Η ψυχρή γεροντοκόρη Ευρώπη έχει τρελαθεί από φθόνο και οργή». Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν θα μπορούσε να χάσει αυτή την ευκαιρία να σχολιάσει καυστικά τη δεινή θέση στην οποία περιήλθε η Ευρώπη μετά το «άδειασμά» της από την κυβέρνηση Τραμπ. Με ανάρτησή του στο Telegram ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας υποστήριξε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν για την Ουκρανία ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα επιδιώξουν συμφωνία για τερματισμό του πολέμου ερήμην των υπολοίπων, δηλαδή της Ουκρανίας και της ΕΕ, αναδεικνύοντας την εξασθένιση της ευρωπαϊκής επιρροής σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορεί να είναι σκληρά λόγια, αλλά δεν απέχουν από την πραγματικότητα.

«Ευρώπη και Ουκρανία πρέπει να συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για να λειτουργήσει οποιαδήποτε συμφωνία», δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας. «Δεν είναι καλή τακτική να υποχωρεί κανείς στις απαιτήσεις της Ρωσίας πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε. Να όμως που ο πρόεδρος Τραμπ το έπραξε. «Πρέπει να διασφαλισθεί ότι δεν υπάρχει ειρήνη διά της επιβολής», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι η ρωσική απειλή, ακόμη και μετά από οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, θα υποχωρήσει. Γι’ αυτό οφείλουμε να επενδύσουμε ταχύτερα στην άμυνά μας. Η εμπειρία αιώνων υπαγορεύει ότι η ειρήνη μπορεί να διασφαλισθεί από θέση ισχύος». Να όμως που, τρία χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ είναι ανίσχυρη.

Λιγότερο από έναν μήνα αφού επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Το είχε εξαγγείλει, αλλά οι Ευρωπαίοι μάλλον δεν περίμεναν να ανατρέψει τη στρατηγική Μπάιντεν τόσο γρήγορα. Το πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας που παρουσίασε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο νέος Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσετ, προβλέπει για την Ουκρανία απώλεια εδαφών και μη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Πύραυλοι
Πρόκειται για σαφή ήττα της ευρωπαϊκής στρατηγικής. Η αλλαγή συνόρων με τη δύναμη των όπλων γίνεται αποδεκτή, την ώρα που η Μόσχα επιδεικνύει πυραύλους ικανούς να πλήξουν ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα ανατολικά κράτη-μέλη της ΕΕ φοβούνται ότι θα είναι τα επόμενα θύματα της «ρωσικής αρκούδας». Η ΕΕ δεν πείθει ότι μπορεί να τα προστατέψει. Η ασπίδα του ΝΑΤΟ δείχνει περισσότερο χρήσιμη από ποτέ άλλοτε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όμως αποσύρεται ενισχυμένο, έχοντας εντάξει τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Ο Χέγκσετ ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον θα εστιάσει εφεξής στο μέτωπο του Ειρηνικού και στην κινεζική απειλή. Την ανάσχεση της ρωσικής απειλής θα πρέπει να την αναλάβουν οι Ευρωπαίοι.

Το Bloomberg εκτιμά ότι, για να καλύψει το κενό η ΕΕ, θα απαιτηθούν πάνω από 3 τρισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία. Η οικονομική συγκυρία κάθε άλλο παρά θετική είναι, με την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, τη Γερμανία, να βρίσκεται στη μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση μεταπολεμικά, έχοντας χάσει τη φθηνή ενέργεια που διασφάλιζε το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο. Έχουν προταθεί λύσεις όπως η έκδοση κοινού χρέους και η κοινή προμήθεια στρατιωτικού υλικού. Η έκθεση Ντράγκι, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε δεκτή μετ’ επαίνων. Η Κομισιόν καταθέτει προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Οι ρυθμοί, όμως, είναι απελπιστικά αργοί σε σχέση με την ταχύτητα που απαιτούν οι εξελίξεις και επιβάλλει ο Τραμπ. Για μία ακόμα φορά, όπως στην κρίση χρέους προ 15ετίας, η ΕΕ συζητά πολύ και δρα με μεγάλη καθυστέρηση.

Εφημερίδα Απογευματινή