Εντείνεται το διπλωµατικό µπρα ντε φερ ΗΠΑ - Κίνας, µε την Τεχνητή Νοηµοσύνη να οξύνει τις διµερείς σχέσεις, δηµιουργώντας ένα νέο πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης και σκληρού ανταγωνισµού. Τα ισχυρά Ρίχτερ που προκάλεσε στις αµερικανικές αγορές η ευρεία χρήση της κινεζικής εφαρµογής DeepSeek, µε ένα πρωτοφανές τεχνολογικό selloff και βαριές απώλειες κερδών, εξακολουθούν να «δίνουν» µετασεισµικές δονήσεις στο αµερικανικό ρεπουµπλικανικό επιτελείο.

5,6 εκατ. δολάρια ξοδεύτηκαν για το βασικό της μοντέλο η DeepSeek

Από τις πρώτες ώρες της κατρακύλας των µετοχών, µε τον αµερικανικό κολοσσό Nvidia να χάνει πάνω από 500 δισ. δολ. σε χρηµατιστηριακή αξία, ο Ντόνλαντ Τραµπ απηύθυνε κάλεσµα για αφύπνιση, κάνοντας λόγο για «σοκ» και καταρτίζοντας παράλληλα έναν ειδικό σχεδιασµό απάντησης στην κινεζική καινοτοµία.

Όπως και στην περίπτωση της πώλησης της κινεζικής εφαρµογής TikTok, µετά τη διακοπή χρήσης του δικτύου στις ΗΠΑ, έτσι και τώρα, που εν µέρει αµφισβητείται η ακλόνητη αµερικανική πρωτοκαθεδρία στον τοµέα της Τεχνητής Νοηµοσύνης, ο στενός συνεργάτης του Τραµπ, Ελον Μασκ, φαίνεται να δικαιώνεται, καθώς τα λόγια του για την Α.Ι. και τις υπερδαπάνες στο συγκεκριµένο πεδίο µοιάζουν προφητικά. Από την πρώτη στιγµή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανήγγειλε σχέδιο µισού τρισ. για να δροµολογήσει σε βάθος τετραετίας το εγχείρηµα Stargate, µία κοινοπραξία µεταξύ της OpenAI, της Softbank, της MGX και της Oracle για την κατασκευή νέων κέντρων δεδοµένων, ο συνιδρυτής της Tesla είπε το απλό αλλά τελικά ουσιαστικό: «Λεφτά δεν υπάρχουν». Λίγο αργότερα έγινε ευρέως γνωστό ότι η DeepSeek δήλωσε ότι ξόδεψε µόλις 5,6 εκατοµµύρια δολάρια για το βασικό της µοντέλο, σε σύγκριση µε τα εκατοντάδες εκατοµµύρια ή δισεκατοµµύρια δολάρια που ξοδεύουν οι αµερικανικές εταιρείες για τις τεχνολογίες Τεχνητής Νοηµοσύνης τους.


Ζωηρή ανησυχία για κλιµάκωση των κυβερνοεπιθέσεων από πλευράς Πεκίνου

∆ύο από τα κρίσιµα ερωτήµατα που εγείρονται τη δεδοµένη χρονική στιγµή είναι γιατί κυκλοφόρησε τώρα η κινεζική καινοτοµία και εάν θα σταθεί απειλητικά απέναντι σε αµερικανικά ζητήµατα ασφαλείας. Η σινική τεχνολογική «επανάσταση» συντελέστηκε σε µία περίοδο που ο Ντόναλντ Τραµπ έχει ανεβάσει ταχύτητες όσον αφορά την πολιτική των πιέσεων, προαναγγέλλοντας ότι θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασµοί 10% σε προϊόντα εισαγόµενα από την Κίνα από 1ης Φεβρουαρίου. Η είδηση της σαρωτικής επέλασης της εφαρµογής DeepSeek, που είναι προς το παρόν διαθέσιµη σε συσκευές iOS και Android χωρίς χρέωση και παρουσίασε ένα µοντέλο Α.Ι. τύπου ChatGPT µε την ονοµασία R1, που µπορεί να επεξεργαστεί και να φιλτράρει τεράστιους όγκους δεδοµένων, προκάλεσε φρενίτιδα και στα διεθνή ΜΜΕ.

