Ημέρα Προστασίας Δεδομένων η 28η Ιανουαρίου και με αφορμή την ημέρα αυτή η Kaspersky αναδεικνύει τους συμβιβασμούς στην πολιτική απορρήτου που επιβάλλουν οι δημοφιλείς και ευρέως χρησιμοποιούμενες εφαρμογές, οι περισσότεροι από τους οποίους περνούν απαρατήρητοι από τους χρήστες.

Ο λόγος για τις εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και άλλες εφαρμογές, όπως αυτές του ηλεκτρονικού εμπορίου, φυσικής κατάστασης και παρακολούθησης υγείας.

Οι εφαρμογές αυτές διευκολύνουν τους χρήστες, ωστόσο αυτό συχνά γίνεται με αντάλλαγμα τη συλλογή και την κοινοποίηση τεράστιων ποσοτήτων προσωπικών δεδομένων, εκθέτοντας τους χρήστες σε διάφορους πιθανούς κινδύνους ασφάλειας.


Προσωπικά δεδομένα: Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά και "τρέφονται" από τα δεδομένα σας

Η Kaspersky το 2024 εντόπισε πάνω από 49 δισεκατομμύρια περιπτώσεις web trackers, που συλλέγουν δεδομένα συμπεριφοράς χρηστών παγκοσμίως.

Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και των προγνωστικών αναλύσεων ολοένα και αυξάνεται η παρακολούθηση δεδομένων, με τους κινδύνους για την προστασία της ιδιωτικότητας να είναι πιο πολύ από ποτέ.

Εφαρμογές κοινωνικών μέσων, όπως το TikTok, το Instagram και το Threads συγκεντρώνουν αθόρυβα ευαίσθητες πληροφορίες, σχετικά με την τοποθεσία, τις συνήθειες περιήγησης και ακόμη και τα φωνητικά μηνύματα των χρηστών.


Συλλέγουν πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, εφαρμογές κοινωνικών βίντεο ή φωτογραφιών μπορούν να αναλύσουν τις φωτογραφίες και τα βίντεο που ανεβάζουν οι χρήστες, αποκαλύπτοντας διάφορες λεπτομέρειες.

Επιπλέον, εφαρμογές αγορών δημιουργούν λεπτομερή προφίλ των χρηστών, συλλέγοντας πληροφορίες για τις αγορές τους, την τοποθεσία τους και τις συνήθειές τους, τόσο online όσο και offline. Στο ίδιο μήκος κύματος και εφαρμογές υγείας και φυσικής κατάστασης, που συλλέγουν εξαιρετικά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως μετρήσεις υγείας και καθημερινές ρουτίνες, διαμορφώνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα των συνηθειών και της ζωής των χρηστών.

Η Anna Larkina, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και απορρήτου της Kaspersky αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενώ η τεχνολογία έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, είναι εύκολο για τους χρήστες να παρασυρθούν από νέες εφαρμογές και gadgets χωρίς να λάβουν υπόψη τις παραχωρήσεις που πρέπει να κάνουν στην πολιτική απορρήτου των συσκευών τους για να τα αποκτήσουν».

Πρόσθεσε ότι: «Πολλές εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί για να μας εντυπωσιάζουν με την ευκολία και τις λειτουργίες που υποστηρίζονται από AI, αλλά κάτω από την επιφάνεια συχνά εμπλέκονται σε αδιάκοπη συλλογή δεδομένων, την οποία οι περισσότεροι χρήστες αγνοούν. Κοιτώντας μπροστά, ο πολλαπλασιασμός των έξυπνων συσκευών και των εφαρμογών που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο να διακρίνουμε ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα μας και για ποιον σκοπό. Υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένας κόσμος όπου το απόρρητο δεν είναι πλέον προεπιλογή, αλλά πολυτέλεια. Είναι σημαντικό οι χρήστες να κάνουν ένα βήμα πίσω, να ελέγχουν τις άδειες και να απαιτούν διαφάνεια πριν δώσουν στις εφαρμογές πρόσβαση στην προσωπική τους ζωή».