Διάσκεψη Μονάχου: Σε κλίμα έντασης η πρώτη μέρα - To "καρφί" του Τζέι ντι Βανς για την Ευρώπη και τα σχόλια της ΕΕ για "ψευδοειρήνη" και "άγαρμπο" Τραμπ
Πώς εξελίσσονται οι εργασίες
Κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου κυριάρχησαν οι εκατέρωθεν αιχμές της Ευρώπης και των ΗΠΑ με αφορμή τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
![86eef780-eadb-11ef-a819-277e390a7a08](https://s.parapolitika.gr/images/1130x667/jpg/files/2025-02-14/86eef780-eadb-11ef-a819-277e390a7a08.jpg)
Με δηλώσεις που μαρτυρούν τεταμένο κλίμα συνεχίζεται η Διάσκεψη του Μονάχου με τη συμμετοχή 60, συνολικά, ηγετών. «Οι Ευρωπαίοι φοβάστε τους ψηφοφόρους σας και η Αμερική δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό», ήταν η δήλωση του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζέι ντι Βανς, πριν από λίγο, που δυναμίτισε το κλίμα.
«Η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ έχει μια κοσμοθεωρία που δεν λαμβάνει υπ' όψιν τους καθιερωμένους κανόνες», τόνισε, από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταρτίσουν συγκεκριμένα σχέδια για την Ουκρανία αν θέλουν να έχουν λόγο σε μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα.
«Το Κίεβο θα συνομιλήσει με τη Μόσχα όταν ΗΠΑ, Ουκρανία και σύμμαχοι αποκτήσουν κοινή θέση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε ένα μήνυμα-αιχμή τόσο προς τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ είπε ότι ενδεχομένως να χρειαστούν 110.000 ξένα στρατεύματα για τη διασφάλιση της ειρήνης.
Η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ «έχει μια διαφορετική κοσμοθεωρία από εμάς, μια κοσμοθεωρία που δεν λαμβάνει υπ'όψιν τους καθιερωμένους κανόνες, τις καθιερωμένες συνεργασίες και την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ κατά την έναρξη της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) και προειδοποίησε: «Η απουσία κανόνων δεν πρέπει να γίνει το πρότυπο για μια νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο».
Ο κ. Σταϊνμάιερ δήλωσε ακόμη ότι οι άλλες χώρες δεν μπορούν ασφαλώς να αλλάξουν την αναδιάταξη της πολιτικής στην Ουάσινγκτον υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. «Πρέπει να την αποδεχτούμε και να την αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, είναι πεπεισμένος, δεν είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας αυτή η κοσμοθεωρία να γίνει το μοναδικό κυρίαρχο παράδειγμα», τόνισε και δήλωσε ανήσυχος για τη συγκέντρωση εξουσίας μεταξύ των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ. Εκεί «εμφανίζεται αυτή τη στιγμή μια συγκέντρωση τεχνολογικής, οικονομικής και πολιτικής ισχύος, η οποία είναι, πιστεύω, ιστορικά άνευ προηγουμένου». Ως δημοκράτης, συνέχισε, «ανησυχώ, ανησυχώ πολύ, όταν μια μικρή επιχειρηματική ελίτ έχει τη δύναμη, τα μέσα και τη βούληση να επαναπροσδιορίσει ένα ουσιαστικό μέρος των κανόνων του παιχνιδιού στις φιλελεύθερες δημοκρατίες».
Παρά τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος διαβεβαίωσε τους διεθνείς εταίρους για αξιοπιστία και σταθερότητα. «Μπορείτε να βασιστείτε στη Γερμανία. Μπορείτε να βασιστείτε σε εμάς», υπογράμμισε και, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι εκλογές διενεργούνται έξι μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, επισήμανε ότι «πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο σε μια χώρα που είναι συνηθισμένη στη σταθερότητα, μια χώρα που αγαπά τα σχέδια, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».
«Λέω στους εταίρους και τους φίλους μας: η γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας παραμένει ευρωπαϊκή, παραμένει διατλαντική και παραμένει πολυμερής. Ακόμη και σε μια περίοδο πολιτικής μετάβασης ισχύουν τα εξής: Επιδιώκουμε τα συμφέροντά μας, αναζητούμε κοινές λύσεις, διευρύνουμε τις διεθνείς μας συνεργασίες», ανέφερε ο κ. Σταϊνμάιερ. «Η Ευρώπη παραμένει ο βασικός άξονας της πολιτικής μας. Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, πρέπει θα προσανατολίσει τις ενέργειές της προς τον σεβασμό και την προώθηση της ευρωπαϊκής ενότητας. Η ευρωπαϊκή πολιτική σπάνια προκύπτει από μια προκαθορισμένη συναίνεση, αλλά από τη συνεχή αναζήτηση και διεύρυνση κοινού εδάφους. Και ακόμα κι αν αυτό παραμένει επίπονο - να είστε σίγουροι: η καρδιά της Γερμανίας θα συνεχίσει να χτυπάει και στο μέλλον για την Ευρώπη», κατέληξε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.
Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Μπόρις Πιστόριους είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πόυτιν «δεν μετακινήθηκε στο ελάχιστο» από τη διαπραγματευτική θέση του, επομένως δεν είναι προς το συμφέρον της άλλης πλευράς να το κάνει.
«Νομίζω πως ήταν άγαρμπο. Νομίζω ότι ήταν λάθος», είπε για τη θέση του Τραμπ και του Αμερικανού υπουργού Άμυνας. «Θα ήταν πολύ καλύτερα να μιλήσει για ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ και εδαφικές αλλαγές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Αν οι ευρωπαϊκές χώρες πρόκειται να εμπλακούν στην υποστήριξη οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας Ουκρανίας-Ρωσίας, θα πρέπει να εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις για αυτήν, είπε ο Πιστόριους, δύο ημέρες αφότου ο Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία για την Ουκρανία με τον Πούτιν χωρίς να ενημερώσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ ή την Ουκρανία εκ των προτέρων.
Είπε επίσης πως τα επόμενα χρόνια, η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μόνη της χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Για αυτό τον λόγο, είπε, θα πρέπει να αλλάξουν τόσο τα κριτήρια του Μάαστριχτ στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το χρέος όσο και το φρένο χρέους της ίδιας της Γερμανίας, ώστε να καταστεί πιο εύκολο για τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα, όπως απαιτεί η κυβέρνηση Τραμπ.
Είναι λογικό, είπε ο Πιστόριους, οι ΗΠΑ να θέλουν να μεταθέσουν το επίκεντρο για την ασφάλειά τους προς την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού και να δαπανούν λιγότερα για την άμυνα της Ευρώπης, αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για μια σταδιακή μετάβαση. Σε αυτό, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ συμφώνησε μαζί του, είπε ο Πιστόριους.
Εξάλλου, μια «ψευδοειρήνη» στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα και θα υπονόμευε την ασφάλεια της Ευρώπης, είπε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπως δήλωσε σήμερα η ίδια.
Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία» και υπογράμμισε ότι και οι δύο «θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, μια ειρήνη που οδηγεί σε μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία, στην οποία θα πρέπει να δοθούν σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας».
Κατά την ομιλία της, η Πρόεδρος της Επιτροπής, υπογράμμισε τα «ιστορικά ποσά» με τα οποία οι Ευρωπαίοι έχουν στηρίξει την Ουκρανία. «Οικονομικά και στρατιωτικά η συνολική στήριξη ανέρχεται σε 134 δισ. ευρώ. Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι έχει συνεισφέρει οποιοσδήποτε άλλος», τόνισε και σημείωσε ότι το ποσό αυτό περιλαμβάνει 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια - ίση με αυτή των ΗΠΑ. Παράλληλα, υπενθύμισε τις «σκληρές κυρώσεις» που έχει θέση η Δύση κατά της οικονομίας της Ρωσίας, καθώς και τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.
«Μια αποτυχημένη Ουκρανία θα αποδυνάμωνε την Ευρώπη, αλλά θα αποδυνάμωνε και τις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία» και υπογράμμισε ότι και οι δύο «θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, μια ειρήνη που οδηγεί σε μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία, στην οποία θα πρέπει να δοθούν σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας».
Κατά την ομιλία της, η πρόεδρος της Επιτροπής, υπογράμμισε τα «ιστορικά ποσά» με τα οποία οι Ευρωπαίοι έχουν στηρίξει την Ουκρανία. «Οικονομικά και στρατιωτικά η συνολική στήριξη ανέρχεται σε 134 δισ. ευρώ. Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι έχει συνεισφέρει οποιοσδήποτε άλλος», τόνισε και σημείωσε ότι το ποσό αυτό περιλαμβάνει 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια - ίση με αυτή των ΗΠΑ. Παράλληλα, υπενθύμισε τις «σκληρές κυρώσεις» που έχει θέση η Δύση κατά της οικονομίας της Ρωσίας, καθώς και τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Συνεχίζοντας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι είναι έτοιμος να εργαστεί «για μια ειρήνη που τιμά τη θυσία της χώρας του και των πεσόντων συμπατριωτών του» και υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θέλει μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Από την άλλη πλευρά, είπε, ο Ρώσσος Πρόεδρος Πούτιν λέει ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί, αλλά δε γνωρίζουμε με ποιους όρους. «Είναι στο χέρι του να αποδείξει ότι το συμφέρον του δεν είναι να παρατείνει αυτόν τον πόλεμο. Είναι στο χέρι του να δείξει ότι έχει εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του να καταστρέψει την Ουκρανία», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.
«Εργαζόμαστε με την Ουκρανία για την ένταξή της στην ΕΕ, γιατί η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας και εδώ βρίσκεται το μέλλον της», ανέφερε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Επιτροπής. Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή θα εντείνει το έργο της για να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. «Έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά τώρα είναι και πάλι η ώρα να μετακινήσουμε βουνά», είπε η φον ντερ Λάιεν.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στη Γερμανία μετά την άφιξή του για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, ως μέρος μιας κοινής συμμαχίας, οι Ευρωπαίοι να ενισχύσουν την άμυνά τους, ενώ η Αμερική εστιάζει σε περιοχές του κόσμου που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε ο Βανς.
Μιλώντας προς Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η ελευθερία της έκφρασης «υποχωρεί» ιδιαίτερα στην Ευρώπη, λέγοντας πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα «παλέψει» για να «υπερασπιστεί» την ελευθερία της έκφρασης.
Ο Τζέι Ντι Βανς αναφέρθηκε και στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. «Υπάρχει ένας νέος σερίφης στην πόλη», είπε.
Σύμφωνα με τον Βανς, τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν θέματα όπως οι αμυντικοί προϋπολογισμοί. Οι ΗΠΑ, ανέφερε, πιστεύουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να διαδραματίσουν «μεγαλύτερο ρόλο» στο μέλλον της ηπείρου.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος σημείωσε ότι γίνεται όλο και λιγότερο σαφές για ποιον λόγο η Ευρώπη αμύνεται.
«Ποιο είναι το θετικό όραμα που εμψυχώνει αυτό το σύμφωνο ασφαλείας», ρωτά. «Πιστεύω βαθιά ότι δεν υπάρχει ασφάλεια αν φοβάσαι τις φωνές και τις απόψεις που καθοδηγούν τον ίδιο σου τον λαό».
«Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην κορυφή, και ναι, μπορούν να σταματήσουν κάθε κακό. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει (οι ΗΠΑ) να είναι στο πλευρό μας, γιατί αυτοί (η Ρωσία) μας επιτέθηκαν και μας κατέλαβαν. Άρα εμείς έχουμε δίκιο και αυτοί όχι», είπε χαρακτηριστικά.
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα αποσαφηνίσουν σχόλια του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς ότι η Ουάσινγκτον έχει στρατιωτικούς, καθώς και οικονομικούς μοχλούς για να πιέσει τη Ρωσία να συμφωνήσει σε μια καλή ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία.
«Η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ έχει μια κοσμοθεωρία που δεν λαμβάνει υπ' όψιν τους καθιερωμένους κανόνες», τόνισε, από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταρτίσουν συγκεκριμένα σχέδια για την Ουκρανία αν θέλουν να έχουν λόγο σε μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα.
«Το Κίεβο θα συνομιλήσει με τη Μόσχα όταν ΗΠΑ, Ουκρανία και σύμμαχοι αποκτήσουν κοινή θέση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε ένα μήνυμα-αιχμή τόσο προς τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ είπε ότι ενδεχομένως να χρειαστούν 110.000 ξένα στρατεύματα για τη διασφάλιση της ειρήνης.
Διάσκεψη Μονάχου: Όλες οι εξελίξεις
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέκρινε πριν από λίγο τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «κοσμοθεωρία η οποία δεν λαμβάνει υπ' όψιν τους καθιερωμένους κανόνες» και εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση εξουσίας μεταξύ των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ.Η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ «έχει μια διαφορετική κοσμοθεωρία από εμάς, μια κοσμοθεωρία που δεν λαμβάνει υπ'όψιν τους καθιερωμένους κανόνες, τις καθιερωμένες συνεργασίες και την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ κατά την έναρξη της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) και προειδοποίησε: «Η απουσία κανόνων δεν πρέπει να γίνει το πρότυπο για μια νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο».
Ο κ. Σταϊνμάιερ δήλωσε ακόμη ότι οι άλλες χώρες δεν μπορούν ασφαλώς να αλλάξουν την αναδιάταξη της πολιτικής στην Ουάσινγκτον υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. «Πρέπει να την αποδεχτούμε και να την αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, είναι πεπεισμένος, δεν είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας αυτή η κοσμοθεωρία να γίνει το μοναδικό κυρίαρχο παράδειγμα», τόνισε και δήλωσε ανήσυχος για τη συγκέντρωση εξουσίας μεταξύ των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ. Εκεί «εμφανίζεται αυτή τη στιγμή μια συγκέντρωση τεχνολογικής, οικονομικής και πολιτικής ισχύος, η οποία είναι, πιστεύω, ιστορικά άνευ προηγουμένου». Ως δημοκράτης, συνέχισε, «ανησυχώ, ανησυχώ πολύ, όταν μια μικρή επιχειρηματική ελίτ έχει τη δύναμη, τα μέσα και τη βούληση να επαναπροσδιορίσει ένα ουσιαστικό μέρος των κανόνων του παιχνιδιού στις φιλελεύθερες δημοκρατίες».
Παρά τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος διαβεβαίωσε τους διεθνείς εταίρους για αξιοπιστία και σταθερότητα. «Μπορείτε να βασιστείτε στη Γερμανία. Μπορείτε να βασιστείτε σε εμάς», υπογράμμισε και, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι εκλογές διενεργούνται έξι μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, επισήμανε ότι «πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο σε μια χώρα που είναι συνηθισμένη στη σταθερότητα, μια χώρα που αγαπά τα σχέδια, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».
«Λέω στους εταίρους και τους φίλους μας: η γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας παραμένει ευρωπαϊκή, παραμένει διατλαντική και παραμένει πολυμερής. Ακόμη και σε μια περίοδο πολιτικής μετάβασης ισχύουν τα εξής: Επιδιώκουμε τα συμφέροντά μας, αναζητούμε κοινές λύσεις, διευρύνουμε τις διεθνείς μας συνεργασίες», ανέφερε ο κ. Σταϊνμάιερ. «Η Ευρώπη παραμένει ο βασικός άξονας της πολιτικής μας. Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, πρέπει θα προσανατολίσει τις ενέργειές της προς τον σεβασμό και την προώθηση της ευρωπαϊκής ενότητας. Η ευρωπαϊκή πολιτική σπάνια προκύπτει από μια προκαθορισμένη συναίνεση, αλλά από τη συνεχή αναζήτηση και διεύρυνση κοινού εδάφους. Και ακόμα κι αν αυτό παραμένει επίπονο - να είστε σίγουροι: η καρδιά της Γερμανίας θα συνεχίσει να χτυπάει και στο μέλλον για την Ευρώπη», κατέληξε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.
Γερμανία: Άγαρμπη η θέση Τραμπ
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε πως ήταν λάθος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει από το τραπέζι τα διαπραγματευτικά χαρτιά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και των εδαφικών παραχωρήσεων πριν από ενδεχόμενες συνομιλίες για να τελειώσει ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία.Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Μπόρις Πιστόριους είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πόυτιν «δεν μετακινήθηκε στο ελάχιστο» από τη διαπραγματευτική θέση του, επομένως δεν είναι προς το συμφέρον της άλλης πλευράς να το κάνει.
«Νομίζω πως ήταν άγαρμπο. Νομίζω ότι ήταν λάθος», είπε για τη θέση του Τραμπ και του Αμερικανού υπουργού Άμυνας. «Θα ήταν πολύ καλύτερα να μιλήσει για ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ και εδαφικές αλλαγές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Αν οι ευρωπαϊκές χώρες πρόκειται να εμπλακούν στην υποστήριξη οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας Ουκρανίας-Ρωσίας, θα πρέπει να εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις για αυτήν, είπε ο Πιστόριους, δύο ημέρες αφότου ο Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία για την Ουκρανία με τον Πούτιν χωρίς να ενημερώσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ ή την Ουκρανία εκ των προτέρων.
Είπε επίσης πως τα επόμενα χρόνια, η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μόνη της χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Για αυτό τον λόγο, είπε, θα πρέπει να αλλάξουν τόσο τα κριτήρια του Μάαστριχτ στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το χρέος όσο και το φρένο χρέους της ίδιας της Γερμανίας, ώστε να καταστεί πιο εύκολο για τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα, όπως απαιτεί η κυβέρνηση Τραμπ.
Είναι λογικό, είπε ο Πιστόριους, οι ΗΠΑ να θέλουν να μεταθέσουν το επίκεντρο για την ασφάλειά τους προς την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού και να δαπανούν λιγότερα για την άμυνα της Ευρώπης, αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για μια σταδιακή μετάβαση. Σε αυτό, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ συμφώνησε μαζί του, είπε ο Πιστόριους.
Εξάλλου, μια «ψευδοειρήνη» στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα και θα υπονόμευε την ασφάλεια της Ευρώπης, είπε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπως δήλωσε σήμερα η ίδια.
Φον ντερ Λάιεν: Μια αποτυχημένη Ουκρανία θα αποδυνάμωνε την Ευρώπη
«Μια αποτυχημένη Ουκρανία θα αποδυνάμωνε την Ευρώπη, αλλά θα αποδυνάμωνε και τις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία» και υπογράμμισε ότι και οι δύο «θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, μια ειρήνη που οδηγεί σε μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία, στην οποία θα πρέπει να δοθούν σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας».
Κατά την ομιλία της, η Πρόεδρος της Επιτροπής, υπογράμμισε τα «ιστορικά ποσά» με τα οποία οι Ευρωπαίοι έχουν στηρίξει την Ουκρανία. «Οικονομικά και στρατιωτικά η συνολική στήριξη ανέρχεται σε 134 δισ. ευρώ. Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι έχει συνεισφέρει οποιοσδήποτε άλλος», τόνισε και σημείωσε ότι το ποσό αυτό περιλαμβάνει 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια - ίση με αυτή των ΗΠΑ. Παράλληλα, υπενθύμισε τις «σκληρές κυρώσεις» που έχει θέση η Δύση κατά της οικονομίας της Ρωσίας, καθώς και τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.
«Μια αποτυχημένη Ουκρανία θα αποδυνάμωνε την Ευρώπη, αλλά θα αποδυνάμωνε και τις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία» και υπογράμμισε ότι και οι δύο «θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, μια ειρήνη που οδηγεί σε μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία, στην οποία θα πρέπει να δοθούν σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας».
Κατά την ομιλία της, η πρόεδρος της Επιτροπής, υπογράμμισε τα «ιστορικά ποσά» με τα οποία οι Ευρωπαίοι έχουν στηρίξει την Ουκρανία. «Οικονομικά και στρατιωτικά η συνολική στήριξη ανέρχεται σε 134 δισ. ευρώ. Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι έχει συνεισφέρει οποιοσδήποτε άλλος», τόνισε και σημείωσε ότι το ποσό αυτό περιλαμβάνει 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια - ίση με αυτή των ΗΠΑ. Παράλληλα, υπενθύμισε τις «σκληρές κυρώσεις» που έχει θέση η Δύση κατά της οικονομίας της Ρωσίας, καθώς και τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Συνεχίζοντας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι είναι έτοιμος να εργαστεί «για μια ειρήνη που τιμά τη θυσία της χώρας του και των πεσόντων συμπατριωτών του» και υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θέλει μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Από την άλλη πλευρά, είπε, ο Ρώσσος Πρόεδρος Πούτιν λέει ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί, αλλά δε γνωρίζουμε με ποιους όρους. «Είναι στο χέρι του να αποδείξει ότι το συμφέρον του δεν είναι να παρατείνει αυτόν τον πόλεμο. Είναι στο χέρι του να δείξει ότι έχει εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του να καταστρέψει την Ουκρανία», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.
