσαν να φτάσουν και τα 100 από την πρώτη ηµέρα της προεδρίας, σύµφωνα µε
τα αµερικανικά ΜΜΕ) προεξάρχουσα θέση θα έχει το Μεταναστευτικό: Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ολοκλήρωση του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, αλλά και αυτό που έχει αποκαλέσει ως το «µεγαλύτερο κύµα απελάσεων στην ιστορία των ΗΠΑ».

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά