Σε ένα σκηνικό υψηλών συµβολισµών, µε την αµηχανία της Ευρώπης αλλά και την προσµονή εκατοµµυρίων Αµερικανών για τη νέα εποχή στις ΗΠΑ να εναλλάσσονται, ο Ντόναλντ Τραµπ θα δώσει τον όρκο του. Αυτόµατα θα σηµάνει η έναρξη της νέας θητείας του 47ου προέδρου των ΗΠΑ που συµπίπτει µε την Ηµέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, του εµβληµατικού ηγέτη των πολιτικών δικαιωµάτων, που δολοφονήθηκε το 1968.

Με τις µνήµες να είναι νωπές από τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, ο επικεφαλής των Ρεπουµπλικανών θα διαβάσει, τέσσερα χρόνια µετά, από το ίδιο σηµείο, τις εξής φράσεις: «Ορκίζοµαι επίσηµα (ή βεβαιώνω) ότι θα εκτελέσω πιστά το αξίωµα του προέδρου των Ηνωµένων Πολιτειών και θα διαφυλάξω, προστατεύσω και υπερασπιστώ, στο µέτρο των δυνατοτήτων µου, το Σύνταγµα των Ηνωµένων Πολιτειών».

Σήμερα ∆ευτέρα 20 Ιανουαρίου η Ουάσινγκτον θα µετατραπεί σε φρούριο µε 25.000 αστυνοµικούς και πράκτορες να βρίσκονται επί ποδός.

Στην άλλη άκρη του πλανήτη όµως εντείνεται η αγωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται αποδυναµωµένη ίσως και απροετοίµαστη, στον απόηχο των δηλώσεων του νεοεκλεγέντος προέδρου περί προσάρτησης εδαφών και αύξησης δασµών.


*Διαβάστε ακόμα: Ορκωμοσία Τραμπ: Τι περιμένει η Αθήνα από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ - Τα "ανοίγματα" Μητσοτάκη, η εκτίμηση για Ρούμπιο και ο προβληματισμός για Μασκ



Ορκωμοσία Τραμπ: Η διαδικασία

Μετά τον όρκο του Τραµπ θα ακολουθήσει η πρώτη προεδρική οµιλία του. Η διάρκεια της οµιλίας ποικίλλει από πρόεδρο σε πρόεδρο, µε την τελευταία οµιλία του Τραµπ για την ορκωµοσία το 2017 να διαρκεί περίπου 17 λεπτά, ενώ ο Μπάιντεν µίλησε για λίγο περισσότερο από 20 λεπτά το 2021. Επειτα από µια τελετή υπογραφής και ένα εναρκτήριο γεύµα, ο Τραµπ θα οδηγήσει την ποµπή από το Καπιτώλιο προς τον Λευκό Οίκο στη Λεωφόρο Πενσιλβάνια. Οι αµερικανικές σηµαίες στο Καπιτώλιο θα κυµατίζουν µεσίστιες για την ορκωµοσία, λόγω του θανάτου του πρώην προέδρου Τζίµι Κάρτερ, παρά τις διαφωνίες του επικεφαλής των Ρεπουµπλικανών.



Οι καλεσμένοι επιχειρηµατίες

Στους 200.000 αναµένεται ότι θα ανέλθουν οι παρευρισκόµενοι στην Ουάσινγκτον για την ορκωµοσία, που θα πραγµατοποιηθεί σε εµφανώς διαφορετικό κλίµα από εκείνη του Τζο Μπάιντεν στην πανδηµική εποχή, από την οποία απουσίαζε ο Τραµπ. Στην τελετή ορκωµοσίας του Τραµπ θα δώσουν το «παρών» οι «γίγαντες» της Σίλικον Βάλεϊ, που απαρτίζουν το 5% των πλουσιότερων του κόσµου. Σε διπλανές θέσεις αναµένεται να καθίσουν Ελον Μασκ, Τζεφ Μπέζος και Μαρκ Ζούκερµπεργκ, κοντά στα µέλη του επιτελείου Τραµπ, σύµφωνα µε το αµερικανικό δίκτυο NBC. Υπενθυµίζεται ότι ο Μασκ ανεδείχθη ο πιο ισχυρός δωρητής του Τραµπ, κατά την προεκλογική εκστρατεία του.

