Η ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ σήμερα το µεσηµέρι (ώρα Ουάσινγκτον) από τον Ντόναλντ Τραµπ είναι ένα... déjà vu για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Οταν ο ίδιος εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός, τον Ιούλιο του 2019, ο Τραµπ ήταν πρόεδρος στις Ηνωµένες Πολιτείες.

Οταν έκανε το πρώτο του ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τον Σεπτέµβριο του ίδιου έτους για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συνάντησε, µεταξύ άλλων, τον γαµπρό του κ. Τραµπ, Τζάρεντ Κούσνερ, µε τον οποίο είχε µακρά συνοµιλία. Την πρώτη του, δε, επίσηµη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον την πραγµατοποίησε τον Ιανουάριο του 2020, όταν είχε την πρώτη γνωριµία και κατ’ ιδίαν συζήτηση -αλλά και διευρυµένες στη συνέχεια συνοµιλίες- µε τον Ντόναλντ Τραµπ.



Ορκωμοσία Τραμπ: Καμία ανησυχία στην Αθήνα για την «αλλαγή φρουράς» στον Λευκό Οίκο

Στην Αθήνα δεν υπάρχει προσώρας ιδιαίτερη ανησυχία ότι η «αλλαγή φρουράς» στον Λευκό Οίκο θα δηµιουργήσει οποιοδήποτε πρόβληµα στις ελληνοαµερικανικές σχέσεις, που πλέον εκτιµάται ότι έχουν πολύ γερά θεµέλια, ενώ παρακολουθεί µε προσοχή τη σχέση Ουάσινγκτον και Αγκυρας.

Ο κ. Μητσοτάκης, µάλιστα, έκανε πρόσφατα και δύο σηµαντικά «ανοίγµατα» προς τον κ. Τραµπ: «Πρέπει να σας πω ότι ο πρόεδρος Τραµπ, όταν έθεσε για πρώτη φορά τους Ευρωπαίους ηγέτες -εγώ δεν ήµουν τότε ακόµη πρωθυπουργός- προ των ευθυνών τους, λέγοντάς τους ξεκάθαρα, το 2018, ότι “δεν γίνεται εγώ να πληρώνω για εσάς και εσείς να µην πληροίτε την ελάχιστη υποχρέωσή σας να δαπανάτε το 2% του ΑΕΠ στις αµυντικές δαπάνες”, είχε επί της ουσίας δίκιο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Σε άλλη του παρέµβαση, στο Λονδίνο, εξέφρασε για πρώτη φορά την εκτίµηση ότι ο Ντόναλντ Τραµπ µπορεί να συµβάλει στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Oπως επεσήµανε, «προσδοκώ ότι κάποια στιγµή θα δούµε τη δυνατότητα για µια µεγάλη συµφωνία για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, παρά τα όσα έχουν συµβεί. Νοµίζω ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, αν παίξει έξυπνα τα χαρτιά της, µπορεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό θα φέρει µεγάλες αλλαγές».



Η εκτίμηση για τον Μάρκο Ρούμπιο και ο προβληματισμός για τον Έλον Μασκ

Ωστόσο, ο ρόλος του Eλον Μασκ, οι πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει και οι παρεµβάσεις του στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερµανίας και του Ηνωµένου Βασιλείου είναι κάτι που έχει θορυβήσει το Μέγαρο Μαξίµου. Oπως υπογράµµισε ο κ. Μητσοτάκης στην τελευταία συνεδρίαση του Yπουργικού Συµβουλίου, «µπροστά µας διαµορφώνεται και ένα πρωτόγνωρο σκηνικό, όπου παγκόσµιοι οικονοµικοί παράγοντες διεκδικούν τον ρόλο διαµορφωτή της κοινής γνώµης σε πολλές χώρες, ένα φαινόµενο το οποίο και µε τη συνδροµή της ακόρεστης κατανάλωσης fake news πολιορκεί, θα έλεγα, τον δυτικό πολιτισµό του ορθού λόγου και της δηµοκρατίας».

Είναι σηµαντικό για τη χώρα µας το γεγονός ότι ο γερουσιαστής της Φλόριντα και σηµαίνον στέλεχος του Ρεπουµπλικανικού Κόµµατος Μάρκο Ρούµπιο θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών. Εχει πολύ καλή γνώση σε πρόσωπα και πράγµατα στη «γειτονιά» µας, ενώ είχε εισηγηθεί, µαζί µε τον Μποµπ Μενέντεζ, τον «Νόµο περί άµυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021», µε προβλέψεις για την αναβάθµιση της αµυντικής συνεργασίας, αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισµού των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων, που άνοιξε και τον δρόµο για την απόκτηση των F-35. Είναι σηµαντικό, επίσης, ότι στο νέο Κογκρέσο εξελέγησαν και συµµετέχουν οι Ελληνοαµερικανοί Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Μάικ Χαριδόπουλος, Κρις Πάππας και Μάγκι (Μάργκαρετ) Γκουντλάντερ.


Τα "ανοίγματα" Μητσοτάκη

Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγµή που ανήλθε στην εξουσία, το 2019, ήταν, εξάλλου, συγκεκριµένη και στοχευµένη. Επεδίωκε σταθερά να αναπτύσσει καλές σχέσεις µε το Κογκρέσο και τους ανθρώπους-κλειδιά και από τα δύο κόµµατα, καθώς γνωρίζει καλά την ισχύ και την επιρροή που έχει το νοµοθετικό σώµα των ΗΠΑ. Αυτό φάνηκε και στην κίνηση υψηλού πολιτικού συµβολισµού, µε την πρόσκληση που δέχθηκε να µιλήσει στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωµάτων, αλλά και στην πράξη µε την έγκριση των «ελληνικών» F-35, το «στοπ» στην αντίστοιχη προµήθεια που επιζητούσε η Αγκυρα, αλλά και την καθυστέρηση εντέλει στην έγκριση των F-16 για την τουρκική πολεµική αεροπορία. Αξίζει, επίσης, να σηµειωθεί ότι η Κίµπερλι Γκιλφόιλ, που επελέγη ως νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, έχει προσωπική γνωριµία και επαφή µε τον Ντόναλντ Τραµπ, κάτι που µπορεί να αποδειχθεί πολύτιµο σε µια δύσκολη συγκυρία ή σε µια κρίσιµη στιγµή.

Πέραν των θεσµικών επαφών και των διαύλων επικοινωνίας που έχει -και φυσικά θα διευρύνει- µε τη νέα ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτµεντ και του Συµβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η Αθήνα θα αξιοποιήσει και τις πολύ καλές επαφές που έχει αναπτύξει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Με πέντε χρόνια θητεία στη Νέα Υόρκη ως αναπληρώτρια µόνιµη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωµένα Εθνη, άλλα τέσσερα χρόνια παλιότερα ως πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Ορλεάνη και άλλα τρία πιο πρόσφατα στην Ουάσινγκτον ως πρέσβης της χώρας µας στις ΗΠΑ, η κ. Παπαδοπούλου έχει χτίσει ένα ευρύ δίκτυο επαφών στις Ηνωµένες Πολιτείες. Εν κατακλείδι, η Αθήνα εκτιµά ότι ο Ντόναλντ Τραµπ είναι ένας ηγέτης που πρώτα κοιτάει το εµπορικό και οικονοµικό συµφέρον της χώρας του.

Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγµή συµφωνία για τα µαχητικά πέµπτης γενιάς F-35, αναβαθµίζει τα F-16 της Πολεµικής Αεροπορίας στην κορυφαία έκδοση Viper, διαπραγµατεύεται τη συµµετοχή της στο πρόγραµµα ναυπήγησης των φρεγατών Constellation, ενώ παρέλαβε πρόσφατα τρία ελικόπτερα ΜΗ60 Romeo και περιµένει φέτος άλλα τέσσερα.

Το σπουδαιότερο, ωστόσο, στοιχείο που προσδίδει µεγαλύτερο βάθος στις σχέσεις των δύο χωρών και περισσότερη αυτοπεποίθηση στην Αθήνα είναι η γεωπολιτική και στρατηγική αναβάθµιση της Ελλάδας, ιδίως µετά το ξέσπασµα των πολεµικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Η Αλεξανδρούπολη, µε την προσθήκη και του FSRU, έχει γίνει κοµβικό σηµείο για τη µεταφορά ενέργειας. Για τη δε Σούδα, ανώτατος παράγοντας του Στέιτ Ντιπάρτµεντ της πρώτης κυβέρνησης Τραµπ έλεγε χαρακτηριστικά ότι «µεταξύ του Νόρφοκ (σ.σ.: η µεγαλύτερη ναυτική βάση του κόσµου, στη Βιρτζίνια) και του Περσικού Κόλπου δεν υπάρχει άλλη βάση ελλιµενισµού αεροπλανοφόρου µε στρατιωτικό αεροδρόµιο δίπλα».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά