Ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει την διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία μετά από κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του στο Κίεβο. Το σχέδιο προβλέπει την πραγματοποίηση των εκλογών έως το τέλος του 2025, σε μια προσπάθεια επίτευξης ειρήνης στην περιοχή.

Το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία

Ο Κιθ Κέλογκ, κορυφαίος αξιωματούχος για την Ουκρανία και τη Ρωσία, υπογραμμίζει τη σημασία των εκλογών για τη δημοκρατική διαδικασία. Σε συνέντευξή του στο Reuters, τόνισε πως τα περισσότερα δημοκρατικά έθνη διεξάγουν εκλογές ακόμη και σε περίοδο πολέμου.

Η κυβέρνηση Τραμπ εργάζεται εντατικά για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης. Το σχέδιο περιλαμβάνει την αρχική επίτευξη εκεχειρίας και στη συνέχεια τη διεξαγωγή εκλογών, που θα νομιμοποιήσουν την ουκρανική ηγεσία για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.


Η στάση του Ζελένσκι και οι προκλήσεις

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει εκφράσει την προθυμία του για τη διεξαγωγή εκλογών, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση τον τερματισμό των μαχών. Παράλληλα, ζητά ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας που θα αποτρέψουν τη Ρωσία από την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών.


Νομικά και πρακτικά εμπόδια

Η ουκρανική νομοθεσία θέτει σημαντικά εμπόδια στη διεξαγωγή εκλογών υπό στρατιωτικό νόμο. Σύμφωνα με πρώην δυτικό αξιωματούχο, η άρση του στρατιωτικού νόμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική έξοδο στρατευμένων και να αποδυναμώσει την άμυνα της χώρας.


Η στάση της Ρωσίας και του Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα του Ζελένσκι, υποστηρίζοντας πως χρειάζεται ανανεωμένη εκλογική εντολή. Ωστόσο, ουκρανικές πηγές θεωρούν πως πρόκειται για τακτική της Μόσχας για να υπονομεύσει μελλοντικές διαπραγματεύσεις.


Διεθνείς αντιδράσεις

Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι εκφράζουν επιφυλάξεις για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στο άμεσο μέλλον. Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Γουίλιαμ Τέιλορ, επισημαίνει πως ο Πούτιν δεν έχει δείξει πραγματική διάθεση για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.


Εγγυήσεις ασφαλείας και μελλοντικές προοπτικές

Η ουκρανική πλευρά ζητά συγκεκριμένες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στις γραμμές του μετώπου για την επίβλεψη της εκεχειρίας και την αποτροπή νέων εχθροπραξιών.