Στη συνέχεια, οι εταιρείες των Μπέζος και Ζούκερµπεργκ, Amazon και Meta αντίστοιχα, χορήγησαν 1 εκατ. δολάρια η καθεµία στην Επιτροπή Ορκωµοσίας του Τραµπ, που συγκέντρωσε συνολικά 170 εκατοµµύρια δολάρια για τις εκδηλώσεις. Τα εισιτήρια των VIP είναι sold out, ενώ οι µεγάλοι οίκοι µόδας διεκδίκησαν τη Μελάνια Τραµπ για την ενδυµασία της στην τελετή. Η τιµή που εξασφαλίζει την προσβασιµότητα στον πρόεδρο είναι, αν µη τι άλλο, εξαιρετικά υψηλή, µε τους µεγάλους δωρητές να καλούνται να συνεισφέρουν τουλάχιστον 1 εκατ. δολάρια για να έχουν διάδραση µε τον Τραµπ και τον αντιπρόεδρό του Τζέι Ντι Βανς σε ιδιωτικές εκδηλώσεις γύρω από τον χώρο της ορκωµοσίας.

Οταν η συζήτηση φτάνει στους παρευρισκόµενους, οι πρώην πρόεδροι µετά των συζύγων τους, από τον Τζο Μπάιντεν µέχρι τον Μπαράκ Οµπάµα, τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο και τον Μπιλ Κλίντον, θα δώσουν το «παρών». Εξαίρεση αποτελεί η Μισέλ Οµπάµα που, χωρίς να αιτιολογεί την απουσία της, δεν θα παρευρεθεί στην ορκωµοσία Τραµπ, σε αντίθεση µε το 2017.



Οι πολιτικοί

Από τους ηγέτες και πολιτικούς ξένων κρατών, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, σχεδιάζει να παραστεί, όπως και ο Βρετανός πολιτικός Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ έχει προσκληθεί και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίµιρ Πούτιν, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, όπως και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορµπαν. Πρόσκληση για την ορκωµοσία έλαβε και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ο Τραµπ έχει προσκαλέσει και τον πρόεδρο της Κίνας στην τελετή ορκωµοσίας του, αν και δεν έχει απαντήσει θετικά, προτιµώντας να στείλει αντιπροσωπεία. Σχολιάστηκε, δε, το γεγονός ότι ο Τραµπ δεν προσκάλεσε την πρόεδρο της Κοµισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην τελετή ορκωµοσίας του. Εκτός έµειναν, επίσης, οι Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά, που δεν είχαν εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή τους στον Τραµπ.



Οι καλλιτέχνες

Αναµενόµενες αλλά και εµφανίσεις-έκπληξη περιλαµβάνονται στην ατζέντα της ορκωµοσίας. «Είναι τιµή µου που θα συµµετάσχω», δήλωσε η 42χρονη τραγουδίστρια και νικήτρια του διαγωνισµού American Idol, Κάρι Αντεργουντ. Ο επί χρόνια φίλος του Τραµπ, ο 82χρονος Λι Γκρίνγουντ, ανεβαίνει επίσης στη σκηνή, όπως και ο τραγουδιστής της όπερας Κρίστοφερ Μάτσιο. Με την επιλογή τους να συνιστά έκπληξη, αφού το τραγούδι «YMCA» αποτελεί ύµνο για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, το συγκρότηµα της αµερικανικής ντίσκο µουσικής The Village People συµµετέχει επίσης στην τελετή. «Γνωρίζουµε ότι αυτό δεν θα σας κάνει χαρούµενους» δήλωσαν, ωστόσο, µεταξύ άλλων οι µουσικοί του συγκροτήµατος σε ανάρτησή τους στα κοινωνικά δίκτυα, απευθυνόµενοι στο κοινό τους, για να υπογραµµίσουν στη συνέχεια ότι το τραγούδι «YMCA» «φιλοδοξεί να λειτουργήσει ενωτικά ύστερα από µία εκστρατεία που έσπειρε τον διχασµό».

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή