Τα βλέμματα στραμμένα στη Γερμανία, που από σήμερα Παρασκευή (14/2) έως και την Κυριακή (16/2) θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC), με 60 ηγέτες και αξιωματούχους να δίνουν το "παρών", συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Βανς, και του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η φετινή Διάσκεψη χαρακτηρίζεται από τη γεωπολιτική ένταση που πυροδοτείται από τη στάση της Αμερικής, κυρίως όσον αφορά την ρωσική εισβολή, ειδικά μετά την τηλεφωνική επαφή που είχε ο ίδιος με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.



Διάσκεψη του Μονάχου: Μηνύματα Τραμπ μέσω Βανς - Ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία 

Όπως μεταδίδει το Politico, ενδιαφέρον έχει ότι ο Βανς δε θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, σηματοδοτώντας μια σοβαρή διπλωματική επίπληξη προς τον ηγέτη της διοργανώτριας χώρας σε μια περίοδο αυξημένων διατλαντικών εντάσεων σχετικά με μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία.

Ο Βανς και ο Σολτς όντως δε θα συναντηθούν, αλλά όπως ανέφερε Γερμανός αξιωματούχος, είχαν ήδη συνάντηση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι τη Δευτέρα (9/2).



Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εμφανείς είναι οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης, με την αμερικανική πλευρά να πιέζει για ταχεία λήξη του πολέμου, ακόμη και με σοβαρές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμένει υπέρ της συνέχισης της πίεσης στη Μόσχα για μια ειρήνη από θέση ισχύος.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, ανήρτησε πως η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ρόλο κεντρικό στις διαπραγματεύσεις. Όπως ανέφερε: «Προτεραιότητά μας, τώρα, θα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της Ουκρανίας και η παροχή σε αυτή ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας».

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αναλυτές αλλά και ο επικεφαλής της Διάσκεψης, Κρίστοφ Χόισγκεν, επιβεβαίωσαν ότι αναμένονται έντονες διπλωματικές διεργασίες για το Ουκρανικό στο περιθώριο της Διάσκεψης. 

Εν αναμονή των όσων πει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς,ενώ όπως μεταδίδουν γερμανικά μέσα επίκειται στο Μόναχο και συνάντηση Βανς-Ζελένσκι.
Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος πιέζει την Ευρώπη και τη Γερμανία για να αναλάβουν όλο το βάρος, από εδώ και πέρα, της στήριξης της Ουκρανίας στρατιωτικά για τη διασφάλιση της ειρήνης, χωρίς αμερικανική στρατιωτική παρουσία.


Διχαστική η στάση Τραμπ

Ο νέος πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ παρ' ότι ανακοίνωσε τριμερείς συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας, η στάση του αποδείχθηκε διχαστική. Έχει χαρακτηρίσει «μη ρεαλιστική» την πλήρη αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας προ του 2014, προκαλώντας ανησυχία στην Ευρώπη και εντός της ουκρανικής ηγεσίας. Η Ουάσινγκτον απέκλεισε την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων, όπως και την άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διατλαντικός διχασμός απειλεί την ενότητα του ΝΑΤΟ, που φέτος συμπληρώνει 76 χρόνια ύπαρξης.

Εκτός από από το Ουκρανικό, η στάση του Τραμπ προκαλεί ανησυχία και σε άλλες περιοχές, καθώς σύμφωνα με αναλυτές, η πρότασή του να «αγοράσει» τη Γροιλανδία, και η επακόλουθη ένταση με τη Δανία, επισημαίνουν την περιφρόνησή του για τις αρχές του ΝΑΤΟ. Ο πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ, Κιμ Ντάροχ, προειδοποιεί πως η στάση αυτή στέλνει λάθος μηνύματα σε Ρωσία και Κίνα.

Στη Διάσκεψη του Μονάχου θα συμμετάσχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Μέσω αυτής προσφέρεται η ευκαιρία στους Ευρωπαίους ηγέτες να αναζητήσουν διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση της διατλαντικής συνεργασίας, ωστόσο οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο Τραμπ συνεχίζει να αναδιαμορφώνει τη θέση της Αμερικής στη διεθνή σκηνή, χωρίς να τον απασχολούν οι αντιρρήσεις των Ευρωπαίων εταίρων.