Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στο ρωσοουκρανικό μέτωπο, με τον Ρώσο πρόεδρο να θέτει τους όρους του και τον Oυκρανό ομόλογό του να μιλά για ανταλλαγή εδαφών, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε - για περίπου μίαμιση ώρα - τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με γνωστό αξιωματούχο των ΗΠΑ που μίλησε στο CNN.

Πρόκειται για την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο προέδρους από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ, ενώ έρχεται μία μέρα μετά την απελευθέρωση Αμερικανού κρατούμενου από τη Μόσχα. 

Το επιτελείο του Ρεπουμπλικανού προέδρου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είπε πως ελπίζει αυτή η κίνηση να σηματοδοτήσει και την επανέναρξη πιο εποικοδομητικών συνομιλιών στην κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία. 

Σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο Truth Social, ο Τραμπ έγραψε τα εξής: «Συμφωνήσαμε να εργαστούμε στενά κι εντατικά, με κατ'ιδίαν συναντήσεις, για να αρχίσουν άμεσα οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Θα αρχίσουμε με την ενημέρωση στον Ζελένσκι ώστε να τον πληροφορήσουμε για το αποτέλεσμα των συνομιλιών, κάτι που θα κάνω αμέσως». 

«Συζητήσαμε για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την οικονομία» πρόσθεσε ο Τραμπ για την επαφή με τον Πούτιν.

trump-putin


Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, προτού αμερικανικό κλιμάκιο μεταβεί στο Κίεβο για τις ειρηνευτικές διεργασίες, προτίθεται να ενημερώσει τον Ζελένσκι.

Μία ώρα συνομιλούσε με Ζελένσκι ο Τραμπ


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λίγη ώρα μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να τον ενημερώσει για όσα είπανε, όπως είχε υποσχεθεί.


«Είχα μια ουσιαστική συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Μιλήσαμε αρκετά για τις ευκαιρίες επίτευξης ειρήνης, συζητήσαμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε σε ομαδικό επίπεδο», γράφει ο Ζελένσκι στο Χ (πρώην Twitter).

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν επίσης τις τεχνολογικές δυνατότητες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των drones και άλλων προηγμένων βιομηχανιών.

«Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο Τραμπ για το ενδιαφέρον του για το τι μπορούμε να πετύχουμε μαζί. Μιλήσαμε και για την προετοιμασία ενός νέου εγγράφου για την ασφάλεια, την οικονομική συνεργασία και την εταιρική σχέση πόρων», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ βάζουν "πάγο" στον Ζελένσκι - "Μη ρεαλιστικός στόχος η επιστροφή στα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας"

Φρένο στα σχέδια του Βολοντίμιρ Ζελένσκι φαίνεται ότι βάζει η Ουάσινγκτον. Η επιστροφή στα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ σε Σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε παράλληλα πως η Ουάσινγκτον δεν βλέπει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας,

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, ως μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας, δεν θα αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία», είπε.

Ζελένσκι: Είμαι έτοιμος να ανταλλάξω εδάφη με τη Ρωσία

Tην πρόταση της ανταλλαγής εδαφών προκρίνει τώρα ο Ουκρανός πρόεδρος αφότου έγιναν γνωστοί οι όροι-τελεσίγραφα του Βλαντίμιρ Πούτιν και προτού ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ μεταβεί στο Κίεβο την επόμενη βδομάδα για εντατικές διεργασίες. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, ειδικότερα, ότι εάν γίνονταν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, θα πρότεινε να ανταλλάξει εδάφη που ελέγχουν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας με αντάλλαγμα την επιστροφή ουκρανικών εδαφών που κατέχει σήμερα η Ρωσία.

«Θα ανταλλάξουμε το ένα έδαφος με το άλλο», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο Ζελένσκι δεν διευκρίνισε ποια ουκρανικά εδάφη θα ζητήσει. «Δεν ξέρω, θα το δούμε. Αλλά όλα τα εδάφη μας είναι σημαντικά, δεν υπάρχει προτεραιότητα», πρόσθεσε.

H Ρωσία κατέχει σήμερα περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους στα ανατολικά και νότια της χώρας, καθώς η πλήρους κλίμακας εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου πλησιάζει στην τρίτη επέτειό της.

Η Ουκρανία πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίθεση στην περιοχή Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας τον περασμένο Αύγουστο και εξακολουθεί να κατέχει μέρος του εδάφους που είχε αρχικά καταλάβει, αν και το μέγεθός του έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια των ρωσικών αντεπιθέσεων.

Η συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι

Οι αξιωματούχοι του Κιέβου λένε ότι η επιχείρηση στο Κουρσκ είχε ως στόχο την προστασία των παραμεθόριων περιοχών και ότι η κατεχόμενη γη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί σε τυχόν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι προοπτικές των οποίων αυξήθηκαν μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οποιοδήποτε σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να προβλέπει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν είναι δυνατή καμία μελλοντική ρωσική επίθεση.