Σύµφωνα µε τους αναλυτές, η κινεζική εφαρµογή προσελκύει ορδές, µε το επιτελείο του Ντόναλντ Τραµπ να εκφράζει ζωηρή ανησυχία για κλιµάκωση των κυβερνοεπιθέσεων από πλευράς Πεκίνου, κάτι που έως τώρα δεν ετίθετο συχνά στο τραπέζι, καθώς η Μόσχα είχε την «πρωτοκαθεδρία» σε τέτοιου είδους παρεµβάσεις και αναµίξεις.  

Ο καθηγητής Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Πήτας, υιοθετεί µία πιο ψύχραιµη προσέγγιση όσον αφορά τους τριγµούς που προκάλεσε η κινεζική εφαρµογή. Μιλώντας στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή», κάνει λόγο για «υπεραντίδραση στο Χρηµατιστήριο», για «υπερκεφαλαιοποίηση».

«Από επιστηµονική άποψη, δεν µιλάµε για κάτι το τόσο καινοτόµο, καθώς οι µεθοδολογίες στηρίχθηκαν σε υφιστάµενα αµερικανικά εργαλεία» ανέφερε. «Οι Κινέζοι δουλεύουν σε συλλογιστική Τεχνητή Νοηµοσύνη», υπογράµµισε παράλληλα ο καθηγητής. Όσον αφορά την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάµεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, ο κ. Πήτας τόνισε ότι παρατηρείται το µοντέλο των τεχνικών «δασκάλου-µαθητή», µε το Πεκίνο να υιοθετεί τον τελευταίο αυτόν ρόλο.

«Ο Μασκ είχε εν µέρει δίκιο» επισηµαίνει ο καθηγητής, για να εστιάσει στην απουσία πρωτοβουλίας από την Ε.Ε. όσον αφορά την κατάρτιση σχεδίου επέκτασης της Τεχνητής Νοηµοσύνης. Ηδη, όπως εξηγεί, παρατηρούνται τα οφέλη της Τεχνητής Νοηµοσύνης σε καθηµερινή βάση, σε ποικίλες δραστηριότητες της εργασίας.

Περί παραπληροφόρησης

«Η εµφάνιση του DeepSeek στις ΗΠΑ εγείρει ζητήµατα ασφάλειας δεδοµένων και προστασίας της ιδιωτικής ζωής για τους χρήστες» τονίζει ο Ρος Μπάρλεϊ, συνιδρυτής µη κερδοσκοπικού Κέντρου για την ανθεκτικότητα των πληροφοριών, τη στιγµή που προειδοποιεί ότι η κινεζική νοµοθεσία παρέχει στο Πεκίνο εξουσία ευρείας πρόσβασης σε δεδοµένα εταιρειών που εδρεύουν στην Κίνα. «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα το χρησιµοποιούν, και αυτό θα ανοίξει την πόρτα σε όλο και περισσότερα προσωπικά δεδοµένα που απλά θα δίνονται στο κινεζικό Κοµµουνιστικό Κόµµα και θα αποστέλλονται στην ηπειρωτική Κίνα», πρόσθεσε στο αµερικανικό δίκτυο CBS News.

«Αυτό για το οποίο θα χρησιµοποιούν την πλατφόρµα θα είναι για εκστρατείες παραπληροφόρησης, για στοχευµένα µηνύµατα σχετικά µε το τι αρέσει στο δυτικό κοινό», συµπλήρωσε µε νόηµα. Σηµειώνεται, σε αυτό το σηµείο, ότι η DeepSeek συλλέγει πληροφορίες σχετικά µε υπηρεσίες και επιδόσεις, συµπεριλαµβανοµένων αρχείων καταγραφής. Πάντως, όπως επισηµαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ, το DeepSeek µπορεί να θεωρηθεί λιγότερο απειλητικό από το TikTok, δεδοµένου ότι πρόκειται για ένα ευρύ γλωσσικό µοντέλο ανοιχτού κώδικα.

