Θέμα χρόνου είναι η συνομιλία ανάμεσα στους ηγέτες ΗΠΑ και Ρωσίας με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα πυρηνικά να αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των διμερών διεργασιών. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «έτοιμος» να συνομιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αναμένει «μηνύματα» από την Ουάσινγκτον, επεσήμανε το Κρεμλίνο, ενώ απάντησε και σε σχετική δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι τυχόν μείωση της τιμής του πετρελαίου δεν θα είχε καμία επίπτωση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν είναι έτοιμος. Αναμένουμε μηνύματα. Όλος ο κόσμος είναι έτοιμος», υπογράμμισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ωστόσο δεν αναφέρθηκε καθόλου στο χρονοδιάγραμμα ή τη φύση αυτών των μηνυμάτων που περιμένει η Μόσχα, την ώρα που ο Τραμπ επανέλαβε χθες Πέμπτη ότι είναι έτοιμος για μια συνάντηση με τον Πούτιν.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον», σχολίασε ο Πεσκόφ, στέλνοντας τη μπάλα στον Λευκό Οίκο.

ΗΠΑ-Ρωσία: Η νέα πολιτική Τραμπ για να βάλει «φρένο» στον Πούτιν

Την οικονομική πίεση επιστρατεύει ο Αμερικανός πρόεδρος για να καταλήξει πιο γρήγορα η Μόσχα σε μία συμβιβαστική λύση με το Κίεβο. Σε μία περίοδο που -εν καιρώ πολέμου- η Ρωσία γνωρίζει ύφεση, ο Τραμπ εστιάζει σε αυτό το ακανθώδες -για το Κρεμλίνο- ζήτημα για να επιταχύνει ο Πούτιν τις διαδικασίες ειρήνευσης, κάτι που διαπίστωσαν και καλά γνωρίζοντες της κατάστασης που μίλησαν στο Reuters.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να επιλύσει γρήγορα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι είναι πιθανό να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις, καθώς και δασμοί, στη Ρωσία, εκτός εάν ο Πούτιν διαπραγματευτεί.

Ανώτερος σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής συγκεκριμένες προτάσεις για συνομιλίες.

Η οικονομία της Ρωσίας, η οποία στηρίζεται κυρίως στις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών, αναπτύχθηκε δυναμικά τα τελευταία δύο χρόνια παρά τους πολλαπλούς γύρους δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.

Ωστόσο, η εγχώρια δραστηριότητα έχει επιβαρυνθεί τους τελευταίους μήνες από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα υψηλά επιτόκια που εισήχθησαν για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος επιταχύνθηκε από τις στρατιωτικές δαπάνες που έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Αυτό έχει συμβάλει στην άποψη εντός ενός τμήματος της ρωσικής ελίτ ότι είναι επιθυμητή μια διευθέτηση του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με δύο από τις πηγές που γνωρίζουν τις σκέψεις στο Κρεμλίνο.