Την πρόταση του Τραμπ σε Αίγυπτο και Ιορδανία να υποδεχθούν κατοίκους από τη Λωρίδα της Γάζας απέρριψαν υπουργοί Εξωτερικών αραβικών χωρών, προβάλλοντας μια ενιαία στάση απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, μέσω κοινής ανακοίνωσης που εκδόθηκε έπειτα από μια συνάντηση στο Κάιρο, οι υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Αραβικό Σύνδεσμο δήλωσαν πως μια τέτοια ενέργεια θα απειλούσε τη σταθερότητα στην περιοχή, θα διέσπειρε τη σύρραξη και θα υπονόμευε τις προοπτικές για ειρήνη.


Τραμπ: Υπουργοί Εξωτερικών αραβικών χωρών απορρίπτουν την πρόταση του για τη μεταφορά Παλαιστινίων

Η συνάντηση των υπουργών και αξιωματούχων στο Κάιρο έλαβε χώρα αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αίγυπτος και η Ιορδανία θα πρέπει να αναλάβουν Παλαιστίνιους από τη Γάζα, την οποία αποκάλεσε «χώρο κατεδάφισης» έπειτα από 15 μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών, που είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι οι περισσότεροι εκ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της. Επικριτές είπαν ότι αυτή η πρόταση ισοδυναμεί με μία εθνοκάθαρση.

Όπως επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση: «Επιβεβαιώνουμε την απόρριψή μας (οποιασδήποτε απόπειρας) να τεθούν σε κίνδυνο τα αναφαίρετα δικαιώματα των Παλαιστινίων, είτε μέσω εποικιστικών δραστηριοτήτων είτε εκδιώξεων είτε προσάρτησης γης είτε μέσω της εγκατάλειψης εδαφών από τους ιδιοκτήτες τους… υπό οποιαδήποτε μορφή ή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ή δικαιολογίες».

Στο κείμενο οι υπογράφοντες σημειώνουν επίσης ότι ανυπομονούν να εργαστούν με τη διοίκηση Τραμπ με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και συνολικής ειρήνης στη Μέση Ανατολή, που θα βασίζεται στη λύση των δύο κρατών.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι την Τετάρτη (29/01) απέρριψε την ιδέα η χώρα του να διευκολύνει τον εκτοπισμό κατοίκων της Γάζας και είπε ότι οι Αιγύπτιοι θα βγουν στους δρόμους για να εκφράσουν τη διαφωνία τους.

Παρολ' αυτά, ο Τραμπ την επόμενη ημέρα επανέλαβε την ιδέα, με προφανή αναφορά στην αμερικανική βοήθεια, μεταξύ άλλων τη στρατιωτική στήριξη, τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ιορδανία. λέγοντας: «Κάνουμε πολλά για εκείνους και θα το κάνουν».