Ο Λευκός Οίκος διενεργεί έρευνα για τους πιθανούς κινδύνους όσον αφορά την εθνική ασφάλεια, τη στιγµή που η εφαρµογή έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κόσµο της τεχνολογίας, ενώ έχει γίνει η λήψη της πάνω από 2 εκατοµµύρια φορές από τις 15 Ιανουαρίου, ηµέρα που σηµατοδότησε το ντεµπούτο της.

liang-wenfeng-deepseek

Το στοίχηµα του Liang Wenfeng για το µέλλον της Κίνας

Ο 40χρονος Λιάνγκ ήταν ένα ήσυχο παιδί που µεγάλωσε στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, στη Νότια Κίνα, µια περιοχή που είναι γνωστή για τα τεράστια ναυπηγεία και τα µηχανολογικά της έργα. Οι γονείς του ήταν εκπαιδευτικοί και ο ίδιος κατάφερνε να είναι καλός µαθητής χωρίς να αφιερώνει πολύ χρόνο στη µελέτη. Το ταλέντο του στα Μαθηµατικά φάνηκε από πολύ νωρίς και ενώ ήταν ακόµη στο Γυµνάσιο µελετούσε Μαθηµατικά επιπέδου κολεγίου... Στη συνέχεια σπούδασε Μηχανική Πληροφοριών σε προπτυχιακό και µεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήµιο Zhejiang στο Hangzhou, έναν τεχνολογικό κόµβο στην Ανατολική Κίνα που φιλοξενεί την Alibaba Group, τον κινεζικό γίγαντα ηλεκτρονικού εµπορίου.

Το 2015 συνίδρυσε τη High-Flyer, ένα hedge fund που βασίστηκε σε µαθηµατική µοντελοποίηση, στατιστική ανάλυση και αλγόριθµους υπολογιστών για να ενσωµατώσει την Τεχνητή Νοηµοσύνη στις στρατηγικές συναλλαγών, προβλέποντας τις τάσεις της αγοράς και βοηθώντας στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων βάσει δεδοµένων. Μέσα σε µια τετραετία υπό την καθοδήγησή του η εταιρεία δεκαπλασίασε τα περιουσιακά της στοιχεία και από 1 δισεκατοµµύριο γιουάν (138 εκατοµµύρια δολάρια ΗΠΑ), το 2016, ξεπέρασε τα 10 δισεκατοµµύρια γιουάν έως το 2019. Το 2017, η εταιρεία προσέλαβε µια ερευνητική οµάδα Τεχνητής Νοηµοσύνης και χρησιµοποιούσε σχεδόν εξ ολοκλήρου αλγόριθµους για τις συναλλαγές της.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Λιάνγκ πήγε το ενδιαφέρον του για την Τεχνητή Νοηµοσύνη ένα βήµα παραπέρα. Το 2023 ίδρυσε την DeepSeek, µια εταιρεία µε έδρα το Hangzhou, αφιερωµένη στην ανάπτυξη µεγάλων γλωσσικών µοντέλων. Ο Λιάνγκ, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά που αναζητά στους υπαλλήλους του, ανέφερε: «Τα κριτήρια επιλογής µας ήταν πάντα το πάθος και η περιέργεια».

Ο Λιάνγκ έχει εκφράσει την αισιοδοξία του για την ικανότητα της Κίνας να αµφισβητήσει τους αµερικανικούς γίγαντες, όπως το OpenAI, εάν -όπως δήλωσε χαρακτηριστικά- «οι κινεζικές εταιρείες αρχίσουν να καινοτοµούν, αντί να µιµούνται τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ». Στόχος του Λιάνγκ είναι να διατηρήσει το κόστος και τις τιµές χαµηλά και προσιτά για τους χρήστες. Ο Λιάνγκ δεν έχει κάνει ακόµη καµία δηµόσια δήλωση µετά την ξαφνική δηµοτικότητα του DeepSeek, αλλά οι Κινέζοι χρήστες του ∆ιαδικτύου εξέφρασαν δέος για τα επιτεύγµατά του και επαίνεσαν τις προσπάθειές του. Μάλιστα ένας παροµοίασε τα επιτεύγµατά του «µε µια πυρηνική βόµβα» στον παγκόσµιο τοµέα της επιστήµης και της τεχνολογίας.

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή