Αντιδράσεις πυροδότησε η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου, τη στιγμή που φαίνεται να «πάγωσε» η Ευρώπη με τα «καρφιά» του αξιωματούχου του αμερικανικού ρεπουμπλικανικού επιτελείου για τη γηραιά ήπειρο. Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν, αν μη τι άλλο, έντονες σκέψεις για το μέλλον των σχέσεων Ουάσινγκτον-Βρυξελλών. 

Διάσκεψη Μονάχου: Για επιθετική στάση των ΗΠΑ μιλούν Κομισόν και Γερμανία

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας δήλωσε ότι ακούγοντας την ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, είχε την αίσθηση ότι η Ουάσινγκτον «προσπαθούσε να ξεκινήσει καυγά» με την Ευρώπη.

«Ακούγοντας αυτήν την ομιλία, είναι σαν να προσπαθούν να ξεκινήσουν καυγά μαζί μας και εμείς δεν θέλουμε να καυγαδίσουμε με τους φίλους μας», είπε η Κάλας.

Η Κάγια Κάλας τόνισε ότι οι σύμμαχοι θα έπρεπε να επικεντρώνονται σε μεγαλύτερες απειλές, όπως στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από κορυφαίους πολιτικούς αξοωματούχους της Γερμανίας, η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την Ασφάλεια αποδοκιμάστηκε έντονα. Για απαράδεκτες δηλώσεις έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ενώ οι αρχηγοί της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και της Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για τα σχόλια του αμερικανού αντιπροέδρου.

«Τέθηκε υπό αμφισβήτηση η δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη από τον αμερικανό αντιπρόεδρο. Μιλάει για ακύρωση της δημοκρατίας. Και αν τον κατάλαβα σωστά, συγκρίνει τις συνθήκες σε τμήματα της Ευρώπης με απολυταρχικά καθεστώτα, αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο κ. Πιστόριους, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag Μάσκους Φέρμπερ σχολίασε ότι «τουλάχιστον τώρα ξέρουμε τι να περιμένουμε από την Ουάσιγκτον, διχασμό αντί για συμφιλίωση» και πρόσθεσε: «Άκουσα κάποιον σε προεκλογικό αγώνα. Θα ήθελα να είχα ακούσει έναν αντιπρόεδρο».

Ενθουσιώδης αντίδραση του AfD

Ενθουσιώδης ήταν αντιθέτως η αντίδραση της αρχηγού της AfD Αλίς Βάιντελ, η οποία χαρακτήρισε «εξαιρετική» και «εντυπωσιακή» την ομιλία του Τζέι Ντι Βανς και παρέθεσε αποστροφή του λόγου του αμερικανού αντιπροέδρου: «Δεν υπάρχουν τείχη πυρός στην δημοκρατία», ενώ σχολίασε ότι δεν χειροκρότησαν τον κ. Βανς οι εκπρόσωποι των CDU, CSU, SPD και Πρασίνων.


Σχεδόν στο ίδιο πνεύμα, η αρχηγός της BSW Ζάρα Βάγκενκνεχτ δήλωσε ότι «θα πρέπει να ήταν σοκ για το ευρωπαϊκό κατεστημένο που εξαρτάται από τις ΗΠΑ το γεγονός ότι τους επικρίνει ένας αντιπρόεδρος των ΗΠΑ για θέματα ελευθερίας του λόγου και την κουλτούρας ακύρωσης». Ωστόσο, ο κ.Βανς, συνέχισε η κυρία Βάγκενκνεχτ, «δεν είπε σχεδόν τίποτα για το κεντρικό ζήτημα της ειρήνης και της ασφάλειας. Αυτό δεν ήταν αρκετό».

Από τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη, αντέδρασε η Κίνα, λέγοντας πως θα είναι στο πλευρό της Ευρώπης, απέναντι στον «προστατευτισμό» των ΗΠΑ που «δεν προσφέρει διέξοδο και οι αυθαίρετοι δασμοί της δεν παράγουν νικητές».

Η ομιλία του Τζέι Ντι Βανς

Η Ευρώπη πρέπει να «ενισχύσει» την άμυνά της και οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν σε άλλες περιοχές του κόσμου, δήλωσε σε ομιλία του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, «στην Ουάσινγκτον, υπάρχει νέος σερίφης στην πόλη».

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, ως μέρος μιας κοινής συμμαχίας, οι Ευρωπαίοι να ενισχύσουν την άμυνά τους, ενώ η Αμερική εστιάζει σε περιοχές του κόσμου που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε ο Βανς.

Μιλώντας προς Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η ελευθερία της έκφρασης «υποχωρεί» ιδιαίτερα στην Ευρώπη, λέγοντας πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα «παλέψει» για να «υπερασπιστεί» την ελευθερία της έκφρασης.

Ο Τζέι Ντι Βανς αναφέρθηκε και στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. «Υπάρχει ένας νέος σερίφης στην πόλη», είπε.

Σύμφωνα με τον Βανς, τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν θέματα όπως οι αμυντικοί προϋπολογισμοί. Οι ΗΠΑ, ανέφερε, πιστεύουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να διαδραματίσουν «μεγαλύτερο ρόλο» στο μέλλον της ηπείρου.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος σημείωσε ότι γίνεται όλο και λιγότερο σαφές για ποιον λόγο η Ευρώπη αμύνεται.

«Ποιο είναι το θετικό όραμα που εμψυχώνει αυτό το σύμφωνο ασφαλείας», ρωτά. «Πιστεύω βαθιά ότι δεν υπάρχει ασφάλεια αν φοβάσαι τις φωνές και τις απόψεις που καθοδηγούν τον ίδιο σου τον λαό».