«Εργαζόμαστε με την Ουκρανία για την ένταξή της στην ΕΕ, γιατί η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας και εδώ βρίσκεται το μέλλον της», ανέφερε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Επιτροπής. Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή θα εντείνει το έργο της για να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. «Έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά τώρα είναι και πάλι η ώρα να μετακινήσουμε βουνά», είπε η φον ντερ Λάιεν.
Η Κομισιόν θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα» και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες που επί του παρόντος στην ΕΕ είναι λίγο κάτω από το 2% του ΑΕΠ πάνω από το 3% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερες επενδύσεις κάθε χρόνο. Για το λόγο αυτό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές επενδύσεις. «Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει «ελεγχόμενα και υπό όρους». Επιπλέον, είπε ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων για την αντιμετώπιση της ειδικής κατάστασης κάθε κράτους μέλους. Τόνισε, ακόμη, ότι «για ένα τεράστιο πακέτο 'Αμυνας χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στον καθορισμό των επενδυτικών μας προτεραιοτήτων» και αυτό θα επιτρέψει επενδύσεις σε αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που είναι απαραίτητα.Το σχόλιο Ρούτε
Η απόφαση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, στην οποία οι ηγέτες 32 κρατών μελών χαιρέτισαν τις μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία και την πρόοδό της προς την ένταξη στη Συμμαχία, δεν προέβλεπε ότι η ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στη Γερμανία μετά την άφιξή του για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Τζέι ντι Βανς: H ελευθερία της έκφρασης υποχωρεί ιδιαίτερα στην Ευρώπη
Η Ευρώπη πρέπει να «ενισχύσει» την άμυνά της και οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν σε άλλες περιοχές του κόσμου, δήλωσε σήμερα σε ομιλία του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, «στην Ουάσινγκτον, υπάρχει νέος σερίφης στην πόλη».«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, ως μέρος μιας κοινής συμμαχίας, οι Ευρωπαίοι να ενισχύσουν την άμυνά τους, ενώ η Αμερική εστιάζει σε περιοχές του κόσμου που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε ο Βανς.
Μιλώντας προς Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η ελευθερία της έκφρασης «υποχωρεί» ιδιαίτερα στην Ευρώπη, λέγοντας πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα «παλέψει» για να «υπερασπιστεί» την ελευθερία της έκφρασης.
Ο Τζέι Ντι Βανς αναφέρθηκε και στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. «Υπάρχει ένας νέος σερίφης στην πόλη», είπε.
Σύμφωνα με τον Βανς, τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν θέματα όπως οι αμυντικοί προϋπολογισμοί. Οι ΗΠΑ, ανέφερε, πιστεύουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να διαδραματίσουν «μεγαλύτερο ρόλο» στο μέλλον της ηπείρου.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος σημείωσε ότι γίνεται όλο και λιγότερο σαφές για ποιον λόγο η Ευρώπη αμύνεται.
«Ποιο είναι το θετικό όραμα που εμψυχώνει αυτό το σύμφωνο ασφαλείας», ρωτά. «Πιστεύω βαθιά ότι δεν υπάρχει ασφάλεια αν φοβάσαι τις φωνές και τις απόψεις που καθοδηγούν τον ίδιο σου τον λαό».
Zελένσκι: Oι ΗΠΑ δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο - Οι γκρίνιες της Ρωσίας
Ο Βολοντίμιρ Ζελένκσι σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ανέφερε πως είναι αισιόδοξος, αλλά σημείωσε ότι μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο, παρά τον ντόρο που έχουν ξεσηκώσει για να υπάρξει σύντομα εκεχειρία.«Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην κορυφή, και ναι, μπορούν να σταματήσουν κάθε κακό. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει (οι ΗΠΑ) να είναι στο πλευρό μας, γιατί αυτοί (η Ρωσία) μας επιτέθηκαν και μας κατέλαβαν. Άρα εμείς έχουμε δίκιο και αυτοί όχι», είπε χαρακτηριστικά.
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα αποσαφηνίσουν σχόλια του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς ότι η Ουάσινγκτον έχει στρατιωτικούς, καθώς και οικονομικούς μοχλούς για να πιέσει τη Ρωσία να συμφωνήσει σε μια καλή ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία.