Για τη μεγάλη πιθανότητα να τεθεί σε κίνδυνο η ζωτικής σημασίας έρευνα στη Σελήνη με την καταστροφή τοποθεσίες που χρειάζονται για τα τηλεσκόπια από τους σεληνιακούς «τουρίστες» και τους φιλόδοξους διαστημικούς οργανισμούς, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Αν και η αυξανόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα στη Σελήνη δημιουργεί νέες συναρπαστικές ευκαιρίες για την αποκάλυψη της ιστορίας του σύμπαντος, επί του παρόντος υπάρχουν λίγοι διεθνώς συμφωνημένοι κανόνες σχετικά με το ποιος μπορεί να κάνει τι και πού.

Ο αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Dr. Martin Elvis δήλωσε ότι απαιτείται επειγόντως συντονισμός για την προστασία των χώρων επιστημονικού ενδιαφέροντος, όπως αναφέρει το Express.

«Ακόμη και αν η Σελήνη είναι μεγάλη - μεγαλύτερη από τη συνολική επιφάνεια της Αφρικής - ο αριθμός και το μέγεθος των τόπων στους οποίους θέλουμε να πάμε δεν είναι πραγματικά τόσο μεγάλος», είπε χαρακτηριστικά.

Η Κίνα σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν Διεθνή Σεληνιακό Ερευνητικό Σταθμό μέχρι τη δεκαετία του 2030, ενώ το αμερικανικό πρόγραμμα Artemis έχει προγραμματίσει αρκετές αποστολές με στόχο να κατασκευάσει τελικά τη δική του βάση.

Υπάρχει επίσης αυξανόμενο ενδιαφέρον από εταιρείες που θέλουν να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες για τουρισμό ή εξόρυξη ζωτικών σεληνιακών πόρων.

Ο Dr. Elvis είπε: «Υπάρχει μια επιθυμία από την τάξη των δισεκατομμυριούχων που λέει: "Θα ήθελα πολύ να περάσω μια εβδομάδα στη Σελήνη"».

Και συμπλήρωσε: «Το νερό στη Σελήνη επιτρέπει σίγουρα την ανθρώπινη εγκατάσταση, επειδή τώρα υπάρχει αρκετό νερό εκεί ώστε να μην χρειάζεται να μεταφερθεί με τεράστια έξοδα».

Τέτοιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να ωφελήσουν την επιστήμη, καθώς τα διαστημόπλοια μπορούν επίσης να μεταφέρουν τηλεσκόπια που βελτιώνουν την ικανότητά μας να παρατηρούμε και να κατανοούμε το σύμπαν.

Αλλά ο Dr. Elvis πρόσθεσε: «Το μεγάλο ερώτημα είναι, ποιος αποφασίζει αν αυτό θα γίνει για την αστρονομία ή για την εξόρυξη νερού; Και τι θα εμποδίσει κάποια άλλη χώρα ή εταιρεία να έρθει και να πει: "Δεν με νοιάζει, αυτό είναι το αγαπημένο μου σημείο για σκάψιμο και εξόρυξη νερού, οπότε θα το κάνω". Δεν υπάρχει πραγματικά μια οριστική απάντηση σε αυτό αυτή τη στιγμή».


*Διαβάστε ακόμα: Γαλλία: Μολυσμένα με απαγορευμένα φυτοφάρμακα τα μπουκέτα λουλουδιών - Τι δείχνει έρευνα ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου



Σελήνη: Οι «κορυφές του αιώνιου φωτός» 

Οι λεγόμενες «κορυφές του αιώνιου φωτός» είναι δημοφιλείς τοποθεσίες προσγείωσης επειδή τα υψηλά επίπεδα ηλιακού φωτός αποτελούν χρήσιμη πηγή ενέργειας. Μια άλλη σημαντική τοποθεσία είναι η μακρινή πλευρά της Σελήνης. Η ύπαρξη ενός ραδιοτηλεσκοπίου εκεί θα μπορούσε να επιτρέψει τη μελέτη των κοσμικών «σκοτεινών αιώνων» - μιας περιόδου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη αλλά πριν σχηματιστούν τα αστέρια ή οι γαλαξίες.

Εν τω μεταξύ, οι «λάκκοι του αιώνιου σκοταδιού» - περιοχές που βρίσκονται σταθερά στη σκιά - προσφέρουν πλεονεκτήματα για την αστρονομία.

Ο Dr. Elvis είναι συμπρόεδρος μιας ομάδας εργασίας της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, η οποία προσπαθεί να πείσει τους διεθνείς ηγέτες «ότι θα πρέπει να φροντίζουν για την επιστήμη όσο και για τα εμπορικά συμφέροντα ή την ανθρώπινη εξερεύνηση».



Η Συνθήκη για το Διάστημα

Περίπου 115 χώρες είναι μέλη της «Συνθήκης για το Διάστημα» και άλλες 23 την έχουν υπογράψει. Ορίζει ότι καμία χώρα δεν μπορεί να διεκδικήσει την κυριότητα του φεγγαριού και ότι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ειρηνικούς, μη στρατιωτικούς σκοπούς.

Όμως, μιλώντας στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης στη Βοστώνη, ο Dr. Elvis δήλωσε ότι χρειάζονται πιο λεπτομερείς κανόνες και συντονισμός για να διασφαλιστεί ότι «δεν θα χάσουμε αυτές τις μοναδικές ευκαιρίες να κάνουμε επιστημονική έρευνα σε κλίμακα που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε».

Και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή που η παρουσία ανθρώπων στη Σελήνη μας επιτρέπει να κάνουμε σπουδαία νέα πράγματα που θα κάνουν τα καλύτερα σημερινά τηλεσκόπια να μοιάζουν με παιχνίδια, οι δραστηριότητες των ανθρώπων μπορούν στην πραγματικότητα να διαταράξουν το ίδιο το περιβάλλον για το οποίο πηγαίνουμε εκεί. Είναι λοιπόν μια πράξη εξισορρόπησης. Χρειαζόμαστε αυτού του είδους τη δραστηριότητα στη Σελήνη για να είναι εφικτή η κατασκευή μεγάλων τηλεσκοπίων, αλλά δεν την χρειαζόμαστε παντού».