Ανησυχία και στην γειτονική Τουρκία προκαλεί η σεισμική δραστηριότητα  στο Αιγαίο. Στην Τουρκία οι ειδικοί φοβούνται τσουνάμι ενώ στους φόβους τους ήρθε να προστεθεί κι ένα σπάνιο και ανησυχητικό φαινόμενο καταγράφεται στην γειτονική χώρα καθώς τραβήχτηκαν τα νερά σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη.

Πόσο όμως έχει σχέση αυτό το φαινόμενο με την σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο;

Σύμφωνα με το Weather Analysis Greece:

Πάλι όπως σχεδόν κάθε χρόνο έρχονται βίντεο και εικόνες με υποχώρηση των νερών στο Αιγαίο κλπ κλπ.

Εδώ 2 βίντεο ένα από δυτικές ακτές Τουρκιάς και ένα από Λήμνο από χθες και σήμερα όπου δείχνει τα νερά να έχουν υποχωρήσει 200 μέτρα μέσα, πχ στην Τουρκία.

Μόνο που σε βάθος έχουν υποχωρήσει μισό μέτρο με 70 πόντους (μικρή κλίση ακτογραμμής), δηλαδή πολύ λίγο.

Φυσικά αυτό οφείλεται σε 3 λόγους κυρίως.

  • Στο φαινόμενο της άμπωτις όπου πάμε στο μέγιστο αυτής μιας και πλησιάζουμε σε παλίρροια συζυγίας αφού σε 2 μέρες έχουμε πανσέληνο.

Η παλίρροια έχεα 2 ακραίες φάσεις, την αμπωτ (στην φάση που αδειάζει η θάλασσα) και την πλημμυρίδα (στην φάση που έρχονται τα νερά) και οφείλεται στην επιρροή της σελήνης και του ηλίου και φτιάχνει μια ταλάντωση του νερού των ωκεανών σε ένα μέγιστο ύψος και ελάχιστο ύψος που εξαρτάται και από την περιοχή και την μορφή του βυθού.

Λόγω σελήνης πχ (το ίδιο ακριβώς γίνεται και με τον ήλιο) δημιουργούνται 2 δυνάμεις σε κάθε σημείο της γης αρά και σε κύαθε μόριο νερού της θάλασσας.

Μια δύναμη έλξης προς την σελήνη σε κάθε μόριο νερού και μια φυγόκεντρη δύναμη που στρέφεται μακριά από τo βαρύκεντρο σελήνες-γης (άρα και στρέφεται μακριά από την σελίνι) πάνω στον άξονα σελήνης γης. 

Διαβάστε επίσης: ΕΚΠΑ για σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες: Πάνω από 12.800 σεισμοί - 102 την Κυριακή - Προβληματισμός για τις κατολισθήσεις

Η συνολική δύναμη δίνει και τις παλίρροιες. Στην περίπτωση της σελήνης αυτό όχι, γιατί η συνολική δύναμη της σελήνης στο νερό υπερνίκα την έλξη της γης στο νερό, αφού αυτή της γης είναι κατά εκατομμύρια φόρες μεγαλύτερη οπότε το νερό δεν κινείται κατακόρυφα καθόλου από την επιρροή ηλίου και σελήνης, αλλά διότι το νερό κινείται οριζόντια αφού εκεί δεν επηρεάζεται από την βαρύτητα της γης, οπότε και θέλει να συγκεντρωθεί στα σημεία Α και Β στο σχήμα (το 1ο σχήμα δείχνει με κόκκινε βέλη την συνολική δύναμη της παλίρροιας λόγω σελήνης και το 2ο την συνιστάμενη κίνηση στον οριζόντιο άξονα (αφού στον κατακόρυφο δεν κινείται καθόλου κάθε μεμονωμένο μόριο, αφού η δύναμη της γης υπερνίκα τα πάντα) η όποια και θέλει να φέρει τα μόρια στα σημεία Α και Β γι αυτό και έχουμε παλίρροιες). Στην περίπτωση του ηλίου, η συνολική δύναμη της παλίρροιας είναι περίπου 2.5 φόρες μικρότερη από ό,τι ασκεί η σελήνη.

Ενω η μεγιστοποίηση αυτής της συνολικής δύναμης σελήνης και ηλίου γίνεται στις παλίρροιες συζυγιών που γίνονται όταν έχουμε νέα σελήνη ή πανσέληνο και συμβαίνουν στα 2 άκρα της γης. Τότε έχουμε και τα μεγαλύτερα ύψη της στάθμης της θάλασσας.

Ενώ αντίθετα οι μικρότερες παλίρροιες συμβαίνουν στο 1ο τέταρτο και στο τελευταίο(3ο) τέταρτο της φάσης της σελήνης και λέγονται μικρές παλίρροιες.

Η εναλλαγή από μέγιστο σε μέγιστο ή από ελάχιστο σε ελάχιστο γίνεται κάθε 12 ώρες και 25 λεπτά, ενώ από μέγιστο σε ελάχιστο (άμπωτη-πλημμυρίδαα) κάθε 6 ώρες και μερικά λεπτά.

Έτσι τα πιο δυνατά παλιρροιακά ρεύματα στην θάλασσα υφίστανται όσο πηγαίνουμε προς την πανσέληνο ή όσο πηγαίνουμε προς την νέα σελήνη.

Το φαινόμενο της άμπωτης και πλημμυρίδας μεγιστοποιείται και γύρω από την εαρινή και φθινοπωρινοί ισημερία.

Εύρος παλίρροιας είναι η διαφορά μέγιστου ύψους που φτάνει η στάθμη της θάλασσας από το ελάχιστο ύψος που φτάνει.

Το εύρος παλίρροιας στην Ελλάδα είναι γενικά μικρό, και κυμαίνεται από μερικά εκατοστά έως και 1 μέτρο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις.

  • Στο ότι έχουμε εδώ και μέρες αντικυκλωνικές συνθήκες και πχ στο νότιο Αιγαίο έχουμε πιέσεις 1023 mbar και στην Λήμνο πχ ως και 1030 mbar πχ σήμερα.

Και ως γνωστόν για κάθε 1 mbar που ανεβαίνει η ατμοσφαιρική πίεση, κατεβαίνει περίπου 1 εκατοστό η επιφάνεια της θάλασσας.

  • Στο ότι έχουμε εδώ και πολλές μέρες βορειοανατολικούς άνεμους που έχουν μια συνεισφορά στο να τραβηχτούν τα νερά νοτιότερα και να πέσει η στάθμη βορειοτέρα.

Οπότε τίποτα το περίεργο για ακόμα μια φορά.

Θα πει κανείς, όλα αυτά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να οφείλεται και σε κάποια ηφαιστειακή διέγερση. Θα ίσχυε αν μπορούσε να έχει σχέση, αλλά από όσο γνωρίζουμε δεν έχει καμιά.

Μόνο εάν γίνει σεισμός ή κάποια υποθαλάσσια κατολίσθηση και αναπτυχτεί τσουνάμι αποσύρονται από τις ακτές τα νερά πριν έρθει το τσουνάμι, αλλά από ηφαίστειο δεν γνωρίζουμε καμιά τέτοια θεωρία να αποσύρονται τα νερά.