Μετά τον λευκό καπνό, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα φαίνεται να μπαίνει στον «πάγο». Αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας η προγραμματισμένη για το Σάββατο απελευθέρωση ομήρων, όπως ανακοίνωσε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ για παραβιάσεις των όρων της συμφωνηθείσας εκεχειρίας.

Ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ – της ένοπλης πτέρυγας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος –, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, εμποδίζοντας τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας και βάζοντας στο στόχαστρο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που επιστρέφουν στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς: H απάντηση του Ισραήλ 

Στην τοποθέτηση της Χαμάς ο πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ τόνισε τα εξής: «Η ανακοίνωση της Χαμάς πρέπει να έχει μια πραγματική απάντηση: μια μαζική επίθεση στη Γάζα, από αέρος και ξηρά, παράλληλα με την πλήρη διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρισμού, των καυσίμων και του νερού, και τον βομβαρδισμό των φορτηγών βοήθειας που έχουν ήδη εισαχθεί και βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς στη Γάζα. Πρέπει να επιστρέψουμε στον πόλεμο και να τους καταστρέψουμε».

Σημειώνεται ότι η επόμενη απελευθέρωση ομήρων επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο. Θα απελευθερώνονταν από τη Χαμάς άλλοι τρεις Ισραηλινοί που είχαν κρατηθεί όμηροι στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθέρωνε έναν αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που άρχισε τον περασμένο μήνα.