Στις προσπάθειες του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να πετύχει μια ιστορική συμφωνία ειρήνης με του Κούρδους του ΡΚΚ αναφέρεται το Bloomberg, καταγράφοντας τις προσπάθειές του «να αναβιώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους παράλληλα με τις συζητήσεις με την Ουάσινγκτον για το μέλλον των κουρδικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη γειτονική Συρία μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ».

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό που «βλέπει» ο Ερντογάν είναι «μια ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την αναταραχή και να αποτρέψει αυτό που η Τουρκία βλέπει ως αυξανόμενη απειλή του κουρδικού εθνικισμού στην περιοχή. Εάν πετύχει, θα ενίσχυε τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή και να ενισχύσει τον εαυτό του, καθώς επιδιώκει να ξαναγράψει το Σύνταγμα και να επεκτείνει την κυριαρχία του».

Διαβάστε ακόμα: Ερντογάν εναντίον Τραμπ: "Κανείς δεν μπορεί να προκαλέσει δεύτερη Νάκμπα στους Παλαιστινίους"

Bloomberg: «Κλειδί» για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας είναι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Όπως αναφέρεται, «κλειδί» για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας είναι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος, αν και δεν διευθύνει πλέον τις καθημερινές «επιχειρήσεις» του PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει σεβαστός από τους διοικητές του κινήματος, που τον αποκαλούν «Άπο».

«Ο αρχηγός "Άπο" θα κάνει μια σημαντική και ιστορική δήλωση στις 15 Φεβρουαρίου και θα την κάνει στην αρχή μιας προσπάθειας λύσης», είπε ο Μουράτ Καραγιλάν, ένας από τους διοικητές του PKK, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με κουρδικά μέσα ενημέρωσης, μια ημερομηνία που αποτελεί επέτειο της σύλληψης του Οτσαλάν στην Κένυα.

Ο Ερντογάν έχει μιλήσει ελάχιστα δημόσια για το κουρδικό ζήτημα. Όμως, ήδη από τον Οκτώβριο, ο εθνικιστής σύμμαχός του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είπε ότι ο 76χρονος Οτσαλάν πρέπει να απελευθερωθεί υπό τον όρο ότι θα πει στους συναδέλφους του ηγέτες του PKK να αφοπλιστούν και να συμμετάσχουν σε μια πολιτική λύση.

«Είμαστε έτοιμοι για μια μόνιμη και ριζική λύση», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Τουντσέρ Μπακριάν, ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος DEM. «Μας ενδιαφέρει αυτό το ιστορικό κάλεσμα, το υποστηρίζουμε και στεκόμαστε πίσω από αυτό», συμπλήρωσε.

Τι θέλει το ΡΚΚ, τι επιδιώκει ο Ερντογάν

Το PKK θέλει η τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την κουρδική ταυτότητα και τον πολιτισμό στο Σύνταγμα της χώρας και να επιτρέψει τη διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα σχολεία. Απαιτεί επίσης το δικαίωμα στην κουρδική αυτοδιάθεση ή αυτό που αποκαλεί «δημοκρατική αυτονομία» - ένα καθεστώς που θα εκχωρούσε περισσότερες εξουσίες από την κυβέρνηση της Άγκυρας στις τοπικές Αρχές στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

Για τον Ερντογάν, μια ειρηνευτική συμφωνία θα του εξασφάλιζε δυνητικά αρκετή υποστήριξη στο Κοινοβούλιο για να αλλάξει το Σύνταγμα και να παρατείνει τις περισσότερες από δύο δεκαετίες στην εξουσία του.

Ο Μεχμέτ Ουτσούμ, ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του Ερντογάν, είπε ότι η ενσωμάτωση θα βοηθήσει στην εξάλειψη του αυτονομισμού, καθώς υποστήριξε «την ενίσχυση και τη μόνιμη ελευθερία της κουρδικής γλώσσας».

Στις αρχές του 2015, ο Ερντογάν, ως πρωθυπουργός, και το PKK πλησίασαν σε συμφωνία. Ωστόσο, οι συνομιλίες κατέρρευσαν μετά την αύξηση των ποσοστών των κουρδικών κομμάτων στις εκλογές του Ιουνίου εκείνου του έτους, που συντέλεσαν στο να χάσει την πλειοψηφία το AKP, το κόμμα του Ερντογάν.