Με την επικοινωνία ανάμεσα στους ηγέτες ΗΠΑ και Ρωσίας να πέφτει σαν βαριά σκιά στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Βρυξελλών, η φετινή Διάσκεψη του Μονάχου διεξάγεται στον απόηχο των τελεσιγράφων που έθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και με το χαμηλό βαρομετρικό ανάμεσα σε Λευκό Οίκο και Κομισιόν να είναι εμφανές.

Οι παραδοσιακά στενές σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη καθορίζουν επί δεκαετίες την ατζέντα των θεμάτων της Διάσκεψης και παρά το γεγονός ότι ανέκυπταν σημεία αντεγκλήσεων, υπήρχε πάντα προσήλωση στην εφαρμογή μιας αμοιβαίας επωφελούς πολιτικής.

Αν και δεν θα παρευρεθεί στη Σύνοδο, και με την απουσία του ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποτελέσει σημαντικό «παίκτη» στη σκακιέρα των γεωπολιτικών διεργασιών.

Διάσκεψη Μονάχου: Τα θέματα που ανάβουν φωτιά

Τόσο οι θέσεις του προέδρου των ΗΠΑ για την επιβολή αύξησης των αμυντικών δαπανών στα μέλη του ΝΑΤΟ όσο και οι διεργασίες στις οποίες προβαίνει με τη Μόσχα για την προώθηση ειρηνευτικής συνθήκης, έχουν θέσει τη γηραιά ήπειρο σε αυξημένη επιφυλακή.

Πριν από λίγες ώρες, το Βερολίνο επέκρινε το αποτέλεσμα των συνομιλιών Τραμπ με Πούτιν, κάνοντας λόγο για αποδοχή όρων με το «καλημέρα», ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεμήνυσε ότι ο ρόλος της Ευρώπης στην εξίσωση είναι κομβικός.

Την ίδια στιγμή, σκεπτικισμός επικρατεί στο ουκρανικό επιτελείο μετά την ενημέρωση από τον Τραμπ για το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον Πούτιν, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προειδοποιεί, πριν από λίγες ώρες, μετά την επικοινωνία με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, ότι ο Ρώσος πρόεδρος ξεγελά και δεν επιζητεί την ειρήνη.

Με το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας να προβληματίζει όχι μόνο την Ουκρανία αλλά και τις Βρυξέλλες, ακόμη ένα επείγον ζήτημα τίθεται στο τραπέζι της Διασκέψης. Νωρίτερα, η πρόταση του Ζελένσκι για ανταλλαγή εδαφών με τη Ρωσία απορρίφθηκε, μετά και την επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν, κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι η Κριμαία, που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Ρωσία, όπως και το 20% των εδαφών της ανατολικής πλευράς, πιθανόν να μην αποτελέσουν ξανά κομμάτι της Ουκρανίας.

Το γεγονός αυτό πυροδότησε τη σφοδρή αντίδραση της ΕΕ που άφησε να εννοηθεί πως το δόγμα «Αμερική πάνω από όλα» επισκιάζει τις διπλωματικές ισορροπίες, τη στιγμή που οι Βρυξέλλες διαφωνούν με την προσέγγιση του Ρεπουμπλικανού προέδρου όσον αφορά στην εκτόνωση της ρωσοουκρανικής κρίσης.

Η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για τον τερματισμό του πολέμου βρίκεται επίσης ψηλά στην ατζέντα επαφών των Ευρωπαίων ηγετών, ωστόσο η αδράνεια της Ένωσης σχολιάζεται ολοένα και περισσότερο από τους αναλυτές όπως και το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ παρουσιάζει εικόνα παράλυσης μπροστά στις συνεχιζόμενες εξελίξεις, χωρίς να εμφανίζει ένα συνεκτικό σχέδιο.

Η συνάντηση Ζελένσκι-Βανς

Στο Μόναχο, ο Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο του Τραμπ, Τζέι ντι Βανς, με τον πρώτο να θέτει το κομμάτι της προώθησης των ουκρανικών συμφερόντων ως υψίστης σημασίας για την υπογραφή συμφωνίας.

Ακόμη, όμως, δεν είναι σαφές τι θα επιδιώξει η αμερικανική πλευρά κατά τη Σύνοδο. Πιθανόν, ο Βανς να διασφαλίσει τη συμμετοχή Ζελένσκι στις επερχόμενες συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Παράλληλα ο Ζελένσκι αναμένεται να συναντήσει τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Ρούμπιο, στο Μόναχο.

Προβληματισμό εγείρει, την ίδια ώρα, το γεγονός ότι ο Τραμπ παρόλο που δήλωσε την Πέμπτη ότι Ρώσοι αξιωματούχοι πρόκειται να συναντηθούν με Αμερικανούς και Ουκρανούς στο πλαίσιο της Διάσκεψης, η πλευρά του Κιέβου διεμήνυσε ότι κάτι τέτοιο, οι συνομιλίες δηλαδή με ρωσική αντιπροσωπεία, δεν προβλέπεται.

Στη φετινή Διάσκεψη συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Λετονίας, της Δανίας, της Τσεχίας και της Κροατίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, των ΗΠΑ, της Κίνας, του Ισραήλ και του Καναδά και πολλοί άλλοι.