Ελληνική η καταγωγή της μυστηριώδους βασίλισσας Κλεοπάτρας - Τι αναφέρει τουρκικό δημοσίευμα
Tι γράφει ο τουρκικός τύπος
Ο τουρκικός Τύπος καταπιάνεται με την Κλεοπάτρα, την τελευταία βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου
![cleopatra_elliniki_katagogi](https://s.parapolitika.gr/images/1130x667/jpg/files/2025-02-14/cleopatra_elliniki_katagogi.jpg)
Με το ιστορικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας καταπιάνεται ο τουρκικός Τύπος υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μία «μυστηριώδη βασίλισσα της Αιγύπτου η οποία όμως, ήταν… ελληνικής καταγωγής».
Πρόκειται για την τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου η οποία πέρασε στις σελίδες της Ιστορίας για το απαράμιλλο κάλλος, την ευφυία, αλλά και τη στρατηγική της. Η Haber Turk αναφέρει δέκα πληροφορίες που πιθανόν πολλοί να αγνοούν για την Κλεοπάτρα, την τελευταία βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου.
Διαβάστε ακόμη: Κλεοπάτρα: Ένα βήμα πριν την ανακάλυψη του χαμένου τάφου της
Ήταν ελληνικής καταγωγής
Αν και η Κλεοπάτρα ταυτίζεται συχνά με την Αίγυπτο, στην πραγματικότητα ήταν ελληνικής καταγωγής. Ήταν απόγονος του Πτολεμαίου, ενός από τους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου που πέθανε το 323 π.Χ. Η δυναστεία των Πτολεμαίων, μακεδονικής καταγωγής, κυβέρνησε την Αίγυπτο, αλλά η Κλεοπάτρα ήταν μια από τις πρώτες ηγέτες αυτής της δυναστείας που έμαθε αιγυπτιακά και μιλούσε την ίδια γλώσσα με τον λαό της.
Μιλούσε πολλές γλώσσες
Η ευφυΐα της Κλεοπάτρας ξεχώριζε όχι μόνο για τις πολιτικές της κινήσεις, αλλά και για το γλωσσικό της ταλέντο. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, μπορούσε να μιλήσει τουλάχιστον 9 γλώσσες άπταιστα, ανάμεσά τους τα ελληνικά, τα λατινικά, τα αιγυπτιακά, τα αραμαϊκά και τα περσικά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούσε να επικοινωνεί απευθείας με διαφορετικούς πολιτισμούς χωρίς να χρησιμοποιεί μεταφραστή.
Η νέα Ίσις
Η Κλεοπάτρα συχνά παρουσίαζε τον εαυτό της ως θεά για να κερδίσει την αγάπη του αιγυπτιακού λαού. Ταύτισε μάλιστα, τον εαυτό της με την Ίσιδα, μια από τις σημαντικότερες αιγυπτιακές θεές.
Εντελώς πολιτική η σχέση της με τους εραστές της
Οι σχέσεις της Κλεοπάτρας με τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο δεν βασίζονταν στον πόθο ή τον ρομαντισμό, όπως συνήθως πιστεύεται, αλλά βασίζονταν αποκλειστικά σε στρατηγικά συμφέροντα. Ήθελε να εξασφαλίσει τον θρόνο της συνάπτοντας συμμαχία με τη Ρώμη. Και οι δύο σχέσεις απέφεραν σημαντικά πολιτικά κέρδη.
Γνωστή για την υψηλή νοημοσύνη της παρά για τη θρυλική ομορφιά της
Μία από τις κοινές πεποιθήσεις για την Κλεοπάτρα είναι ότι είχε εξαιρετική ομορφιά. Ωστόσο, αρχαία νομίσματα και απεικονίσεις δείχνουν ότι δεν συμμορφωνόταν απόλυτα με τα κλασικά πρότυπα της εποχής. Αυτό που πραγματικά έκανε εντύπωση ήταν το ευφυές και πειστικό ύφος της ομιλίας της, οι πολιτικές της ικανότητες και η χαρισματική της προσωπικότητα.
Τα μεγάλα πλοία της Κλεοπάτρας
Στους πολέμους μεταξύ Αιγύπτου και Ρώμης, η Κλεοπάτρα χρησιμοποίησε ειδικά κατασκευασμένα μεγάλα και επιβλητικά πλοία. Το ναυτικό που πολέμησε μαζί με τον Αντώνιο εναντίον της Ρώμης στη Μάχη του Ακτίου ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της εποχής του.
Έγραφε επιστολές σαν υπάλληλος
Η Κλεοπάτρα γενικά προτιμούσε να γράφει η ίδια τις επίσημες επιστολές της παρά να τις γράφουν οι γραφείς της εποχής. Η γραφή της ήταν χαρακτηριστική, ακόμη και σε διπλωματικά έγγραφα της εποχής.
Ονειρευόταν να κατακτήσει τη Ρώμη
Οι σχέσεις της Κλεοπάτρας με τη Ρώμη δεν περιορίζονταν στη σύναψη συμμαχιών. Ένα από τα μεγάλα όνειρά της ήταν να κατακτήσει τη Ρώμη και να την ενώσει με την Αίγυπτο. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο έληξε με την ήττα του Μάρκου Αντώνιου στη μάχη του Ακτίου.
Δημιούργησε το δικό της μοναδικό άρωμα
Η Κλεοπάτρα ήταν γνωστή για το ενδιαφέρον της για τις μυρωδιές. Σχεδίασε μάλιστα το δικό του άρωμα και χρησιμοποίησε αυτό το άρωμα ως μεγάλο όπλο στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις.
Ο τραγικός και συμβολικός θάνατός της
Είναι γνωστό ότι η Κλεοπάτρα αυτοκτόνησε, αλλά το πώς πραγματικά συνέβη αυτό είναι ακόμη συζητήσιμο. Σύμφωνα με τον μύθο, πέθανε αφού τη δάγκωσε κόμπρα. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, αυτό μπορεί να ήταν μια δολοφονία οργανωμένη από τους Ρωμαίους.